ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πανελλήνιες 2021: Ημερομηνίες διεξαγωγής και οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

panellinies 2021

Χωρίς να έχει κλείσει επίσημα καμία ημερομηνία λόγω των εξελίξεων σε σχέση με την πανδημία, όπως όλα δείχνουν οι πανελλήνιες εξετάσει θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου και πιθανόν ένα μήνα νωρίτερα θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων σε κάθε σχολή.

Βάσει των  ημερομηνιών που έχουν πέσει «στο τραπέζι» για τις πανελλήνιες η έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων φαίνεται να γίνεται στις 14 ή 15 Ιουνίου. Ανάμεσα στις νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατατέθηκαν στη Βουλή και επιλύουν διάφορα ζητήματα επείγουσας φύσης, είναι και ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων στις Πανελλήνιες 2021.

Ειδικότερα, στις 15 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί τελικά ο αριθμός των εισακτέων ανά σχολή και τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η προτεινόμενη διάταξη ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1 – Καθορισμός αριθμού εισακτέων – Τροποποίηση του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013 (Α’ 193) η λέξη «Απριλίου» αντικαθίσταται από τη λέξη «Μαϊου» και η περ. θ” διαμορφώνεται ως εξής: «θ) Ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση των Α.Ε.Ι., των Α.Ε.Α. και των Α.Σ.Τ.Ε. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου εκδίδεται έως τις 15 Μαίου κάθε έτους, ύστερα από γνώμη των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου σχολικού έτους. Στις περιπτώσεις των εισαγωγικών κατευθύνσεων, η γνώμη υποβάλλεται από το τμήμα, στο οποίο αυτές υπάγονται.»

Με την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων θα γίνει εμμέσως γνωστό εκτός από τον αριθμό και την κατανομή των θέσεων εισακτέων και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν-λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή τμήματα-στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις Πανελλαδικές εξετάσεις;

Όπως είναι ήδη γνωστό, από το υπουργείο Παιδείας, φέτος είναι η πρώτη χρονιά όπου καθιερώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και μπαίνει στο «παιχνίδι» και ένα δεύτερο Μηχανογραφικό που θα αφορά την εισαγωγή των μαθητών στα ΙΕΚ.

Το πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις στηρίζεται, ουσιαστικά,  τόσο στη διαμόρφωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά επίσης και σε δύο ακόμα παράγοντες:

Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων,

Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή, που θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι

Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1.

Για να ανακοινωθεί η ελάχιστη βάση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες όχι μόνο στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει τεθεί και σε αυτά ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ελάχιστη βάση για κάθε τμήμα και θα ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι.

Το «κλειδί» για το πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις στηρίζεται, ουσιαστικά, στην επίδοση των υποψηφίων και κατ’ επέκταση στον βαθμό δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων.

Πίεση για την μη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Αυξάνει ολοένα και περισσότερο η πίεση στο υπουργικό επιτελείο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Πολλοί είναι εκείνοι που εξαιτίας των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγο κορονοϊού, με πολλά λύκεια λόγω κρουσμάτων να μένουν κλειστά, ζητούν η ΕΒΕ για φέτος να μην ισχύσει.

Τον τελευταίο λόγο ωστόσο, έχει το Υπουργείο Παιδείας το οποίο αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα, με την Υπουργό Παιδείας ωστόσο, να φαίνεται προς το παρόν ανυποχώρητη.

Πηγή: dikaiologitika.gr

You may also like

Comments are closed.