ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ | Ένας Σύλλογος… 149 ετών που γεμίζει τις ψυχές μας !

IMG 09d58ed596a235f5c77e83e28ba10feb V

 * Η συνέντευξη του προέδρου του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου κ. Φώτη Παπαθεοδώρου στην “Πολιτεία”

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στο θεατράκι της Μαρίνας της Πάτρας δεν έπεφτε… καρφίτσα. Ήταν μία ακόμα γιορτή. Μια ακόμα εκδήλωση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Που τα μέλη του διαχρονικά φροντίζουν να γεμίζουν τα καλοκαίρια και τους χειμώνες μας με πολλή παράδοση, χορό, ιστορία και στοιχεία που μένουν ανεξίτηλα στις μνήμες μας αλλά κυρίως αγαλλιάζουν τις ψυχές μας.

Εξάλλου για όλα αυτά μίλησαν οι παρευρισκόμενοι εκείνη τη μέρα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο δικός μας, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο βουλευτής Άγγελος Τσιγκρής και αντιπεριφερειάρχες όπως ο Χ. Μπονάνος, Φ. Ζαϊμης και οι Τ. Παπαδόπουλος και Π. Σακελλαρόπουλος και πολλοί άλλοι.

Εμείς, στην «Πολιτεία», επιλέξαμε να ανοίξουμε το «βιβλίο» αυτού του ιστορικού Συλλόγου, που δρα και «αναπνέει» από το… 1873 και να μιλήσουμε με τον πρόεδρο του, τον Φώτη Παπαθεοδώρου. Σε μια αυθόρμητη συνέντευξη που εστιάζει στα θετικά κι ωραία, αλλά και στην άλλη πτυχή, εκείνη των προβλημάτων, των αναγκών και των αιτημάτων που έχουν μείνει ανικανοποίητα εδώ και χρόνια, παρά όλους τους πανηγυρικούς επαίνους και την στήριξη «η οποία μένει στα λόγια», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος αναφερόμενος επί συγκεκριμένου προβλήματος το οποίο αφορά στην έλλειψη χώρου.

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

IMG 20220325 122725

ΕΡ:    Κύριε Παπαθεοδώρου, πώς είναι να είναι κανείς Πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου; Ιδίως όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο της αγοράς που σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε είναι υποχρεωμένος να είναι σε διαρκές “τρέξιμο” καθημερινά; Πόσο σημαντικός είναι τελικά για εσάς ο Σύλλογος αυτός και γιατί;

ΑΠ:      Ένας σύλλογος σαν τον Παγκαλαβρυτινό δεν είναι τυχαίος σύλλογος. Με ημερομηνία ίδρυσης το 1873 είναι ο αρχαιότερος τολμώ να πω. Η ιστορία του δε τεράστια. Τα παραπάνω μόνα τους δηλώνουν το μεγάλο φορτίο που κουβαλά ο πρόεδρος και το ΔΣ ,οι οποίοι καλούνται σε μία εποχή με τεράστιες δυσκολίες τόσο υγειονομικές όσο και οικονομικές να «κουμαντάρουν « όλον αυτό τον πλούτο και να τον οδηγούν σε επιτυχημένα  μονοπάτια  αποφεύγοντας τα πολλά εμπόδια που συναντούμε. Θυμίζω ότι είμαστε  ο πρώτος σύλλογος που τόλμησε ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα να ξεκινήσει την διοργάνωση εκδηλώσεων στην  περιοχή μας για να μπορέσουμε όλοι να πιστέψουμε ότι τηρώντας τα μέτρα όλα είναι εφικτά και να φτάσουμε σε άριστο αποτέλεσμα. Το τρέξιμο είναι καθημερινό και οι ευθύνες μεγάλες. Παρόλα αυτά αγαπάμε αυτό που κάνουμε αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα. Ο σύλλογος εκτός από την τεράστια ιστορία τους στηρίζεται και στα μέλη του, τους χοροδιδασκάλους και τους  χορευτές των χορευτικών τμημάτων που όλοι μαζί δίνουμε τον μεγάλο αγώνα και τους ευχαριστώ πολύ για την θέληση και το πείσμα τους . Αυτός είναι ο Παγκαλαβρυτινός σύλλλογος.

 

ΤΑ ΜΕΛΗ…  Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ!

