ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τραπεζάκια: Παραμένουν έξω, χωρίς επιπλέον δημοτικά τέλη- Aγώνας και για τις 100 δόσεις

Facebook
Twitter
Πέρασε η τροπολογία που ζήτησαν ΣΚΕΑΝΑ και Δήμος για τα τραπεζοκαθίσματα, ταυτόχρονα με παρεμβάσεις εκ μέρους βουλευτών.

Παρατείνεται μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, με τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη 29/9/2022 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η δυνατότητα των Δήμων να παραχωρούν δωρεάν κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.λπ.) να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα. Με τη σχετική τροπολογία ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε δεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), με την σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, λόγω της πανδημίας, χωρίς να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.

Όπως προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η δωρεάν επέκταση των κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο της κανονικής αδειοδότησης και διευκρινίζεται ότι επί των πρόσθετων χώρων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τοποθετούν μόνιμες κατασκευές ή να βγάζουν ηχεία.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

πλεσσας

Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε από τον ΣΚΕΑΝΑ προς τη Δημοτική αρχή της Πάτρας, στις αρχές φθινοπώρου, σε συνάντηση των κ.κ. Γιατρά και Μπουρδόπουλου με τον κ. Πλέσσα (φωτογραφία) καθώς έπαψε, τυπικά, να είναι σε ισχύ. Ακολούθησε επιστολή του Δήμου Πατρέων και συγκεκριμένα του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα, προς τους Υπουργούς κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη.

«Ο κλάδος της εστίασης ήταν στο ‘μάτι του κυκλώνα’ της πανδημίας στο 2020-2021 και τώρα στην κρίση της ενέργειας, δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει οικονομοεπαγγελματικά και δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά του, ενώ πληθώρα επαγγελματιών έχουν οδηγηθεί αναγκαστικά σε κλείσιμο των επιχειρήσεων τους με σημαντικές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πλέσσας στη οποία επισημαίνει την ανάγκη να παραταθεί εκ νέου η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου ατελώς αλλά και την ανάγκη επαναφοράς της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα χρέη στους δήμους.

«Η επαναφορά δεν είναι μόνο προς όφελος των υπόψη επαγγελματιών αλλά και των Δήμων προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητά τους μέσα στο καθεστώς της υποχρηματοδότησης που βιώνουν διότι με το ισχύον καθεστώς των 24 δόσεων, χωρίς απαλλαγές προσαυξήσεων, επαγγελματίες οι οποίοι πράγματι θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσα στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει» αναφέρει ο κ. Πλέσσας προς τους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ – ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

katsaniotis

Πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πέτσας συμφώνησαν στην ανάγκη παράτασης του μέτρου, ενώ ο κ. Πέτσας ενημέρωσε τον αχαιό βουλευτή της ΝΔ για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τη σχετική ρύθμιση.

Ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε μάλιστα, πως «η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και την ενεργειακή κρίση όπως κάναμε και την περίοδο της πανδημίας. Συνεχίζουμε».

αλεξοπουλου

«Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση και το πλήρες άνοιγμά του συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κληθούν να επωμιστούν δυσανάλογα βάρη από την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Η κυβέρνηση έχει συμβάλλει καθοριστικά ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους των πολλαπλών κρίσεων» τόνισε από την πλευρά της η αχαιή βουλευτής της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου.

ΑΝΑΣΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

«Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41% λόγω της αύξησης των σημαντικότερων από τα επιμέρους κόστη τους (ενέργειας, πρώτων υλών/εμπορευμάτων καυσίμων, εργασιακό και ενοικίου). Θεωρούμε εύλογο να εξετάσετε τη δυνατότητα παράτασης από τους δήμους για ατελή παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για το υπόλοιπο του 2022 και για όλο το 2023. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης που αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου, θεωρούμε αναγκαία την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για οφειλές προς τους ΟΤΑ, όπως είχε θεσπιστεί με το άρθρο 110 του Ν. 4611/2019» επισημαίνει προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Βορίδη, με τον αναπληρωτή κ. Πέτσα και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, με τον αναπληρωτή κ. Παπαθανάση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καβαθάς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ”

γιατρας

“Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε προχθές την παράταση των ατελώς παραχωρούμενων κοινόχρηστων χωρών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για τον ΣΚΕΑΝΑ σε κάθε διεκδίκηση όπως και σε αυτή, η συμπόρευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα ή αιρετό που κατανοεί  τα προβλήματα του κλάδου είναι αυτονόητη” αναφέρει στην «Πολιτεία» ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς.

Και συμπληρώνει: “Στο συγκεκριμένο αίτημα ενήργησαν χρονικά και με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά ο Δήμος Πατρέων με επιστολή του αντιδημάρχου οικονομικών κ.Πλέσσα στους συναρμόδιους υπουργούς ,στην συνέχεια επιστολή της ΠΟΕΣΕ με ίδιο περιεχόμενο, αναφορά στην Βουλή απ την κ. Αλεξοπούλου καθώς και  παρέμβαση του κ.Κατσανιωτη στον κ.Πέτσα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και για τις 100 δόσεις και για πολλά ακόμη ζητήματα προς όφελος όλων των συναδέλφων. Διεκδικούμε στοχευμένα, με ρεαλιστικές προτάσεις”.

6 e1664864184556

 

 

 

Από την έντυπη έκδοση της “Πολιτείας” της Δευτέρας 3/10/2022

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top