ΕΠΙΣΤΗΜΗΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

«Παράθυρο» στο μέλλον, μέσα στην Πάτρα! Ένας τεχνολογικός θησαυρός για την καθημερινότητά μας

5 1
Tου Αχιλλέα Ροδίτη
Τώρα που οι επιτυχόντες υποψήφιοι των Πανελλαδικών συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά, θα ήταν παράλειψη εάν δεν προκρίνουμε τον δικό μας, τοπικό, τεχνολογικό «θησαυρό» ως μία ιδανική επιλογή για κάποιον νέο που γοητεύεται από τις νέες τεχνολογίες και πώς αυτές μπορούν να βρουν εφαρμογή στην καθημερινότητα μας.

Από την φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση ηλικιωμένων έως την οικία αυτόνομης διαβίωσης ή την προστασία μας σε κάθε μας βήμα ακόμα και στην οδήγηση.

Όλα αυτά μπορεί κάποιος να τα δει στην πράξη και να συμμετάσχει στην δημιουργία τους με την επιλογή του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ειδικά στο Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών.

Είναι ένα Τμήμα που διασφαλίζει την απόλυτη επαγγελματική αποκατάσταση.

Πρόκειται για το πρώτο τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που του δίνεται η δυνατότητα απονομής του integrated master. Τρεις κύκλοι σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα, εξειδίκευση στα σύγχρονα κυβερνοσυστήματα, στην εκπαίδευση σε STEM και στις επιχειρήσεις/οργανισμούς, διεπιστημονική αντίληψη για τη σύγχρονη ερευνητική δραστηριότητα.

Επίσης, διοργανώνει και λειτουργεί πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ευφυών Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών» με ειδικεύσεις: (α) Ευφυή Κυβερνοσυστήματα και Υπηρεσίες, (β) Προηγμένες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες και (γ) Αναλυτική των Επιχειρήσεων και της Επιστήμης των Δεδομένων.

ΣΑΝ Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…

Μπαίνοντας στο εργαστήριο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι σαν να εισέρχεσαι, με ένα μόλις βήμα, στον φανταστικό κόσμο του μέλλοντος.

Αν και τελικά πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεσαι ότι αυτός ο κόσμος ούτε τόσο φανταστικός είναι, αλλά ούτε και τόσο… μακρινός χρονικά άρα αντί για «μέλλον» μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε για «παρόν»…

Η «Πολιτεία» μπήκε για να μεταφέρει το τεχνολογικό «θαύμα» καινοτομίας που συντελείται στην Πάτρα, με ευθύνη του νέου Προέδρου του Τμήματος ΗΜΜΥ του ΠΑ.ΠΕΛ. Δρ Νικόλαου Βώρου, καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου, του Δρ. Χρήστου Αντωνόπουλου, επίκουρου καθηγητή και κύριου ερευνητή και μιας ομάδας ικανών επιστημόνων δίπλα τους.

ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Οτιδήποτε έχει φανταστεί κανείς – κι ακόμα όσα δεν φαντάστηκε – ότι μπορούν να γίνουν με την τεχνολογία και να αλλάξουν τις ζωές όλων μας και την καθημερινότητα μας, έχουν μελετηθεί, έχουν κατασκευαστεί και έχουν δημιουργηθεί και βελτιωθεί… εκεί. Στο πρώην ΤΕΙ Πατρών!

Ίσως πολλοί στην Πάτρα να μην το γνωρίζουν. Το γνωρίζουν καλά όμως σε όλη την Ευρώπη και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της σύγχρονης τεχνολογίας και της τεχνολογίας του μέλλοντος.

Για αυτό άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθέτει στο συγκεκριμένο τμήμα χρηματοδοτικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ, ώστε οι Καθηγητές, Φοιτητές και συνεργάτες του τμήματος να εφεύρουν, σχεδιάσουν και κατασκευάσουν τα μηχανήματα που θα βελτιώσουν τις ζωές μας με τις σύγχρονες τεχνολογίες και θα ανακαλύψουν παράλληλα τους αλγόριθμους εκείνους που θα διασφαλίσουν την επιτυχία λειτουργία των μηχανημάτων και την επέκταση εφαρμογής τους σε ό,τι τομέα της ζωής μας μπορείτε να υποθέσετε.

Από το «έξυπνο» σπίτι, όπου φώτα και συσκευές αναβοσβήνουν και πόρτες ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τη θέση του κατοίκου ή ασφαλίζουν για αποφυγή πυρκαγιάς, όταν ο ένοικος αποχωρήσει και ξεχάσει το τηγάνι στη φωτιά, χάρη στην «Αλεξάνδρα» το ρομπότ που ελέγχει το σπίτι, μέχρι τον… «Ζαχαρία» το άλλο ρομπότ που έρχεται στο κρεβάτι σου ή προσέχει τον ανήμπορο ηλικιωμένο, σαν να βρίσκεται ένας άνθρωπος πάντα κοντά του.

1 19 scaled e1627497240113

Αλλά ακόμα, και ο «έξυπνος» καθρέφτης που σε ενημερώνει για θερμοκρασία σώματος, υγεία, παλμούς κ.λπ.

Ή το «έξυπνο» καλάθι που σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και θα μπορεί ένα ΑμεΑ να ψωνίζει άνετα στο σούπερ μάρκετ αφού το καρότσι-αμαξίδιο θα αναλαμβάνει να κάνει τα ψώνια της λίστας!

Ούτε ο Covid ξέφυγε αφού οι καθηγητές δημιούργησαν τη μέθοδο με την οποία ένα μηχάνημα (ένα smartwatch) μπορεί να σε ειδοποιεί αν δεν τηρείς τις απαιτούμενες αποστάσεις από άλλους!

2 4

 

You may also like

Comments are closed.