Παρέμβαση-βόμβα του Βαγγέλη Μαρινάκη – Προτείνει διόδια 100.000-200.000 δολαρίων στα Στενά του Ορμούζ

Στο επίκεντρο του διεθνούς ναυτιλιακού ενδιαφέροντος βρέθηκε η γεωπολιτική κρίση στον Περσικό Κόλπο, με φόντο τις δηλώσεις κορυφαίων Ελλήνων εφοπλιστών στο πλαίσιο του TradeWinds Shipowners Forum στα Ποσειδώνια.

Ο επικεφαλής της Capital Group, Βαγγέλης Μαρινάκης, κατέθεσε μια ρεαλιστική πρόταση προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με τα αποκλεισμένα Στενά του Ορμούζ, τα οποία παραμένουν ουσιαστικά κλειστά μετά τις επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι η επιβολή ενός τέλους διέλευσης θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη λύση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας. «Για μένα, είναι καλύτερο να πληρώσουμε ένα τέλος 100.000 ή 200.000 δολαρίων, ανάλογα με το μέγεθος του φορτίου, παρά να υποστούμε όλη αυτή την ταλαιπωρία», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην αποκατάσταση των ζημιών της περιοχής.

«Τελεία και παύλα» στη δραστηριοποίηση της Capital Group

Παρά την πρότασή του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος Capital (που διαχειρίζεται στόλο 185 πλοίων και 35 δεξαμενόπλοιων) έχει λάβει την απόφαση να απέχει πλήρως από την περιοχή λόγω των κινδύνων ασφαλείας, αλλά και του κόστους εκτροπής των πλοίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως ανέφερε, η εταιρεία δεν είχε εγκλωβισμένα πλοία στον Περσικό Κόλπο κατά την έναρξη της έντασης και η απόφαση για εμπορική αποχή είναι οριστική: «δεν δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή – τελεία και παύλα».

- Διαφήμιση -

Το ιρανικό χαράτσι των 2 εκατ. δολαρίων και το «Όχι» των εφοπλιστών

Η Τεχεράνη, έχοντας ιδρύσει την (υπό αμερικανικές κυρώσεις) Αρχή Στενών του Περσικού Κόλπου, έχει ήδη ανακοινώσει προθέσεις για εξωφρενικές χρεώσεις που αγγίζουν έως και τα 2 εκατομμύρια δολάρια ανά πλοίο (1 δολάριο ανά βαρέλι για τα μεγάλα δεξαμενόπλοια). Μέχρι στιγμής, μόνο πλοία με διακρατικές συμφωνίες ή όσα πληρώνουν περνούν τα Στενά, ενώ κολοσσοί όπως η Chevron και η Mitsui OSK Lines αρνούνται κατηγορηματικά να συμμορφωθούν.

Στην ίδια γραμμή, ο έγκριτος Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση για διόδια, σημειώνοντας με νόημα ότι κανείς δεν πρέπει να επιβάλλει τέτοια βάρη, καθώς υπάρχουν πολλά στρατηγικά σημεία συμφόρησης (choke points) παγκοσμίως και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο διεθνές προηγούμενο. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτουν κάθετα τα διόδια, επιμένοντας στην πάγια αρχή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αν και αναλυτές θεωρούν πως μια τέτοια χρέωση θα μπορούσε θεωρητικά να “βαφτιστεί” ως περιβαλλοντικό τέλος αν ενταχθεί σε διεθνές πλαίσιο.

- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων

Οι ειδησεις σημερα
spot_img

Δείτε επίσης

Σχετικο περιεχομενο