ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προσπάθειες για τους αμάχους στο Azovstal – Θρίλερ με τη φρεγάτα Μακάροφ

ukraine
Tα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζουν τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία να διασώσουν περισσότερους αμάχους από την πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Το τελευταίο 24ωρο, περισσότεροι από 50 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το εργοστάσιο Azovstal. Εκτιμάται όμως ότι δεκάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Πενήντα γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη. Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες στα έγκατα του εργοστασίου είδαν ξανά το φως της ημέρας. Όμως, σχεδόν 150 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, εν τω μεταξύ, δηλώνει ότι εργάζεται σε διπλωματικό επίπεδο για την διάσωση των στρατιωτών. “Εργαζόμαστε πάνω σε διπλωματικές επιλογές για να σώσουμε τον στρατό μας, που εξακολουθεί να παραμένει στο Azovstal. Εμπλέκονται διαμεσολαβητές με επιρροή. Κράτη με επιρροή” τόνισε.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, μιλώντας στο BBC, υποστηρίζει ότι θα αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, βάσει της οποίας τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις θέσεις τους πριν την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εν τω μεταξύ, μετά τα αλλεπάλληλα ρωσικά βέτο, υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα πρώτη φορά για την Ουκρανία, εκφράζοντας ανησυχία για την ειρήνη και την ασφάλεια, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται σε αυτό οι λέξεις πόλεμος, σύγκρουση ή εισβολή.

Είναι σημαντικό ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειές του για ειρηνική επίλυση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών και εθνικών εταίρων καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια να στηρίξουν τον oυκρανικό λαό” τόνισε η Πρέσης της Νορβηγίας στον ΟΗΕ.

%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE %CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1 %CE%9F%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1
Twitter

Συνεχίζεται το θρίλερ με το εάν η φρεγάτα Μακάροφ του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού επλήγη από ουκρανικό πύραυλο Neptun κι έπιασε φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ντούμσκαγια δημοσίευσε δορυφορική φωτογραφία που κατ’ αυτόν εικονίζει τη φρεγάτα στις φλόγες, κάτι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ και άλλον εξοπλισμό, ωστόσο προειδοποίησε ότι τα στρατιωτικά κονδύλια για το Κίεβο «έχουν πρακτικά εξαντληθεί».

Στη Ρουμανία, βρίσκεται, εν τω μεταξύ, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, ενώ θα ταξιδέψει και στη Σλοβακία, με στόχο να επισημάνει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ

mississippi2e ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φονικός ανεμοστρόβιλος «ισοπέδωσε» το Μισισίπι – Τουλάχιστον 26 νεκροί (δείτε βίντεο)

Ανείπωτη τραγωδία καταγράφεται στο Μισισίπι τις τελευταίες ώρες, καθώς καταστροφικές καταιγίδες και τουλάχιστον ένας ανεμοστρόβιλος που «σαρώνουν» την ...