Παλαίμαχοι Πατρών: «Ονειρευόμαστε ένα Αθλητικό Μουσείο»!

Facebook
Twitter
| ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ «ΦΩΣ»

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Η Ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πατρών «έκρυβε» μια είδηση πέραν του θέματος της ημερίδας, το οποίο επικεντρωνόταν στην πρόληψη στη μέση ηλικία, την αιμοδοσία, την διατροφή και την άσκηση.

Η είδηση αυτή έχει να κάνει με ένα χρόνιο όνειρο των ανθρώπων του Συλλόγου, να δημιουργηθεί επιτέλους στην Πάτρα ένα «Αθλητικό Μουσείο»!

εικόνα Viber 2023 09 14 11 38 54 209 1 1

Πρόκειται για ένα όραμα το οποίο αποκάλυψε στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος των Παλαιμάχων Πατρών κ. Τάκης Λαμπρόπουλος, απευθυνόμενος ειδικότερα στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Χαράλαμπο Μπονάνο ο οποίος παρέστη αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδιοργάνωσε την ημερίδα.

εικόνα Viber 2023 09 14 11 38 53 070 1 1

Αναλύοντας τους λόγους που τεκμηριώνουν την ανάγκη να εκπληρωθεί αυτό το όνειρο, ο κ. Λαμπρόπουλος αποκάλυψε επίσης ότι ο Σύλλογος Παλαιμάχων διαθέτει αντικείμενα… πραγματικά κειμήλια, που συνδέουν την ιστορία του τοπικού ποδοσφαίρου και αθλητισμού γενικότερα, κρατώντας την «ζωντανή» στο διηνεκές.

εικόνα Viber 2023 09 14 11 38 53 640 1

Το πρόβλημα, όμως, είναι, ότι όλος αυτός ο «θησαυρός» παραμένει μέχρι σήμερα κλεισμένος στα γραφεία του Συλλόγου και τον αντικρίζουν μόνο τα μέλη, οι Παλαίμαχοι, κι όσοι έχουν την τύχη να βρεθούν στα γραφεία. Είναι όμως κυρίαρχη στόχευση για τους Παλαίμαχους όλος αυτός ο «θησαυρός» να έρθει κοντά στους πολίτες, στους παλιούς οι οποίοι έχουν ανάγκη να θυμηθούν, αλλά και στους νέους οι οποίοι έχουν δικαίωμα να μάθουν και να διδαχθούν μέσα από το πλούσιο και τεράστιας ιστορικής σημασίας και αξίας υλικό.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΥ

IMG 0081

Η απάντηση του Χαράλαμπου Μπονάνου όχι απλώς ήταν συγκαταβατική για την ίδρυση ενός Αθλητικού Μουσείου, αλλά, όπως άφησε να εννοηθεί, αποτελεί αντικείμενο που μπορεί να πάρει μια ξεχωριστή θέση στην ατζέντα έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την διαφορά ότι ένα τέτοιο έργο είναι καθαρά στις αρμοδιότητες ενός Δήμου, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπονάνος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να αναλάβει ρόλο συνομιλητή και αρωγού σε μια τέτοια προσπάθεια. Κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Μπονάνος εάν μετά τις εκλογές συνεχιστεί η διαχείριση των πραγμάτων από τη σημερνή Περιφερειακή Αρχή.

 

ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ

Δεν θα έφθαναν σελίδες ολόκληρες για να περιγράψει κανείς τον ανεκτίμητο «θησαυρό» που διαθέτει ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πατρών. Φωτογραφίες, λάβαρα, σημαιάκια, μετάλλια και κύπελλα! Τα πάντα που σχετίζονται κι είναι «δεμένα» με την ιστορία στο τοπικό ποδόσφαιρο αλλά και την 70χρονη διαδρομή του Συλλόγου Παλαιμάχων! Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα και χαρακτηριστικά, είναι το κύπελλο που κατέκτησε ο Σύλλογος στον ποδοσφαιρικό αγώνα που διεξήχθη στην Καλαμάτα, το 1966, με την αντίστοιχη εκεί ομάδα. «Είναι το παλαιότερο κύπελλο που διαθέτουμε», σημειώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λαμπρόπουλος. Προσθέτοντας επίσης ότι υπάρχει ακόμα και το Δίπλωμα του ποδοσφαιριστή Γ. Πομώνη ο οποίος συμμετείχε σε εκείνον τον ιστορικό ποδοσφαιρικό αγώνα.

 

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Α3 1

 

Η ημερίδα των Παλαιμάχων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών με σκοπό τρεις επιστήμονες να μιλήσουν για τα τρία θέματα ίσης σημασίας για τους ανθρώπους της Μέσης Ηλικίας: Την Αιμοδοσία, την Διατροφή και την Άσκηση.

Η ημερίδα ήταν ο προπομπός της διήμερης αιμοδοσίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος, την Πέμπτη (14/9) και Παρασκευή (15/9) στην πλ. Γεωργίου με καθολική επιτυχία, κρίνοντας από την αθρόα προσέλευση!

Κι ήταν, μία από τις πολλές αιμοδοσίες που διοργανώνουν οι Παλαίμαχοι, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες Μονάδες Αίματος ετησίως. «Δίνουμε παντού αίμα, σε όποιον μας ζητήσει, σε όποιον έχει ανάγκη», μας λέει ο κ. Λαμπρόπουλος.

 

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Στην Ημερίδα μίλησαν οι επιστήμονες:

IMG 0093

 

  • Ανθή Παπαβραμοπούλου, επισκέπτρια Υγείας Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν. Πατρών, με θέμα: «Προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών. Είναι αρκετή η μία φορά;». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι ανάγκες σε μονάδες αίματος στη χώρα, είναι πάνω από 650.000 ετησίως, όταν υπάρχουν περίπου 470.000 αιμοδότες!

 

 

 

IMG 0099

 

 

  • Ο Διατροφολόγος Γιώργος Γασπαρινάτος ο οποίος ανέλυσε τις θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνει καθημερινά ένας μεσήλικας και ποια διατροφική οδό οφείλει να ακολουθεί.

 

 

 

 

IMG 0107 e1695022823672

 

 

  • Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Βασίλειος Συριόπουλος ο οποίος μίλησε για την Πρόληψη μυϊκών τραυματισμών στη Μέση Ηλικία, δίνοντας έμφαση στην προσοχή και τους ελέγχους που οφείλουν να κάνουν οι αθλούμενοι της Μέσης Ηλικίας.

 

 

 

 

Την Ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Ροδίτης. Χορηγοί επικοινωνίας: Match News, Αχαϊκή Πολιτεία, Γνώμη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0021 1 e1695022908629

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top