ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πανεπιστήμια: 45 καθηγητές ΕΜΠ, συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, διαμαρτύρονται στο Υπ. Παιδείας, για μεροληπτική διαγραφή χρεών

Facebook
Twitter
Η πρώτη επίσημη αντίδραση πανεπιστημιακών για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διαγράψει χρέη πανεπιστημιακών προς τα ιδρύματά τους, ήλθε από το ΕΜΠ.

Σαράντα πέντε καθηγητές του εμβληματικού ιδρύματος ζητούν, αντίστροφα, να πάρουν πίσω όσα εκείνοι κατέβαλαν την ίδια περίοδο, επικρίνοντας την ηγεσία του υπουργείου για ελλιπή και μεροληπτική απόφαση.

Ειδικότερα, από το 1997 που επιτράπηκε η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα ΑΕΙ τους ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν, έναντι του πλεονεκτήματος που προσδίδει η χρήση του πανεπιστημιακού τίτλου.
Το ποσοστό αυτό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, 10% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2014, 7% επί των καθαρών εσόδων μέχρι το 2016, 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως το 2018 και 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018 μέχρι σήμερα. Με τροπολογία η νυν ηγεσία του υπ. Παιδείας προχώρησε σε διαγραφή των χρεών που είχαν δημιουργηθεί έως τα τέλη του 2009 και δεν είχαν πληρωθεί, προκαλώντας αντιδράσεις σε μερίδα πανεπιστημιακών οι οποίοι είχαν καταβάλει κανονικά τα ποσά στο ΑΕΙ, που κατά περίπτωση ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Επιστολή στη Ν. Κεραμέως

Προχθές, 45 καθηγητές του ΕΜΠ σε επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρουν ότι «η ψηφισθείσα ρύθμιση για τις εκκρεμείς οφειλές μελών ΔΕΠ είναι ελλιπής και μεροληπτική, καθώς εξαιρεί προκλητικά όσους τήρησαν τον νόμο και κατέβαλαν τις οφειλές τους. Με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου, πιστεύουμε ότι έχετε υποχρέωση να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να διαλύσετε το αίσθημα προδοσίας της εμπιστοσύνης που αισθάνονται όσοι ήσαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και όσοι πιστεύουν στις αρχές της χρηστής διοίκησης. Η πρωτοτυπία της τροπολογίας είναι ότι πέραν της απαλοιφής των χρεών όσων οφείλουν, διαγράφει και τις οφειλές των ΕΛΚΕ προς τους συνεπείς συναδέλφους».

Μάλιστα, οι 45 δηλώνουν προς την κ. Κεραμέως ότι η απόφαση έρχεται αμέσως μετά την καταγραφή της κατάστασης που άρχισε το υπουργείο Παιδείας τον Δεκέμβριο του 2020. Και όπως τονίζουν, «είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιληφθείτε το μέγεθος της επαπειλούμενης ηθικής βλάβης και θα λάβετε σύντομα τα προσήκοντα διορθωτικά μέτρα. Αναμένουμε την υπεύθυνη και ειλικρινή απάντησή σας».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top