ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΕΙΑΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος συναγερμός για την παραλλαγή της Μποτσουάνα – Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα

botsouana
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του κορονοϊού, σε περιοχές της Νότιας Αφρικής. Ήδη οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν μέτρα, για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος που είναι σε εξέλιξη.

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θέτει αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής, προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη «N». Η Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε ότι απαιτούνται αυστηρές προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα ταξιδιωτών από χώρες της νότιας Αφρικής όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης.

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ οι πρώτες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα άρχισαν να χορηγούνται από σήμερα και στη χώρα μας. Χθες το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα και  ήδη κατατίθενται οι αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς ασθενών που θέλουν να λάβουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Υπάρχει ζήτηση για τη νέα αυτή θεραπεία που υπόσχεται γρήγορη ανάρρωση για ευπαθή άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ήδη τα φάρμακα βρίσκονται σε αρκετά νοσοκομεία και αρχίζουν να χορηγούνται.

covid entatiki meth sotiria 0 1

Η παραλλαγή έφθασε στην Ευρώπη

Οι φόβοι των ειδικών δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Όπως έκανε γνωστό στον λογαριασμό του στο twitter o γνωστός ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ στο Βέλγιο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής της Μποτσουάνα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, το θετικό κρούσμα της μετάλλαξης εντοπίστηκε σε ταξιδιώτη που επέστρεφε στο Βέλγιο από την Αίγυπτο, γεγονός που αποδεικνύει πόσο γρήγορα μεταδίδεται το νέο στέλεχος.

ΠΟΥ: Θα χρειασθούν εβδομάδες για την αποτίμηση της μεταδοτικότητας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2 , τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη.

Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

nosokomeio covid 4

Pfizer/BioNTech: Σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών

Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει “το αργότερο σε δύο εβδομάδες” τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα“, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