Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ουσιαστικά, μόλις μέσα σε ένα τρίμηνο η νέα διοίκηση του «ΠΡΩΤΟ» ισχυρίζεται ότι κατόρθωσε να οδηγήσει τον Συνεταιρισμό… από την απόλυτη ζημιά στην αξιοσημείωτη κερδοφορία.
Η «Πολιτεία» παρουσίασε πρώτη από τις 12 Απριλίου το ρεπορτάζ – αφιέρωμα στην δικαστική διένεξη που έχει ξεσπάσει μετά από μηνύσεις που υποβλήθηκαν εναντίον της προηγούμενης διοίκησης από μέλη που στη συνέχεια πήραν την διαχείριση της εταιρείας στα χέρια τους.
Όπως, μάλιστα, τόνισε προ ημερών στην «Πολιτεία» ο εκ της νέας διοίκησης, αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Λαλιώτης, το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο Συνεταιρισμός εμφάνιζε οικονομική ζημία της τάξης των 70.000 ευρώ. «Όμως από τον Σεπτέμβριο του 2020, πετύχαμε με σκληρή δουλειά και σύνεση, να φθάσουμε να κάνουμε την εταιρεία κερδοφόρα, καταγράφοντας κέρδη ύψους άνω των 50.000 ευρώ μηνιαίως»! Δηλαδή, ουσιαστικά επετεύχθη ένα άλμα ή «θαύμα» κατά πολλούς.
Να καλυφθεί μια τεράστια διαφορά χρημάτων που αγγίζει τα 120.000 ευρώ. Και όλα αυτά σε μόλις λίγους μήνες διαχείρισης αλλά, το πιο σημαντικό, σε μια περίοδο που δεν προσφερόταν για τέτοια θετικά άλματα εξαιτίας του δυσοίωνου περιβάλλοντος που είχε διαμορφώσει η πανδημία και η ανασφάλεια της αγοράς. «Παρόλα αυτά εμείς το πετύχαμε. Με σωστή διαχείριση, σκληρή δουλειά και αφοσίωση στο κοινό μας στόχο» σχολιάζει ο κ. Λαλιώτης.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό την Μεγάλη Τετάρτη, τα μέλη της πρώην διοίκησης που είχαν προσωρινά αποβληθεί απ’ τον Συνεταιρισμό, με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, επιστρέφουν στην διοίκηση και στο μητρώο συνεταιριστών του «Πρώτο». Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει την άποψη ότι έχουμε μπροστά μας σημαντικές εξελίξεις.
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Στο μεταξύ, πηγές αναφέρουν ότι ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Πατρών της «ΠΡΩΤΟ» έχει ήδη εισέλθει σε «πορεία ριζικής αναδιοργάνωσης». Το σχέδιο όμως εκτός από το πέρασμα από την ζημιά στην κερδοφορία, περιλαμβάνει και νέες επενδύσεις αλλά και νέα προϊόντα. Προς την κατεύθυνση αυτή δουλεύουν ακατάπαυστα ο πρόεδρος Γιώργος Παπαλεξόπουλος, ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Λαλιώτης και ο γραμματέας Θανάσης Παναγόπουλος.
Οι αυξήσεις των πωλήσεων έχουν ξεπεράσει το 5% μέσα σε χρονικό διάστημα ελάχιστων μηνών, μέσα από επενδύσεις αλλά και εισαγωγή καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά, όπως υποστηρίζει το νέο διοικητικό συμβούλιο. Ενώ έγινε και ανανέωση των συσκευασιών του γάλατος «ΠΡΩΤΟ», αναβάθμιση των αποθηκών ζωοτροφών, μείωση του κοστολογίου. Και ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει στα σκαριά μια νέα γραμμή παραγωγής γιαουρτιού με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ με σκοπό την αναβάθμιση του προϊόντος.
«Από τον Σεπτέμβριο του 2020, πετύχαμε με σκληρή δουλειά και σύνεση, να φθάσουμε να κάνουμε την εταιρεία κερδοφόρα, καταγράφοντας κέρδη άνω των 50.000 ευρώ μηνιαίως», λέει στην «Πολιτεία» ο Παναγιώτης Λαλιώτης.
Επιπλέον, η νέα διοίκηση του Συνεταιρισμού σκοπεύει να λανσάρει στην τοπική αγορά και ένα καινοτόμο τοπικό γαλακτοκομικό προϊόν, το οποίο αυτή τη στιγμή διατίθεται στα σούπερ μάρκετ μόνο από εισαγωγές ανταγωνιστών.
Ο συνεταιρισμός, διαθέτει σήμερα ένα σύγχρονο δίκτυο εισκόμισης τοπικού γάλακτος, το οποίο φτάνει στο Εργοστάσιο Παστερίωσης της Εγλυκάδας μέσα σε διάστημα 2-3 ωρών και την επομένη το πρωί βρίσκεται πάντα φρέσκο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έτοιμο προς κατανάλωση.
Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ
Η «Πολιτεία» αποκάλυψε πρώτη το κλίμα της δικαστικής διένεξης ανάμεσα στην πρώην και νυν διοίκηση. Μετά από μηνύσεις για κακοδιαχείριση που υπέβαλε η νυν κατά της προηγούμενης ομάδας.
Μάλιστα, ο δικηγόρος μέλους του διοικητικού συμβουλίου που πρόσκειται στην προηγούμενη διοίκηση, Χρήστος Τσόλκας, δήλωσε προ ημερών στον τοπικό Τύπο ότι ο εντολέας του είναι απλήρωτος από τον περασμένο Αύγουστο και ότι «δέχεται πόλεμο» γιατί δεν συμφωνεί με την πλειοψηφία. «Ζητάμε έγγραφα που δεν χορηγούνται κατά παράβαση του καταστατικού. Λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις άτυπα, χωρίς να τεθούν στο συμβούλιο, απόντος του εντολέα μου», επεσήμανε.
Πάντως η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και περιλαμβάνει κλήσεις σε μάρτυρες και εμπλεκόμενους, μετά τις μηνύσεις που έχουν επιβληθεί από την νυν κατά της προηγούμενης διοίκησης. Πρόκειται σαφώς για μια υπόθεση αυξημένου ενδιαφέροντος σε τοπικό επίπεδο, που σίγουρα θα απασχολήσει πολύ στο μέλλον, ιδίως όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο.
Όλα άρχισαν το περυσινό καλοκαίρι όταν στην Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων καταψηφίστηκαν ο απολογισμός και τα πεπραγμένα της διοίκησης, με αποτέλεσμα την ανατροπή της, πριν τη λήξη της θητείας της, και την ανάδειξη με εκλογές νέας διοίκησης η οποία είχε την απόλυτη πλειοψηφία.
Η πρώτη ενέργεια της όμως ήταν να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη έρευνα στα οικονομικά πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων και να προωθηθούν στον Εισαγγελέα τυχόν αμφιλεγόμενα στοιχεία που θα εντοπίζονταν.
Φυσικά τίποτα από αυτά δεν συνέβη τυχαία αλλά εξαιτίας ενδείξεων για τις οποίες είχε ήδη γίνει λόγος και άλλωστε αποτέλεσαν την αιτία ανατροπής της προηγούμενης διοίκησης. Αλλά και επειδή δύο χρόνια νωρίτερα είχε προηγηθεί σάλος με μια ανώνυμη επιστολή που είχε κυκλοφορήσει ανάμεσα στους συνεταιριστές και στην οποία καταγράφονταν συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις προηγούμενων διοικήσεων.
Ήταν μάλιστα μια επιστολή που είχε προωθηθεί μέχρι και στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (το 2018) ο οποίος με την σειρά του την είχε παραπέμψει σε αρμόδιο Εισαγγελέα.
ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ
Ζητήσαμε από την πλειοψηφία της νέας διοίκησης να μας αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις αυτές και μας παρέπεμψε στις μηνύσεις κακουργηματικού χαρακτήρα που έχουν ήδη υποβληθεί.
Μηνύσεις, που αφορούν πρώτον, σε παροπλισμό του αυτοκινήτου συλλογής γάλακτος από το έτος 2001 και ανάθεση της εργασίας αυτής σε μεταφορικές επιχειρήσεις που καταγγέλλεται ότι είχαν σχέση με συγγενικά πρόσωπα του προέδρου. Γίνεται μάλιστα λόγος ακόμα και για αμοιβές 30.000 και 40.000 ευρώ μηνιαίως, όταν η δαπάνη του Συνεταιρισμού σήμερα για τη συλλογή με δικό του μέσο δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.
Επίσης, προβάλλεται στις μηνύσεις ο ισχυρισμός πως ο οδηγός του φορτηγού των επιχειρήσεων συλλογής γάλακτος, αν κι εργαζόταν για τις επιχειρήσεις αυτές εν τούτοις επί 17 χρόνια αμειβόταν και ασφαλιζόταν από τον Συνεταιρισμό. Με την συνολική οικονομική ζημία, όπως καταγγέλλεται, να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Ακόμη, υποστηρίζεται ότι ένα υποπροϊόν από την επεξεργασία του γάλακτος, συγκεκριμένα η ζαχαροπλαστική κρέμα, πωλούνταν τα 20 τελευταία χρόνια στην ίδια εταιρία στην Αττική με τιμή κατώτερη του μισού της τρέχουσας, ενώ αποκρούστηκαν προσφορές άλλων επιχειρήσεων για να αγοράσουν την κρέμα με υπερδιπλάσια τιμή από εκείνη που πλήρωνε ο μόνιμος αγοραστής. Με την ζημιά να υπολογίζεται (πάντα κατά τους ισχυρισμούς των μηνυτών) σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όλα αυτά αντικρούονται σθεναρά απ’ τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης που ισχυρίζονται ότι ενήργησαν νομίμως και χωρίς την παραμικρή ζημιά για τον Συνεταιρισμό. Και μένει, πια, όλα τα «χαρτιά» ν’ ανοίξουν στο δικαστήριο.