ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πανελλήνιες 2021: Περιορισμός στις δηλώσεις σχολών στο Μηχανογραφικό

Facebook
Twitter
Η διαδικασία συμπλήρωσης και κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου για τις Πανελλήνιες 2021 άρχισε χθες, μετά και την ανακοίνωση, από το υπουργείο Παιδείας, των βαθμολογιών των υποψηφίων σε όλα τα ειδικά μαθήματα και των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε τμήμα.

Η προθεσμία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 12 τα μεσάνυχτα, πολύ αργότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές –πέρυσι στις 19/7 είχε ολοκληρωθεί η προθεσμία–, με αποτέλεσμα αυτό να μην αποκλείεται ότι θα μεταθέσει τον χρόνο ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής από τα τέλη Αυγούστου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι μπορούν –από χθες Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021– να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή/και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.
Οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή αποθήκευση) και στη συνέχεια να «κλειδώνουν» το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας Οριστικοποίηση).

Όπως εξήγησε στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, «η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν επιτρέπει σε όλους τους υποψηφίους να δηλώσουν όλα τα τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου. Μπορούν να δηλώσουν μόνο τα τμήματα στα οποία ο μέσος όρος του υποψηφίου στα τέσσερα μαθήματα (χωρίς συντελεστές βαρύτητας) υπερβαίνει την ΕΒΕ του τμήματος. Στα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα, για να μπορεί να τα δηλώσει ο υποψήφιος πρέπει να ξεπερνά την ΕΒΕ του κάθε ειδικού μαθήματος και την ΕΒΕ του τμήματος, όπου εδώ για τον υπολογισμό του μέσου όρου του υποψηφίου συνυπολογίζονται και οι βαθμοί του στα ειδικά μαθήματα. Για τις Αρχιτεκτονικές Σχολές, για παράδειγμα, ο μέσος όρος του υποψηφίου υπολογίζεται από τους βαθμούς στα τέσσερα μαθήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία) και από τους βαθμούς στα δύο σχέδια.

Ο μέσος όρος του υποψηφίου (από τα έξι μαθήματα) συγκρίνεται με την ΕΒΕ του τμήματος και το κάθε σχέδιο χωριστά με την ΕΒΕ του σχεδίου. Συνεπώς για να μπορεί να δηλώσει το τμήμα ο υποψήφιος πρέπει να ξεπερνά την ΕΒΕ του τμήματος και την ΕΒΕ του κάθε σχεδίου».

Οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο πάνω από 14,54 δεν θα επηρεαστούν καθόλου από την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Γι’ αυτούς τους υποψηφίους η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου θα είναι ακριβώς όπως τις άλλες χρονιές. Οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο κάτω από 8,3 δεν θα μπορούν να καταθέσουν καθόλου δελτίο. Γι’ αυτούς τους υποψηφίους υπάρχει η δυνατότητα του μηχανογραφικού για τα δημόσια ΙΕΚ, όπου εισάγονται με τον βαθμό του απολυτηρίου λυκείου και επιπλέον κριτηρίων με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο από 8,3 έως 14,54 στο μηχανογραφικό δελτίο δεν θα βλέπουν όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου τους, αλλά μόνο αυτές στις οποίες έχουν περάσει το όριο της ΕΒΕ, που είναι διαφορετική για κάθε τμήμα. Θα μπορούν να δηλώσουν μερικές σχολές.

Το ότι υπερβαίνει την ΕΒΕ του τμήματος ο υποψήφιος σημαίνει απλώς ότι μπορεί να δηλώσει το τμήμα, όχι απαραίτητα να εισαχθεί σε αυτό. Η εισαγωγή του εξαρτάται από τα μόρια που συγκεντρώνει, στον υπολογισμό των οποίων προσμετρώνται και οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα κάθε πεδίου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top