Άρθρο του Παναγιώτη Δημόπουλου, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
Με αφορμή την υποψηφιότητά μου για τις Ευρωπαϊκές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχω την ευκαιρία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθώ με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και από όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες, συζητώντας για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.
Παρόλο που η πορεία της οικονομίας και η ακρίβεια είναι όπως πάντα τα κύρια ζητήματα, το αμέσως επόμενο ζήτημα που τροφοδοτεί μεγάλες συζητήσεις, παραγωγή ιδεών και συχνά και αντιπαραθέσεις, είναι η δυνατότητα που έχει (ή δεν έχει) το ελληνικό κράτος, αλλά και η ΕΕ, να ακούει τα προβλήματα των πολιτών και να βρίσκει λύσεις σε εύλογο μάλιστα χρονικό διάστημα.
Και μάλιστα προτεραιοποιούνται ζητήματα ταχύτητας απόδοσης δικαιοσύνης, αντανακλαστικών της ΕΕ σε επείγουσες συνθήκες εξειδικευμένων, τοπικής πολλές φορές κλίμακας, προβλημάτων (τα οποία πολλαπλασιάστηκαν μετά την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία).
Ειδικά στον αγώνα που κάθε ευρωβουλευτής θα δίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι ζητούμενο από τους πολίτες να σχεδιάζει με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον της ΕΕ, της χώρας του, ως διακριτό μέλος, αλλά και των τοπικών προβλημάτων που αναδεικνύονται από τους πολίτες των επιμέρους περιοχών, ακόμα και σε επίπεδο πόλεων, χωριών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια έντονα αυτό (βλ. φυσικές καταστροφές, αγροτικές διεκδικήσεις), ότι τα τοπικά προβλήματα της Ελλάδας, είναι σχεδόν τα ίδια σε όλες τις χώρες.
Και αυτό είναι που πρέπει να αναλογιστούμε, όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες, ότι η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ενιαία και δυναμικά, αλλά πάντα ενωμένα. Για να γίνω πιο ξεκάθαρος, κάθε παρέκκλιση και φωνή που αποκλίνει από το ευρωπαϊκό όραμα και τη δημοκρατική, ισότιμη λειτουργία της ΕΕ, θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά και θα οδηγήσει με βεβαιότητα (η ιστορία το έχει αποδείξει πολλές φορές) σε καταστάσεις που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος ότι αφήσαμε για πάντα πίσω.
Μπορεί τα λόγια της προπαγάνδας και του λαϊκισμού να είναι θελκτικά και να ακούγονται ως εύκολες και γρήγορες λύσεις στα προβλήματά των πολιτών, αλλά πάντα οδήγησαν σε μεγάλες παλινωδίες και τραγωδίες. Οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες σήμερα είναι ιδανικές για την άσκηση λαϊκισμού, για μεγέθυνση του φόβου, που τελικά οδηγούν σε χειραγώγηση και στη διευκόλυνση επιλογής πολιτικών (σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο) που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και επιλογές (προφανώς, σε βάρος των πολιτών). Το γεγονός αυτό το έχουν κατανοήσει οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό και είναι κύρια αγωνία τους να εκπροσωπηθούν από δυνάμεις που θα αγωνιστούν για την αποφυγή αναίτιων επιλογών προς αυτή την κατεύθυνση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι πολιτικές για το κλίμα, την ενέργεια, το περιβάλλον, την ασφάλεια, που σε συνθήκες φόβου και προπαγάνδας μπορεί να αποκλίνουν από την επιστημονική αλήθεια και να υποβαθμιστεί ο ρόλος τους, με άμεσα αρνητικά αποτελέσματα για την καθημερινότητά μας. Πρέπει να σκεφτούμε λοιπόν, πως οι εκλογές αυτές για την ΕΕ είναι πιο κρίσιμες από ποτέ.
Η συγκυρία απαιτεί σοβαρότητα, κατάρτιση, επιστημονική αλήθεια και συγκλίσεις. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής της ιστορίας για τη γενιά μας και οι επιλογές όλων μας θα είναι αυτές που θα διαμορφώσουν την ιστορία και θα επικροτηθούν ή θα αποδοκιμαστούν από τις επόμενες γενιές.