IMG 20220325 122551

 

ΕΡ:      Πόσα μέλη αριθμεί σήμερα οπ Σύλλογος και πόσο έντονη είναι η παρουσία των νέων σε ηλικία;

ΑΠ:        Ο σύλλογος αριθμεί στα 500 μέλη τα οποία είναι όλων των ηλικιών από 5 μέχρι 75 ετών. Όλοι είμαστε μία παρέα ,μία γροθιά ενωμένοι και δυνατοί. Βασικό στοιχείο της δομής μας είναι η αλληλοστήριξη και η πραότητα που χειριζόμαστε καταστάσεις. Όρεξη υπάρχει να κάνουμε πράγματα στέλνοντας το μήνυμα της παράδοσης σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο αφού τα χορευτικά μας δεν μένουν μόνο στο εσωτερικό αλλά έχουν έντονη παρουσία και στο εξωτερικό.

 

ΕΡ:    Είναι πολλοί οι σύλλογοι που υπάρχουν όμως ο Παγκαλαβρυτινός έχει μια ιδιαιτερότητα: την πολύ πιο έντονη παρουσία και δυναμική του από άλλους συλλόγους. Σε τί οφείλεται αυτό;

ΑΠ:       Ο Παγκαλαβρυτινός σύλλογος βρίσκεται παντού. Υπάρχουν άριστες σχέσεις με τους θεσμούς και άριστη συνεργασία με όλους τους αδελφούς συλλόγους και φυσικά με την εκκλησία μας . Απαντάμε θετικά στις προσκλήσεις και τις προκλήσεις των καιρών  και πιστεύουμε στην «ψυχή» των μελών μας. Βρισκόμαστε σε όλες τις εκδηλώσεις τιμής των ηρώων μας καθώς και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας την περιοχή μας παντού. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και αυτό είναι το «μυστικό»

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ &  ΚΤΙΡΙΑΚΟ 

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ… «ΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ»

ΕΡ:      Συμπληρώνετε τρία χρόνια στη θέση του Προέδρου του Συλλόγου. Ποιο είναι το όραμα και ο στόχος; Τι θέλετε να έχετε αφήσει πίσω σας όταν θα αποχωρήσετε από αυτή τη θέση; 

ΑΠ:      Τρία πολύ δύσκολα χρόνια τα οποία είχαν τα πάντα.. Πρωτόγνωρες καταστάσεις. Καραντίνες διαρκείας με τις υποχρεώσεις να «τρέχουν» οικονομική κατάσταση περιορισμένη μιας και όλα «πάγωσαν» όμως η καρδιά μας έμεινε «ζεστή» . Η βοήθεια από την πολιτεία, σχεδόν ανύπαρκτη.  Μακάρι να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί και υποσχόμαστε κι άλλα πράγματα πιο μεγάλα και λαμπερά.

 

ΕΡ:     Όμως οι εκπρόσωποι φορέων σε κάθε ευκαιρία ομολογουμένως “αγκαλιάζουν” τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο. Τελικά είναι απορίας άξιο: στηρίζουν στην πράξη τις ανάγκες του Συλλόγου, όπως, για παράδειγμα, στο κτιριακό που αναφέρατε;

ΑΠ:    Σε κάθε δεδομένη στιγμή που μας δίνεται η ευκαιρία ξαναφέρνουμε το θέμα στην επιφάνεια. Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια λύση ούτε καν πρόταση. Στην πράξη, η στήριξη μένει στα λόγια. Κανείς δεν έχει πάρει πάνω του το θέμα για να το λύσει. Εμείς θα παραμείνουμε ευγενικοί και πράοι και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο . Πιστεύουμε ότι θα εισακουστεί το αίτημά μας και θα υπάρξει λύση.

 

ΠΛΑΝΟ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΕΡ:     Μιλήστε μας για το πρόγραμμα εκδηλώσεων που σχεδιάζετε για το προσεχές διάστημα και ποιες από αυτές θεωρείτε από τώρα εκδηλώσεις – “σταθμούς” και γιατί;

ΑΠ:     Οι εκδηλώσεις που έρχονται είναι πολλές ενόψει του καλοκαιριού μα βασική εκδήλωση το ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ όπου χορευτές από όλη την Ελλάδα θα γεμίσουν τα χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων και θα μπορέσουν να πάρουν την Καλαβρυτινή φιλοξενία κ να μεταφέρουν σε όλους τα δικά τους ήθη και έθιμα μεταλαμπαδεύοντας τα. Περιμένουμε όλους εσάς τον Αύγουστο στα χωριά μας να χορέψουμε και να ανταλλάξουμε ευχές. Καλή Αντάμωση.

You may also like

Comments are closed.