ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 35.000 ακίνητα στην Αχαΐα υποθηκευμένα

Τα μισά απ’ αυτά τ’ ακίνητα, δηλαδή περίπου 18.000, αφορούν κατοικίες και κατά κανόνα πρώτες κατοικίες.

4 1

Είναι στοιχείο που εκμαιεύσαμε προσφάτως, σε συζήτηση μας με σημαίνων τραπεζικό στέλεχος το οποίο, πέραν των άλλων, έχει και σημαντική διαδρομή στα κοινά της Πάτρας.

Αυτή τη στιγμή, στο νομό Αχαΐας, υπολογίζονται σε περίπου 35.000 τα ακίνητα τα οποία είναι υποθηκευμένα, δηλαδή συνδέονται με κάποιο τραπεζικό δάνειο που δεν έχει εξοφληθεί ή είναι «προβληματικό».

Τα μισά απ’ αυτά τ’ ακίνητα, δηλαδή περίπου 18.000, αφορούν κατοικίες και κατά κανόνα πρώτες κατοικίες ενώ τα υπόλοιπα αφορούν άλλες κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή επαγγελματικά ή βιομηχανικά ακίνητα, πάρκινγκ, αποθήκες, καταστήματα κ.λπ.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών επηρεάζεται άμεσα απ’ τις πολιτικές και τις αποφάσεις των Τραπεζών αναφορικά με τα υποθηκευμένα ακίνητα και φυσικά απ’ την άνοδο των επιτοκίων κατά τους τελευταίους μήνες η οποία έχει εξελιχθεί σε μια ακόμα πηγή αφαίμαξης του οικογενειακού εισοδήματος. 

Κάτι ακόμα. Όσα ακίνητα είναι υποθηκευμένα, ειδικά όταν αφορούν πρώτη κατοικία, σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% μπαίνουν σε διαδικασίες ρύθμισης ώστε οι οφειλέτες να καταφέρουν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μη χάσουν το σπίτι τους. 

Σε αντίθετη περίπτωση, ακίνητα που έχουν τεθεί ως εξασφάλιση δανείου και ο οφειλέτης δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας με την Τράπεζα, οδεύουν προς πλειστηριασμό. Ο οποίος είναι και χρονοβόρος και κοστοβόρος. Για παράδειγμα ένας πλειστηριασμός, απ’ την έκδοση διαταγής και έως ότου ολοκληρωθεί, απαιτεί χρόνο πάνω από 20 μήνες κι εύλογα υψηλό κόστος σε δικαστικά έξοδα. 

Οι δε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζονται. Στην Πάτρα, για παράδειγμα, είδαμε ότι τον ερχόμενο Ιούλιο βγαίνει σε πλειστηριασμό ακίνητο 140 τετραγωνικών μέτρων στην Τερψιθέα, αντί 130.000 ευρώ (πρώτη προσφορά) αλλά και διαμέρισμα 87 τετραγωνικών στην οδό Σολωμού, με πρώτη προσφορά τα 52.000 ευρώ και ημερομηνία πλειστηριασμού στις 12 Ιουλίου.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.