ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Παπαευαγγέλου: Σε 2 βδομάδες πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των 7 ημερών

vana papaevaggelou
«Η εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων είναι σαφής, μέσα σε δυο μόλις εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των επτά ημερών, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι μόλις πριν τρεις βδομάδες ο δείκτης θετικότητας ήταν μόλις 1,3% ενώ σήμερα ανέρχεται στο 3,5%.

«Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 15νθήμερο αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39. Αρχικά το νέο πανδημικό κύμα αφορούσε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νέους. Σήμερα δυο βδομάδες αργότερα βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ακόμα έκανε γνωστό ότι αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας ενώ έκανε λόγο και για αύξηση του αριθμού των «ορφανών» κρουσμάτων.

Όπως είπε: «Την εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκε να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε δηλαδή είναι άνθρωποι που δεν αναφέρουν έκθεση σε κάποιο γνωστό κρούσμα κι ούτε συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Η παρατήρηση αυτή καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι «ευτυχώς δεν βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65» όμως όπως τόνισε «την τελευταία βδομάδα είδαμε μια σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες 55-64 ετών, ηλικακή ομάδα με εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 70%».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι για να χαρούμε το καλοκαίρι πρέπει να γίνει άμεσος εμβολιασμός των άνω των 50 και οι νέοι να εμβολιαστούν πριν από τις διακοπές ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διεξαγωγής των self test.

You may also like

Comments are closed.