ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Συνεργάζεται για να κάνει τη φρεγάτα Belh@rra… αόρατη

Belh@rra

Η γαλλική εταιρεία MBDA, με την Ελληνική MILTECH και το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπέγραψαν την Τετάρτη που μας πέρασε, 19 του μηνός, συμφωνία, στα πλαίσια της διεθνούς ναυτική έκθεση Euronaval 2022)  για συμμετοχή στην συμπαραγωγή για τις τρεις Ελληνικές φρεγάτες «Belh@rra» (FDI ΗΝ).

Η συμφωνία αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών χαμηλής παρατηρησιμότητας (τεχνολογία stealth) όπως προηγμένες δομές νανοφωτονικών στοιχείων, κάτι το οποίο αποτελεί και ειδικότητα της Ελληνικής MILTECH. Στο πρόγραμμα με την MILTECH συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών αφού διαθέτει τεχνογνωσία σε συναφείς προηγμένες υπέρυθρες τεχνολογίες και αόρατα υλικά.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει ασκηθεί κριτική για την επιλογή των Γαλλικών «Belh@rra» οι οποίες, όπως φαίνεται, στην Ελληνική τους έκδοση (FDI ΗΝ) θα ενσωματώσουν τεχνολογίες stealth, προκειμένου να είναι τελικά αόρατες από τα ραντάρ.

MBDA

Η συμφωνία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, υπεγράφη από τους Eric Béranger, Διευθύνων Σύμβουλο της MBDA, και Δημήτριο Δημητρίου, Naval and EU Projects Manager της MILTECH, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Χαρδαλιά και του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Ναυάρχου Αριστείδη Αλεξόπουλου (φωτογραφία).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η MBDA συνεργάζεται με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για 25 έτη ενώ έχει ξεκινήσει προχωρημένες διαπραγματεύσεις με αρκετές εταιρείες για συνεργασία και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφέρεται επίσης πως σκοπός αυτών των προγραμμάτων συνεργασίας, που συνδέονται με συμβάσεις όπως η παροχή πυραυλικών συστημάτων στις φρεγάτες FDI HN, είναι η άμεση ενσωμάτωση επιλεγμένων ελληνικών εταιρειών στην παγκόσμια αλυσίδα της MBDA!

(Mε πληροφορίες από την έντυπη έκδοση της Πολιτείας της 24.10.2022)

«Κλειδώνει» και η αγορά τέταρτης φρεγάτας

λημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση αγοράς και τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις και τις απειλές πολέμου από τη γειτονική Τουρκία.

Επί της ουσίας η χώρας μας θα ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (option) ενός ακόμη υπερσύγχρονου πλοίου, βάσει των όρων που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι. Θυμίζουμε ότι είχαμε αποφασίσει να αγοράσουμε τρεις φρεγάτες με δικαίωμα option για μια ακόμη εάν το επιθυμούσαμε.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού κρίνει πλέον απαραίτητη την αγορά και του τέταρτου πλοίου τύπου FDI HN, κι έτσι αναμένεται να δημιουργηθεί ένας στολίσκος από φρεγάτες Belh@rra οι οποίες έχουν πλήρη διαλειτουργικότητα με τα γαλλικά μαχητικά Rafale που αποκτά σταδιακά η χώρα μας, «κλειδώνοντας» με αυτό τον τρόπο κάθε εχθρική κίνηση στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου.

Στο γεγονός να παρθεί τόσο άμεσα η απόφαση αγοράς και τέταρτης φρεγάτας συνετέλεσε σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το γεγονός ότι οι Γάλλοι θα μας παραδώσουν τις δύο πρώτες εντός του 2025, τουτέστιν σε χρόνο – ρεκόρ και πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η δε τρίτη φρεγάτα αναμένεται να εγκαινιαστεί στις ελληνικές θάλασσες το 2026 και εάν όλα πάνε καλά την ίδια χρονιά ή το πολύ στις αρχές του 2027 θα έρθει και η τέταρτη.

Καινοτόμο πλοίο με ασφάλεια στις κυβερνοεπιθέσεις

Η φρεγάτα Belh@rra έχει υψηλές δυνατότητες σε κάθε τύπο μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό αλλά και ανθυποβρυχιακό. Διασφαλίζει την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από αέρος ή από στεριά με τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales, που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

Επίσης, είναι εξοπλισμένη με έναν μονό πλήρως ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες ώστε να επιτυγχάνεται σε μόνιμη βάση επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που διαθέτει εγγενή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, είναι εξοπλισμένη με δύο data-center που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου».

Έχει εκτόπισμα 4.500 τόνοι, μήκος περίπου 122 μ., πλάτος 18 μ., μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, φέρει ελικόπτερο 10 τόνων και μη επανδρομένο όχημα VTOL και τα κύρια όπλα του είναι πύραυλοι Aster της MBDA, πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA

Πυροβόλο 76 mm. τορπίλες MU 90 της Naval Group, αντίμετρα CANTO της Naval Group, πυραυλικό σύστημα RAM και ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών «Sea Fire».

You may also like

Comments are closed.