ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός – Περικυκλωμένη η Μαριούπολη, οχυρώνεται το Κίεβο ― 3ος γύρος συνομιλιών το Σαββατοκύριακο

Facebook
Twitter
Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, με τον κύριο όγκο των ρωσικών δυνάμεων να βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης.
Καθώς ο ρωσικός στρατός προχωρά προς την ουκρανική πρωτεύουσα, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης εκτυλίσσονται σκηνές χάους. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, τρέχουν να προλάβουν τα τρένα της μεγάλης φυγής, φοβούμενοι ότι το παράθυρο για ασφαλή εκκένωση θα κλείσει από στιγμή σε στιγμή.
Νωρίτερα χθες, μεγάλες εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη, αλλά δεν είναι σαφές, μέχρι στιγμής, το τι χτυπήθηκε και με τι είδους πυρομαχικά. Ένα μεταλλικό θραύσμα της πυραύλου κρουζ προσγειώθηκε σε ένα πάρκινγκ, ενώ ένα άλλο βρέθηκε στην αυλή της προεδρικής κατοικίας.

Όπως μετέδωσε το Sky News, τουλάχιστον επτά πολίτες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο Κίεβο έπειτα από νέο βομβαρδισμό. H επίθεση έγινε σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι ακούστηκαν μια σειρά από απανωτές εκρήξεις.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, πρωταρχικός στόχος του ρωσικού στρατού είναι να περικυκλώσει την πρωτεύουσα, αν και η ρωσική προέλαση καταγράφει μεγαλύτερη επιτυχία στα νότια της χώρας. Μια πομπή από ρωσικά τανκς και άλλα οχήματα, μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων, έχει παραμείνει ακινητοποιημένη σε έναν δρόμο στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Οι περισσότερες μάχες γίνονται στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου. Ενώ συνεχίστηκε η διελκυστίνδα με «τρόπαιο» ένα μικρό αεροδρόμιο στο Χοστομέλ. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν εκ νέου την τοποθεσία για δεύτερη φορά.

to-kievo-ochyronetai-gia-machi-ethelontes-sta-opla-amachoi-sta-trena-tis-fygis-eikones4

Η πρωτεύουσα παραμένει υπό την πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας και ο στρατός έχει στήσει οχυρώματα μέσα στην πόλη. Εθελοντές ανέλαβαν να τοποθετήσουν μεταλλικά εμπόδια, τσιμεντένιες πλάκες, λεωφορεία και αυτοκίνητα κυρίως στο κέντρο του Κιέβου, για ανακόψουν τυχόν προέλαση ρωσικών τανκς και οχημάτων

to-kievo-ochyronetai-gia-machi-ethelontes-sta-opla-amachoi-sta-trena-tis-fygis-eikones5

Μεγάλος αριθμός αμάχων επιθυμεί να φύγει από τα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας και κάνει προσπάθειες να φτάσει στον σιδηροδρομικό σταθμό. Οι δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές παραμένουν ανοιχτές στα νοτιοδυτικά της πόλης. Όμως, τα τρένα δεν μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν. «Δεν είναι η πρώτη μέρα που προσπαθήσαμε», είπε η Οκσάνα Γκορμπούλα, κάτοικος του Κιέβου που ταξίδευε με την αδερφή της και τις δύο ανιψιές της. «Κοιτάξτε αυτό το πλήθος. Δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ, μπορείτε να το δείτε καθαρά».

Εθελοντές μένουν πίσω για την υπεράσπιση της πόλης

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί εθελοντές μεταξύ των οποίων και γυναίκες έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση, πήραν όπλα και είναι έτοιμοι να «αντιμετωπίσουν τον εχθρό που είναι «προ των πυλών».

Επιπλέον, εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία σήμερα 9η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία μετά και την επίθεση σε δευτερεύον κτίριο εκπαίδευσης, στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην Ζαπορίζια, που κατάληξε σε φωτιά, η οποία ευτυχώς κατασβέστηκε, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του ή διαρροή ραδιενέργειας.Το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο έχει περιέλθει σε ρωσικό έλεγχο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατηγικό λιμάνι της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα καθώς φαίνεται ότι η Μόσχα προσπαθεί να κόψει ολόκληρη την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, με το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στα ανατολικά χωρίς νερό ή ρεύμα.

Σύμφωνα με στενό σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναχαιτιστεί η ρωσική προέλαση προς το λιμάνι Μικολάγιεφ πριν την Οδησσό, η οποία προς το παρόν δεν απειλείται άμεσα, ενώ η Μαριούπολη δεν είναι εντελώς, αλλά εν μέρει περικυκλωμένη.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top