ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: 73χρονη κοιμόταν υπό βροχή, σε… είσοδο πολυκατοικίας!

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Έναν απίστευτο Γολγοθά βίωσε 73χρονη πατρινή άστεγη, μέχρις ότου η δομή φιλοξενίας αστέγων της πόλης ανάψει το «πράσινο» φως για να την δεχθεί. Μετά από έναν μήνα ταλαιπωρίας αλλά και έντονων διαμαρτυριών στα social media!

Πρόκειται για την κα Σουλτάνα που σε τέτοια προχωρημένη ηλικία αναγκαζόταν να κοιμάται σε εισόδους πολυκατοικιών γύρω από την Γούναρη και Αλ. Υψηλάντου και μόλις την περασμένη Τρίτη ειδοποιήθηκε ότι – επιτέλους – ανοίγουν για εκείνη οι… πόρτες της Στέγης Αστέγων του δήμου Πατρέων.

Είχε προηγηθεί και η «έκρηξη» του πρώην βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ριζούλη, ο οποίος σε ανάρτηση του στο facebook είχε τονίσει: «Η άστεγη της Πάτρας που προσπαθεί εδώ και 1 μήνα να γίνει δεκτή στη δομή αστέγων ούτε σήμερα δεν έγινε δεκτή. Δεν τελείωσαν οι εξετάσεις λένε. Η άστεγη!  Ο υπεύθυνος του Δήμου είπε πως θα τελειώσει η ταλαιπωρία της. Πότε; Όταν την τελειώσει ο καιρός και το πεζοδρόμιο; Ντροπή σε όσους την κοροϊδεύουν και σε όσους σιωπούν!! Α, δεν της χορηγήθηκε και φαγητό! Δεν είχαν!».

Η ανάρτηση του έφερε στο «φως» την υπόθεση αλλά και το παρασκήνιο, που η «Πολιτεία» αναζήτησε, διαπιστώνοντας πως ως τον Αύγουστο η γυναίκα απασχολείτο στο Κωνσταντοπούλειο ίδρυμα έναντι παροχής στέγης και φαγητού. Αποχώρησε στις αρχές Σεπτέμβρη προσπαθώντας να βρει «ζεστασιά» στα δωμάτια της Στέγης Αστέγων του δήμου Πατρέων, αλλά της ζητούσαν να κάνει πότε τη μία και πότε την άλλη ιατρική εξέταση. Στο μεταξύ η ίδια κοιμόταν στους δρόμους, αφού οι εξετάσεις «ήθελαν» αφενός χρήμα, αφετέρου χρόνο καθώς κάθε ραντεβού προσδιοριζόταν για μετά από καιρό.

toulgaridis

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο Θ. ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 73ΧΡΟΝΗ

«Πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση»

Ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ Θεόδωρος Τουλγαρίδης, γνώστης της υπόθεσης, τόνισε στην «Πολιτεία» ότι πρόκειται για ιδιάζουσα περίπτωση, επισημαίνοντας πως η 73χρονη λαμβάνει μηνιαίο επίδομα που όμως παραδέχεται ότι πράγματι δεν επαρκεί για εξασφάλιση στέγης. Μάλιστα σημείωσε ότι η 73χρονη είχε μπει στο Κωνσταντοπούλειο για απασχόληση διασφαλίζοντας τροφή και στέγη, έπειτα από παρέμβαση της δημοτικής αρχής, αλλά… «αποχώρησε για τους δικούς της λόγους». Ενώ απάντησε στην όποια κριτική αναφέροντας πως «είναι… συγκεκριμένη η πολιτική που αφενός οδήγησε σε επιδόματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και αφετέρου δεν καταπολέμησε τα αίτια που οδηγεί συμπολίτες μας στο να είναι άστεγοι». Πάντως, η δριμεία κριτική που ασκήθηκε αφορούσε κυρίως στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να της επιτραπεί η είσοδος στην Στέγη Αστέγων, αλλά και στην στάση που τήρησε το αρμόδιο Συμβούλιο της δομής. Αφού, κάθε τόσο ζητούσε απ’ την γυναίκα να κάνει κάποια ιατρική εξέταση, παρατείνοντας πρακτικά τον χρόνο παραμονής της στο ύπαιθρο, έστω κι αν είχαμε ήδη φτάσει στον Οκτώβριο και οι καιρικές συνθήκες άρχισαν να επιδεινώνονται και να έχουμε καταρρακτώδη βροχή! Αυτό ακριβώς οδήγησε στις ακατάπαυστες διαμαρτυρίες μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και κατ’ επέκταση στην επίσπευση διαδικασιών για ένταξη της εν λόγω ηλικιωμένης γυναίκας στην Στέγη Αστέγων. Με την ελπίδα ότι θα παραμείνει εκεί και δεν θα κληθεί για άλλη μία φορά να αναζητήσει… υπόστεγο για να περάσει τη νύχτα.

