ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

50 χρόνια απ’ το «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ» και το Παράρτημα ακόμα «έρμαιο»… | “Ζωντανό” το αίτημα της μετατροπής του σε Μουσείο “Πολυτεχνείου”

gkplxxtixo5e35a13c8f87c

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Η «Πολιτεία» επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της χρήσης του Παραρτήματος της Πάτρας.

Με το ρεπορτάζ της περασμένης Δευτέρας, αναφερόμενο στην συνέντευξη που είχε δώσει αποκλειστικά στον Αχιλλέα Ροδίτη, το 2017, η εκλιπούσα Τζόγια Καππάτου, εκ των ενεργών μελών του Αντιδικτατορικού αγώνα των φοιτητών της Πάτρας, ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα το αίτημα μετατροπής του πρώην Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών σ’ ένα μόνιμο Μουσείο – Αρχείο για την αντίσταση που έγινε το ’73.

Αυτό ήταν το αίτημα που είχε εκφράσει η Τζόγια Καππάτου και που διατυπώθηκε από όλους τους τότε αγωνιστές φοιτητές, με κοινό παρανομαστή το παράπονό τους, που ουδέποτε ο Δήμος Πατρέων δεν φρόντισε να αναδείξει και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές τον θαρραλέο αγώνα εκείνων των νέων.

Δυστυχώς, το Παράρτημα εξακολουθεί να είναι ένα κτήριο αφημένο στην τύχη του και στην διαχείρισή του από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, διατηρούμενο ως άβατο για οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Ενώ θα μπορούσε να είναι χώρος που να «λαμπιρίζει» από την ιστορία του, επισκέψιμος για όλες και για όλους!

 

ΤΟ… «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ»

ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Το τι έγινε στην Πάτρα το ’73, δεν το γνωρίζουν οι νεότεροι, ακριβώς επειδή δεν λειτουργεί ένας τέτοιος χώρος. Όσοι γνωρίζουν, είναι όσοι τα έζησαν ή πιο νέοι που απλώς έμαθαν από προσωπική αναζήτηση. Κι όμως, το «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» πρωτακούστηκε στην Πάτρα, αφού στην Πάτρα στήθηκε το πρώτο ραδιόφωνο των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών.

Η εξέγερση φοιτητών έγινε πρώτα στην Πάτρα, αφού ξεκίνησε τον Γενάρη του ’73 (ίσως και νωρίτερα). Στην Πάτρα έγινε και η μεγαλύτερη διαδήλωση, στις 16 Νοέμβρη του ’73, με φοιτητές που δεν κιότεψαν στον κίνδυνο συλλήψεων (στις οποίες είχαν άλλωστε συνηθίσει) ξεκινώντας μια πορεία από το Παράρτημα προς τα Ψηλαλώνια, όπου απλοί πολίτες ενώθηκαν μαζί τους!

Το ξημέρωμα της επομένης ξεκίνησαν και στην Πάτρα τα τανκς. Από το ΚΕΤχ. Αλλά απλά δεν κατέληξαν στο Παράρτημα. Τα σταμάτησε ο τότε Αστυνομικός Διοικητής φοβούμενος εξέγερση των πολιτών, λόγω της μεγάλης διαδήλωσης που είχε προηγηθεί.

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

398561742 10231601911971172 1798462115921842315 n

 

IMG 3110 1 1

 

Το βιβλίο του Δημήτρη Κοσμόπουλου «Δικτατορία και Αντίσταση στην Πάτρα (1967 -1974» που εκδόθηκε το 2003 και το Πανεπιστήμιο Πατρών επανεκδίδει με πλουσιότερο φωτογραφικό υλικό, είναι το βασικό βιβλίο αναφοράς για την Πάτρα στην περίοδο της δικτατορίας.

 

Μάλιστα το Πανεπιστήμιο Πατρών το παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει αύριο:

εικόνα Viber 2023 11 13 17 51 19 328

 

(περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση του Πανεπιστημίου, δείτε ΕΔΩ:  https://www.upatras.gr/eortasmos-tis-epeteiou-idryseos-panepistimiou-patron-50is-epeteiou-apo-tin-exegersi-ton-foititon-tou-polytechneiou-15-11-2023/ )

 

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα βιβλίο: Το βιβλιαράκι 31 σελίδων που είχε συγγράψει ο αείμνηστος Ιστορικός Βασίλης Λάζαρης όπου περιεκτικά και κατανοητά περιγράφει λεπτομέρειες του αντιδικτατορικού αγώνα Πατρινών φοιτητών, δικηγόρων και άλλων κλάδων, με ονόματα και λεπτομέρειες. Και σπάνιες φωτογραφίες από εκείνη την μεγάλη διαδήλωση που ξεκίνησε από το Παράρτημα.

1 φωτο Βιβλιαράκι έχω ΛΕΖΑΝΤΑ και για τις δυο μαζι 1 1

1 φωτο Βιβλιαράκι έχω ΛΕΖΑΝΤΑ και για τις δυο μαζι 2 1

Ένα βιβλιαράκι που πριν από 20 χρόνια μοιράστηκε σε σχολεία της Πάτρας, ως πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών. Δυστυχώς, ελάχιστοι έχουν την τύχη να το κρατούν ακόμα στα χέρια τους, όπως εμείς που το παρουσιάζουμε σήμερα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

dytiki ellada giatros syllipsi 1024x720.jpg ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΣΤΗΝ ΒΑΡΔΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ: Οι «Αδιάφθοροι» ξεσκέπασαν κύκλωμα ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και παράνομων συνταγογραφήσεων

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν απογευματινές- βραδινές ώρες της Πέμπτης, 29 Φεβρουαρίου ...

Comments are closed.