ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ουρές για τον Εξωδικαστικό: Προστέθηκαν χρέη 2,4 δισ. σε ένα μήνα

exodikastikos 696x378 1

Κλιμακώνεται το ενδιαφέρον οφειλετών για μια ρύθμιση με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, καθώς, όπως δείχνουν τα τελευταία σχετικά στοιχεία, μέσα σε ένα μήνα, τον Νοέμβριο, τα χρέη που έχουν μπει στην περίμετρο του μηχανισμού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2,4 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 25 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο οι οφειλές που βρίσκονται σε κάποιο από τα τρία στάδια του Εξωδικαστικού ανήλθαν στα 25,36 δισ. ευρώ, από τα 23,01 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Τα περισσότερα από τα μισά χρέη (53% ή 13,67 δισ.), πάντως, βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της υποβολής αίτησης και άντλησης στοιχείων, ενώ αρκετά σημαντική αύξηση, περίπου κατά 800 εκατ. ευρώ, καταγράφεται στα ολοκληρωμένα αιτήματα, που αφορούν οφειλές ύψους 8,62 δισ. ευρώ.

Το στοιχείο που προβληματίζει είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των οφειλών που έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο, της οριστικής υποβολής και διαπραγμάτευσης, παραμένει αρκετά αργός, όπως μικρό είναι και το ποσό των οφειλών που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο χρέη 3,07 δισ. ευρώ ή ποσοστό 12% του συνόλου είχαν φθάσει στο… φίνις, με μια πολύ μικρή αύξηση από τα 3 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο.

Τα χρέη του Εξωδικαστικού: Νοέμβριος 2023

ocw_nov

Τα χρέη του Εξωδικαστικού: Οκτώβριος 2023

ocw_octob

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι καταγράφεται τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα ιστορικό υψηλό στην εκκίνηση νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, με περισσότερες από 4.200 αιτήσεις. Σταθερά υψηλά παραμένουν οι νέες υποβολές αιτήσεων οι οποίες ξεπερνούν τις 2.200 καθώς και οι νέες μηνιαίες ρυθμίσεις οι οποίες ξεπερνούν τις 1.100.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

  • Τον μήνα Νοέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 4.270 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, 2.289 νέες υποβολές αιτήσεων και 1.152 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.
  • Συνολικά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 11.175 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,1 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
  • Σε σταθερά επίσης υψηλό επίπεδο διατηρείται και το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο ποσοστό εγκρισιμότητας καταγράφεται μια μικρή μείωση από το 77% στο 75%, ενώ σχεδόν 40% είναι οι απορρίψεις οφειλών από τους οφειλέτες στις πολυμερείς ρυθμίσεις και κοντά στο 20% στις πολυμερείς, κυρίως επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν την προτεινόμενη ρύθμιση.

Οι αλλαγές που έδωσαν ώθηση

Πριν ακόμη από τις τελευταίες διορθωτικές κινήσεις που έγιναν με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το αποτέλεσμα των οποίων δεν έχει φανεί προς το παρόν, υπήρξαν σημαντικές θεσμικές αλλαγές με τον νόμο 5024/2023, την άνοιξη, που έχουν δώσει ώθηση στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών με τον Εξωδικαστικό.

Οι σημαντικότερες αλλαγές ήταν:

  • Η υποχρέωση υποχρέωση των χρηματοδοτικών φορέων, αλλά και του οφειλέτη, να αιτιολογούν τη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης που προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο.
  • Η μείωση του επιτοκίου για τις ρυθμίσεις με τους δημόσιους φορείς (Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) από κυμαινόμενο Euribor τριμήνου + 5% σε σταθερό επιτόκιο 3%.
  • Η δυνατότητα του οφειλέτη να ζητήσει, με την αίτηση υπαγωγής του στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, να διατηρηθεί ακέραιη τυχόν ενήμερη ή ήδη ρυθμισμένη οφειλή του προς χρηματοδοτικό φορέα και να ρυθμιστούν μόνον οι λοιπές οφειλές του έναντι λοιπών χρηματοδοτικών ή δημόσιων φορέων.
  • Η έκπτωση στο σύνολο των ανεξόφλητων τόκων καταβολής της ρύθμισης έναντι των δημόσιων φορέων, που χορηγείται σε περίπτωση ολικής προεξόφλησης της ρύθμισης.
  • Η ρύθμιση οφειλών υπέρ τρίτων που βεβαιώνονται και εισπράττονται από το Δημόσιο, όπως οι οφειλές έναντι των Δήμων.
  • Η κατάργηση της εξαίρεσης από τον μηχανισμό όταν το 90% των οφειλών συγκεντρώνονται σε έναν μόνο χρηματοδοτικό φορέα.

You may also like

Comments are closed.