ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ: Ανήλικοι κλέφτες, συγγενείς «τσιλιαδόροι» – Δραματική αύξηση της παραβατικότητας!

kentriki 5
Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα η παραβατικότητα των ανηλίκων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας» η Αστυνομία αντιμετωπίζει διαρκώς περιστατικά που αφορούν κυρίως σε κλοπές με αποτέλεσμα να εξελίσσεται διαρκώς ένα ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο της πόλης αλλά και σε συνοικίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σύλληψης δύο ανηλίκων ηλικίας 15 και 16 ετών αντίστοιχα, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς γιατί το τελευταίο διάστημα είχαν διαρρήξει κερματοδέκτες σε διάφορα σημεία της Πάτρας απ’ όπου είχαν αφαιρέσει συνολικά το ποσό των 800 ευρώ.

Μάλιστα και οι δύο αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις τους, μιας και οι δύο έχουν διαφύγει από αναμορφωτήριο της Θεσσαλίας όπου είχαν εγκλειστεί.

Ωστόσο σύμφωνα με αστυνομικές «πηγές» το πρόβλημα της παραβατικότητας των ανηλίκων εξακολουθεί να αποτελεί «πονοκέφαλο» για την ΕΛ.ΑΣ. Όπως μάλιστα ανέφερε αξιωματικός καθημερινά οι κλοπές και οι διαρρήξεις με συμμετοχή ανηλίκων ξεπερνά το 40% των περιστατικών στα οποία καλείται να επέμβει η Αστυνομία

Ο κατάλογος των περιστατικών όμως δεν κλείνει εκεί. Καθημερινά η Αστυνομία της Πάτρας απασχολείται με διαρκείς καταγγελίες για κλοπές και διαρρήξεις στις οποίες πρωταγωνιστούν ανήλικοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους καθοδηγούνται από ενήλικους συγγενείς τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγγενικά πρόσωπα «βάζουν μπροστά τους ανήλικους προκειμένου στην περίπτωση που συλληφθούν να αντιμετωπιστούν με επιεικής όρους από τις Αρχές» εξηγεί αστυνομικός στην «Πολιτεία».

Αυτό έχει ως συνέπεια την επαναλαμβανόμενη δράση τους και τη διαρκή κινητικότητά τους σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ είναι συνηθισμένες οι περιπτώσεις που ανήλικοι που αφήνονται ελεύθεροι μετά τη σύλληψή τους συνεχίζουν ακόμη και μετά από λίγα λεπτά τις παραβατικές τους πράξεις, καταλήγει ο ίδιος αστυνομικός.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η παραβατικότητα των ανηλίκων συνιστά αδιαμφισβήτητα ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει όλους κυρίως λόγω των συνεπειών που επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Το νεαρό της ηλικίας των ανηλίκων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εν γένει προσωπικότητά τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ανάπτυξη τη δεδομένη χρονική στιγμή, ουσιαστικά επιτρέπει να αντιληφθούμε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής κατηγορίας, την κρισιμότητα των όποιων μέτρων προς την κατεύθυνση της ομαλής κοινωνικοποίησής τους, αλλά και την ελπίδα, διότι όλοι οι νέοι, μεταξύ των οποίων και οι ανήλικοι παραβάτες, συνιστούν το μέλλον κάθε κοινωνίας. Για τους λόγους αυτούς, η παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της κοινωνίας, αλλά και της πολιτείας ανάγεται σε ζήτημα υψίστης σημασίας και άμεσης προτεραιότητας, σημειώνει η κυρία Βασιλική Βλάχου διδάκτωρ εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.