ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Άλλες επτά παραιτήσεις γιατρών στον «Άγιο Ανδρέα» – Πυρά από το Δ. Κωστακιώτη

nosokomeio agios andreas
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το προσωπικό στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις γιατρών, που δεν άντεξαν στις συνθήκες αφόρητης πίεσης, σε συνδυασμό με την διαπίστωση ότι δεν διαφαίνεται να γίνεται κάτι… θεαματικό προς την κατεύθυνση προετοιμασίας εν όψει του φθινοπώρου, οπότε και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα έχουμε νέο κύμα της πανδημίας.

Οι παραιτήσεις άρχισαν να υποβάλλονται από την προηγούμενη Δευτέρα. Το διήμερο Δευτέρα -Τρίτη υπεβλήθησαν συνολικά 3 παραιτήσεις γιατρών του νοσοκομείου, ενώ την περασμένη Τετάρτη άλλοι 4 ιατροί έπραξαν το ίδιο ακολουθώντας τον δρόμο προς την έξοδο τους από το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Συνολικά, δηλαδή, 7 ιατροί παραιτήθηκαν από το δημόσιο νοσοκομείο, σε χρονικό διάστημα μόλις τριών ημερών!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στην πλειοψηφία τους οι εν λόγω γιατροί προέρχονται από το Ακτινολογικό όπου μάλιστα ήδη υπήρχαν οργανικά κενά τα οποία μετά τις παραιτήσεις αυξήθηκαν περαιτέρω.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως, είναι όλα όπως και πέρυσι, βασισμένα σε μια αντίληψη του… ‘πάμε και βλέπουμε, κι όσο αντέξετε’», σχολιάζει στην «Πολιτεία» ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Α. Στέλιος Τσοχατζής αποδίδοντας τις παραιτήσεις στην κόπωση ιατρών, στην απογοήτευση επειδή δεν υπάρχει έμπρακτα η οποιαδήποτε ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό ή υλικοτεχνικά και επειδή τα πιο δύσκολα του ερχόμενου φθινοπώρου σε σχέση με την πανδημία φαντάζουν αναπόφευκτα.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗ

Στο θέμα παρεμβαίνει και ο πρώην υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Δημήτρης Κωστακιώτης, ο οποίος αναφέρει πως «η περίπτωση του νοσοκομείου ‘Αγ. Ανδρέας’ είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις του τι συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι σαφές το ‘πάγωμα’ των διορισμών μόνιμων θέσεων ιατρών που ισχύει την τελευταία διετία και δημιουργεί αίσθηση ανασφάλειας στο προσωπικό το οποίο δουλεύει σε εξαντλητικές συνθήκες και με κίνδυνο όσο δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί. Όλες οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με προσλήψεις και κάποια ανταμοιβή στο μισθολόγιο με επαναφορά του στα φυσιολογικά πλαίσια όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν ανήκουν στα πλάνα της Κυβέρνησης».

Kostakiotis e1626728487930

Όπως λέει ο κ. Κωστακιώτης, η κατάσταση είναι απαγορευτική για έναν γιατρό. Οι αποδοχές που βρίσκουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή ακόμα και στην Κύπρο είναι όχι απλά καλύτερες αλλά πολλαπλάσιες. «Και αυτό», τονίζει, «έχει μεγαλύτερη αντανάκλαση στους ακτινολόγους που λόγω έλλειψης τους η πληθώρα διαγνωστικών κέντρων αναγκάζεται να αυξήσει τις αμοιβές. Οπότε οι νέοι συνάδελφοι παραιτούνται και δουλεύουν όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, αλλά ως μισθωτοί σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα είτε της χώρας, είτε του εξωτερικού».

Γεγονός που κατά τον ίδιο οδηγεί ταχύτητα στην «γιγάντωση» του ιδιωτικού τομέα υγείας. «Και όλα αυτά παρόλο που επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε τεράστια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και στήριξης του συγκεκριμένου τομέα στο δημόσιο Σύστημα Υγείας», επισημαίνει.

 ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΥΡΓΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ο πρώην υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ αποδίδει την αιτία του κακού στην γενικότερη διαχείριση των ζητημάτων και αναγκών στο δημόσιο Σύστημα Υγείας στην περιοχή μας. «Βλέπουμε μια κακή διαχείριση, από την κορυφή μέχρι κάτω. Από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την 6η ΥΠΕ, μέχρι και το υπουργείο. Οι δε ευθύνες της 6ης ΥΠΕ είναι καθοριστικές. Έπρεπε να είχε δουλέψει περισσότερο για να συγκρατήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία», επισημαίνει ο κ. Κωστακιώτης.

Μάλιστα αναφέρει δύο ακόμα παραδείγματα. Το πρώτο αφορά στο νοσοκομείο Πύργου όπου και εκεί είχαμε παραιτήσεις γιατρών που δεν άντεξαν τις συνθήκες εργασίας. Συγκεκριμένα, παθολόγων οι οποίοι κυριολεκτικά τα… βρόντηξαν!

Αλλά και το δεύτερο είναι επίσης χαρακτηριστικό και πολύ πιο πρόσφατο ως παράδειγμα. Και αφορά στην Μονάδα του Αγρινίου που με απόφαση της περασμένης Τετάρτης έκλεισε! «Το ίδιο θα συμβεί λοιπόν και στο Αγρίνιο. Μπορεί να υπήρχαν κάποια θέματα και προβλήματα αλλά η μονάδα κάλυπτε και πολλά περιστατικά προ Covid-19.

Το να κλείνουμε μέσα στο καλοκαίρι μια τέτοια μονάδα, ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε όλο τον νομό, και να ακούγεται ότι θα μεταφέρουμε τους ιατρούς στο νοσοκομείο Ρίου, αντιλαμβάνεστε τι προκαλεί;», καταλήγει ο κ. Κωστακιώτης.

 

You may also like

Comments are closed.