ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με τον κόσμο που τον στηρίζει»

Facebook
Twitter
kentriki-koyroymplhs-1024x698

του Αχιλλέα Ροδίτη

Σε μια περίοδο κρίσιμη για την κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που έχει διατελέσει υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρεμβαίνει με συνέντευξή του που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία”. Παρά τις χαμηλές δημοσκοπικές «πτήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ λόγω εσωστρέφειας ο κ. Κουρουμπλής εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα «ομαλοποιηθεί» αλλά και βέβαιος ότι παρόλη την σημερινή εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Μένει μόνο, όπως σημειώνει, να συζητηθούν τα αίτια της ήττας του 2023. Αρνείται να εμπλακεί στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ο ίδιος προέρχεται, αλλά υπογραμμίζει τον «πολιτικό πολιτισμό» που επέδειξαν οι υποψήφιοι αρχηγοί του. Απαντά ωστόσο με ευθύτητα και με ξεκάθαρο τόνο στην πρόταση της συνεργασίας και της συμπόρευσης των προοδευτικών κομμάτων. Διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια ερώτηση την «απαντάει ο λαός και όχι οι ηγέτες και τα κόμματα» και επισημαίνοντας ότι μια συμπόρευση δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα και κατάργηση της αυτονομίας και της ιδεολογικής κατεύθυνσης του κάθε κόμματος.

Μιλά και για την Αλέξη Τσίπρα, την οποία επαινεί και χαρακτηρίζει ως αυτή που αρμόζει κάθε πρώην πρόεδρος να κρατά για να διατηρεί τις ισορροπίες. Λέει όμως ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που πάντα θα έχει θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή και ακόμα είναι πολύ νέος για να αποσυρθεί εντελώς».

  • Κύριε υπουργέ, εδώ που φθάσαμε, πώς κατά την γνώμη σας πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς, με ποιον, αλλά και με ποιο διακύβευμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει με τον κόσμο που τον στηρίζει, με τα μέλη του, με τα στελέχη του και με τον Πρόεδρο που θα εκλεγεί στις εσωκομματικές εκλογές. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χτίζεται μέσα από τα όργανα μας συλλογικά. Οι θέσεις μας και το πρόγραμμά μας θα είναι το ανάχωμα απέναντι στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της Νέας Δημοκρατίας. Όταν τελειώσει η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο εσωτερικό μας, θα μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με τα πολιτικά διακυβεύματα και να πείσουμε τον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί και πρέπει να ανατρέψει την καταστροφική κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και να δώσει μια ανάσα πνοής στους πολίτες.

  • Για την κατρακύλα του κόμματος, δημοσκοπικά τουλάχιστον, ευθύνεται ο κ. Κασσελάκης ή και άλλες πλευρές ίσως για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τις διαφωνίες τους με την ηγεσία του κόμματος;

Θα διαφωνήσω μαζί σας για την λέξη «κατρακύλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυστυχώς είχε ένα κακό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές του 2023. Από τότε και μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2024 η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή αλλά όχι και αμελητέα. Ο τελευταίος χρόνος δυστυχώς ήταν ένας χρόνος με εσωκομματικές εκλογές, διασπάσεις και συγκρούσεις κάτι το οποίο είναι λογικό να έχει κρατήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά επίπεδα λόγω της εσωστρέφειας, αλλά παρόλα αυτά τον τοποθετεί ακόμα στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορούμε και πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου κάνοντας όμως ταυτόχρονα και μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της ήττας του 2023, κάτι το οποίο λόγω των πυκνών εσωκομματικών θεμάτων δεν έγινε ποτέ.

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ

  • Πώς βλέπετε μέχρι τώρα τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ;

Δεν είναι θέση μου να σχολιάζω εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι όλοι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ έδωσαν την εσωκομματική τους μάχη με αξιοπρέπεια και πολιτικό πολιτισμό και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει, και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά, και στην γενικότερη ατμόσφαιρα απογοήτευσης και αμφισβήτησης της πολιτικής κατάστασης στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

  • Ο προοδευτικός χώρος πρέπει να ενωθεί;

Αυτή είναι μια ερώτηση που την απαντάει και πρέπει να την απαντάει διαχρονικά ο λαός και όχι οι ηγέτες και τα κόμματα. Εμείς, οι πολιτικοί, βρισκόμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον λαό και όχι το ανάποδο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η θέση μου πάντως είναι ξεκάθαρη και την υποστηρίζω σθεναρά ότι πάντα θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην δεξιά και ακροδεξιά, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν κρατάει το κάθε κόμμα την αυτονομία του και την ιδεολογική του κατεύθυνση.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

  • Επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, είναι το ζητούμενο πιστεύετε; Πολλοί το λένε ότι πρέπει να γυρίσει. Τι λέτε;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το ιστορικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ και του τόπου. Είναι ο άνθρωπος που μαζί με όλους εμάς πήρε το ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα και το έκανε κυβέρνηση. Πάλεψε σε πολύ δύσκολες εποχές να κρατήσει την χώρα όρθια και τα κατάφερε. Ανέλαβε την ευθύνη το 2023 για τα κακά αποτελέσματα των εκλογών και παραιτήθηκε. Νομίζω ότι η στάση του όλο αυτό τον καιρό δείχνει ότι παρακολουθεί τα γεγονότα αλλά δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι ανακατεύεται στις εσωκομματικές εκλογές και νομίζω ότι αυτή είναι και η σωστή στάση που πρέπει ένας πρώην πρόεδρος να κρατάει για να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Από εκεί και πέρα η άποψη μου είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που πάντα θα έχει θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή και ακόμα είναι πολύ νέος για να αποσυρθεί εντελώς.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top