ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδικές: Τα 3 «κλειδιά» για τις εξετάσεις

Facebook
Twitter

Kάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να μπαίνει για πρώτη φόρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι πολύ πιο δύσκολες και σε κάθε περίπτωση μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών βάσεων θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς προγραμματίστηκαν νωρίτερα αγωνίσματα αλλά και προκαταρκτικές εξετάσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές Οι πανελλαδικές Εξετάσεις εφέτος ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Τρεις είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν την πορεία τω ν φετινών βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

panelladikes_allages_xr

1. Οι επιδόσεις των μαθητών της Γ λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εφέτος, με δεδομένο οτι η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε κανονικά δια ζώσης, χωρίς να χρειαστεί να γίνει τηλεκπαίδευση, όπως τις δύο προηγούμενες χρονιές, η εξεταστέα ύλη δεν μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι και οι επιδόσεις ενδεχομένως δεν θα είναι τόσο υψηλές όσο πέρυσι, για τις περιζήτητες σχολές, αν και αυτό θα κριθεί και από το δείκτη δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλέγουν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

2. Οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο στα τα οποία θα έχουν αλλαγές καθώς από την ερχόμενη ακαδημαική χρονιά θα υπάρξουν πολλές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Οσον αφορά στο δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια που είχε συζητηθεί, αυτό τελικά δεν θα ισχύσει προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι και να μην μπερδευτούν με την διπλή διαδικασία. Αντιθέτως, θα συμπληρωθεί κανονικά, όπως και πέρυσι το δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που περιλαμβάνει δημόσια ΙΕΚ και το οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ανακατανομή των θέσεων που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας θα επηρεάσει και την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς είναι λογικό να ανέβουν ακόμα περισσότερο στις σχολές και τα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ, λόγω μείωσης των θέσεων αλλά και να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις αντίστοιχες σχολές της Περιφέρειας, που το υπουργείο θέλει να ενισχύσει με περισσότερες θέσεις. Ως αντίβαρο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι η ενίσχυση των θέσεων στις περιφέρεια και στις περιζήτητες σχολές.

3. Οι συντελεστές βαρύτητας που έχουν ήδη προσδιοριστεί από τα τμήματα των Πανεπιστημίων και θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα 4 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Tα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας τον συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά. Δηλαδή κάθε πανεπιστημιακό τμήμα όρισε τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους θα υπολογίζονται οι τελικές επιδόσεις των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top