Πάνω από 100 πατρινοί ανοίγουν τα σπίτια τους σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, οι πρόσφυγες από την εμπόλεμη Ουκρανία άρχισαν να καταφθάνουν και στην Πάτρα. Παρότι πολλοί θεωρούσαν πως η περιοχή μας είναι εκτός αναζήτησης λόγω απόστασης. Υπάρχει όμως η συνεννόηση με τον εδώ σύνδεσμο Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας και τον πρόεδρο του Μιχάλη Ροδόπουλο.

Ως εκ τούτου, Αχαΐα και Ηλεία έχουν μπει στον «χάρτη σωτηρίας» για τους κατατρεγμένους του βάρβαρου πολέμου. Η αρχή των αφίξεων προσφύγων έγινε την Πέμπτη,με μια 5μελη οικογένεια που κατέλυσε σε σπίτι που είχε βρεθεί στα Νιφορέικα.

Και η συνέχεια δόθηκε την Παρασκευή, με ακόμη δύο οικογένειες, δύο μανάδες και τέσσερα μικρά παιδιά, 8 και 5 ετών, (φωτογραφία κεντρική),που ήρθαν στην πόλη έχοντας περπατήσει 25 ολόκληρα χιλιόμετρα! Ουσιαστικά όμως πρόκειται απλώς για την αρχή… Θα είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες εκείνοι που τις επόμενες μέρες θα επιδιώξουν να βρουν απάνεμο λιμάνι στην Αχαΐα.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

«Μένουμε με τον άνδρα μου, τα δύο μικρά παιδιά μας και τα πεθερικά μου σε ένα σπίτι κοντά στο Ρίο. Ο Θεός μας βοήθησε να αποκτήσουμε μια μεγάλη κατοικία, αλλά ας μην είμαστε άπληστοι. Τώρα υπάρχει ανάγκη. Και μπορεί το σπίτι μια χαρά να μας χωρέσει όλους και να γεμίσει από γαλήνη για αυτούς τους ανθρώπους».

Ήταν η συγκινητική απάντηση που έδωσε η νεαρή πατρινή Α.Π. που επισκέφθηκε προ ημερών τον σύνδεσμο Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας για να συμπληρώσει το όνομα της ίδιας και του συζύγου της στη λίστα όσων πατρινών θέλουν και μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες προσφύγων ή μητέρες με παιδιά, από την Ουκρανία.

Η συγκίνηση περίσσευε στο άκουσμα του λόγου της. Και αυξήθηκε ακόμα περισσότερο όταν πληροφορηθήκαμε με στοιχεία το μέγεθος ανταπόκρισης πατρινών, αναφορικά με την αυτοδιάθεση για φιλοξενία προσφύγων.

Πάνω από 100 Πατρινοί δίνουν σπίτια!

Με το που γνωστοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο ότι θα έρχονταν και στην Πάτρα πρόσφυγες από την Ουκρανία, στη λίστα συμπληρώθηκαν τα ονόματα πάνω από 80 με 100 συμπολιτών μας οι οποίοι δήλωσαν «παρόντες». Όντας έτοιμοι δηλαδή να παράσχουν στέγη, τροφή και ζεστασιά σε παιδιά, μητέρες, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες από την ζώνη του πολέμου.

Αριθμός ο οποίος αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ίσως ήδη να είναι διπλάσια ή και τριπλάσια τα σπίτια που διατίθενται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών και πολλοί επιχειρηματίες που ως μόνο «αντάλλαγμα», ζητούν να μη γίνει καμία επαινετική αναφορά στο όνομα τους.

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ»

Χαρακτηριστική και η περίπτωση ιδιοκτήτη πολυκατοικίας στην περιοχή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας». Νοικιάζει δυάρια και γκαρσονιέρες. Αυτή τη σαιζόν του έμειναν πολλά ανοίκιαστα και τα προσφέρει δωρεάν για να στεγαστούν οικογένειες από την Ουκρανία. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για πάνω από 4 με 5 σπίτια. Μικρά, ικανά όμως να «ζεστάνουν» τις ψυχές αυτών των ανθρώπων.

«ΓΕΦΥΡΑ» ΜΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Στο σκέλος της φιλοξενίας έχει δραστηριοποιηθεί και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Βρίσκεται σε «ανοιχτή» επικοινωνία με τον πρόεδρο του συνδέσμου Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας για να εξασφαλίσει στέγη σε πρόσφυγες.

Ήδη ο Κοινωνικός Οργανισμός είναι έτοιμος για να βοηθήσει. Στην ίδια κατεύθυνση είναι από την πρώτη στιγμή και οι Μητροπόλεις Πατρών και Ηλείας. Ιδίως η τελευταία που έχει ήδη παραχωρήσει την κατασκήνωση της Σκαφιδιάς για φιλοξενία άνω των 150 προσφύγων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top