ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ουκρανία: Ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς, μάχες στον νότο και αμερικανική οπλική βοήθεια με αστερίσκους

Facebook
Twitter

Σκληρές μάχες, που μπορούν να διαμορφώσουν νέα δεδομένα σε μία κρίσιμη καμπή του πολέμου στην Ουκρανία, μαίνονται στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο της χώρας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώνουν δια στόματος Μπάιντεν τη νύχτα ότι θα στείλουν στο Κίεβο βαρύ, σύγχρονο οπλισμό.

Η κίνηση των Αμερικανών, όπως και οι ανάλογες ευρωπαϊκών χωρών, έρχονται σε μία στιγμή, που οι Ρώσοι ενισχύουν, έστω και με αργό ρυθμό και μεγάλες απώλειες, τις θέσεις τους στο Ντονμπάς, ενώ προχωρούν το σχέδιο για την προσάρτηση περιοχών όπως η Χερσώνα.

Λίγες ώρες αφότου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρωπαϊκή απόφαση περί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ασκώντας όμως και κριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση στην επιβολή των νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να ενισχύσει τη χώρα του με τα «κατάλληλα όπλα», για να απωθήσει τους Ρώσους από τα εδάφη που έχουν καταλάβει στην Ουκρανία μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Σε μήνυμά του τη νύχτα ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του, παραμένουν κυρίαρχες και σημειώνουν πρόοδο στο νότο, κοντά στη Χερσώνα, ενώ προελαύνουν στο μέτωπο του Χαρκόβου.

Λίγο νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο Ζελένσκι δήλωσε με έμφαση ότι οι δυνάμεις της χώρας του περιμένουν από τη Δύση τον κατάλληλο οπλισμό για να απελευθερώσουν τα εδάφη της χώρας που ελέγχουν οι Ρώσοι και να απελευθερώσουν τον μέγιστο αριθμό των Ουκρανών πολιτών.

Ο Μπάιντεν στέλνει όπλα, αλλά όχι για χτυπήματα σε ρωσικά εδάφη

Λίγες ώρες μετά το μήνυμα Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος, με άρθρο του στους New York Times Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό με προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα, πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού και επιτήρησης του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα και άλλα, ως μέρος του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων.

Τα συστήματα με τους εκτοξευτήρες πυραύλων έχουν μεν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων, αλλά δεν πρόκειται για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διαθέτουν οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους. Κι αυτό διότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να εμφανιστεί ότι προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους, κάτι που ίσως θα θεωρούνταν ως άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο.

«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της» σημείωσε ο Μπάιντεν, βάζοντας έναν αστερίσκο στην παροχή αυτής της βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης, διαφοροποιούμενος προφανώς από ανάλογες συζητήσεις που τροφοδοτούνται κυρίως από ευρωπαϊκά κέντρα, ότι «δεν θα ασκήσει καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ’ ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της».

Ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν από χθες και αφού χρειάστηκαν εβδομάδες βομβαρδισμών και στρατιωτικών επιχειρήσεων το μισό Σεβεροντονέτσκ, μία πόλη στρατηγικής σημασίας στο Λουχάνσκ, ακριβώς πάνω στη γραμμή του ανατολικού στην Ουκρανία.

Ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ Αλεξάντρ Στριούκ είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή του μετώπου έκοψε την πόλη στα δύο, αλλά η πόλη αμύνεται ακόμη».

Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι, οι Ρώσοι βομβάρδισαν χθες μια δεξαμενή νιτρικού οξέος, συνεχίζοντας, ως φαίνεται, τις επιθέσεις για την κατάληψη όλης της πόλης.

Αλλά και στο νότο, η προσπάθεια της Μόσχας να κατοχυρώσει τα εδαφικά της κέρδη εντείνεται. Ο φιλορώσος αξιωματούχος Κίριλ Στρεμούσοφ αναπληρωτής επικεφαλής της Στρατιωτικής και Πολιτικής Διοίκησης της Χερσώνας δήλωνε ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια, ακριβώς πάνω από την Κριμαία θα προσχωρήσει σύντομα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πάντως, αργά χθες βράδυ ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι υπάρχει «διακοπή όλων των επικοινωνιών» στη Χερσώνα και πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και σε δίκτυα ουκρανικής κινητής τηλεφωνίας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top