ΑΣΤΕΓΟΣ 2

Οι διαδικασίες για φιλοξενία αστέγων!

Στο ερώτημα για το «ποια διαδικασία ακολουθείται μέχρι να γίνει δεκτός ένας άστεγος στη Δομή» ο κ. Τουλγαρίδης απαντά πως «όταν η περίπτωση είναι έκτακτη, ο άστεγος εισέρχεται αμέσως στην Στέγη και κατόπιν ακολουθούνται οι διαδικασίες συλλογής εγγράφων ή ιατρικών γνωματεύσεων». Και επειδή κάθε άστεγος είναι «έκτακτη περίπτωση» έσπευσε να διευκρινίσει πως υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες περιπτώσεων. Όπως τα άτομα που χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης ή εξέτασης ή οι πολίτες που απαιτούν να φιλοξενηθούν με τους δικούς τους… όρους οι οποίοι όμως εναντιώνονται στους κανόνες ασφαλείας. Αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση αστέγου που προσφάτως ήθελε να παραμείνει φιλοξενούμενος κρατώντας μαζί του τα μαχαίρια που είχε στην κατοχή του. «Καταλαβαίνετε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να είμαστε ελαστικοί, για αυτονόητους λόγους», καταλήγει ο κ. Τουλγαρίδης. Διαβεβαιώνοντας τέλος ότι στην Πάτρα γίνεται το καλύτερο δυνατόν!

 Οι… «Άθλιοι» των Πατρών

Δυστυχώς έγιναν… καθημερινότητα οι… μόνιμα άστεγοι σε συγκεκριμένα σημεία όπου κυριαρχούν τα χαρτόκουτα και οι κουβέρτες τους.

Οι… δύο άστεγοι που μοιράζονται τις κουβέρτες στην Γούναρη, (στην είσοδο του παλιού «Βοσινάκη»), μεταξύ Καραϊσκάκη και Υψηλάντου (κεντρική φωτογραφία), οι… δύο άστεγοι, (ο Τριαντάφυλλος και μία 60χρονη γυναίκα), που έχουν βρει κατάλυμα στην περιοχή της πλατείας Αγίου Γεωργίου ή ο… άστεγος της πλατείας Γεωργίου και πολλοί άλλοι.

Η εξήγηση που δίνει ο κ. Τουλγαρίδης, στο «γιατί υπάρχουν άστεγοι ακόμα», είναι ότι κάποιοι εξ αυτών επιμένουν να διαμένουν έξω και να μην επιθυμούν την φιλοξενία τους στην Στέγη Αστέγων.

Όμως ακούγονται και φωνές που υποστηρίζουν ότι σε άλλες πόλεις τουλάχιστον μοιράζεται φαγητό, κουβέρτες και πολλά άλλα είδη στους αστέγους ακόμα και σε όσους δεν επιθυμούν την φιλοξενία τους σε μια οργανωμένη δομή.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top