ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ – Τι είπε ο Αναπληρωτής Π.Δ.Ε. και τι «πήρε» η Περιφέρεια

Facebook
Twitter
BeFunky-design - 2024-04-08T153024.572

 

Αισθητή αλλά και άκρως αποτελεσματική και ωφέλιμη για την Δυτική Ελλάδα ήταν η παρουσία και εν τέλει η δραστική παρέμβαση, με αρκετή δόση έντασης, μάλιστα, του αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Μπονάνου, την περασμένη Πέμπτη, στην συνεδρίαση της μικτής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ήταν μία συνεδρίαση με συμμετέχοντες παράγοντες Περιφερειών της χώρας και βουλευτών, για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Μόνο που η παρέμβαση του κου Μπονάνου υπήρξε άμεση και πολύ αιχμηρή όταν ο ίδιος διαπίστωσε ότι από το πλάνο απουσίαζε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

Ο κ. Μπονάνος περιέγραψε: «Υπομονετικά άκουγα για τις ενέργειες που έχουν οι γενικοί γραμματείς και ο Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα προβλήματα που υπάρχουν. Άκουγα για τις ενέργειες, λοιπόν, που θα γίνουν στην Μακεδονία, στη Ροδόπη, στη Εύβοια, στην Αττική, αλλά δεν άκουγα πουθενά για την Δυτική Ελλάδα». Και συνέχισε ο Αν. Π.Δ.Ε.: «Η τοποθέτησή μου, κάποια στιγμή, λοιπόν, ήταν ότι… ‘αν πάρετε το αμάξι και προχωρήσετε περί τα 150 χλμ θα δείτε ότι οι δυο λωρίδες κυκλοφορίας γίνονται μία, εξαιτίας των κατολισθήσεων από την πυρκαγιά που είχαμε τον Ιούλιο του 2023’, δηλαδή η γνωστή υπόθεση του Ελαιώνα. Και ενώ άκουγα για αντιδιαβρωτικά έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν άκουγα για την περιοχή μας».

Έτσι, ο κ. Μπονάνος ζήτησε το ανάλογο ενδιαφέρον για την Δυτική Ελλάδα. Επεσήμανε την περίπτωση του νομού Ηλείας και μίλησε γενικότερα για τις καταστροφές στην Περιφέρειά μας, αφού, όπως είπε, «το 2021 κάηκαν 127.539 στρέμματα, το 2007, ένα εκατομμύριο στρέμματα, και επειδή το 2020 με 2023 συνολικά έχουν καεί 233.000 στρέμματα στην Δυτική Ελλάδα».

«Ως εκ τούτου», τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, «πρέπει και επιβάλλεται, η Γενική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και για την δική μας περιοχή».

 

ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ…

Όμως τα αποτελέσματα εν τέλει είναι ενθαρρυντικά και αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Όπως σημειώνει ο κ. Μπονάνος, «το πρώτο ευχάριστο είναι η δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη παρουσία του στα Καλάβρυτα, ότι θα υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα που είναι αναγκαία στην περιοχή μας». Εξηγώντας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει ο δρόμος προς Καλάβρυτα να παραμείνει κλειστός, ούτε όμως και ο Οδοντωτός, επίσης, να είναι κλειστός λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων. «Πρέπει όλα αυτά να επιταχυνθούν και όσο το δυνατόν να υπερβούμε γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν παρεμβάσεις».  Το άλλο ευχάριστο νέο για τη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο, είναι η υπογραφή του 1,1 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση όλων των απ[αιτούμενων έργων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αν. Π.Δ.Ε. διευκρίνισε πως είναι ήδη έτοιμες όλες οι μελέτες και απέμενε η χρηματοδότηση. «Όλη η Περιφερειακή Αρχή και κυρίως ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, δεν κοιτάμε χρώματα, κοιτάμε το καλό του τόπου μας και να λύνουμε τα προβλήματά μας», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μπονάνος.

 

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο κ. Μπονάνος υπογράμμισε ότι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μία περιοχή που έχει πληγεί  βάναυσα από την κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης κάνουν τα αδύνατα – δυνατά για να υπάρξει αποτέλεσμα. «Εργαζόμαστε ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις μας», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι και ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης πραγματοποιεί συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας. «Όμως δεν αρκούν αυτά. Χρειάζονται κι άλλα και διαρκής στήριξη από την πολιτεία», τόνισε.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top