ΠΑΤΡΑ: Ανήλικοι βγαίνουν… πίνουν και οι γονείς τρέμουν! Ζητούν ελέγχους για πώληση αλκοόλ και νοθευμένα ποτά…

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Το επεισόδιο του Σαββατοκύριακου για τον άγριο καυγά στην παραλιακή του Ρίου γύρω στις τέσσερις και μισή τα ξημερώματα, έκανε πολλούς γονείς οι οποίοι κλήθηκαν τηλεφωνικά από τα παιδιά τους, να σπεύσουν στην περιοχή για να τα παραλάβουν, κυριολεκτικά σε κατάσταση «συναγερμού».

Το επεισόδιο έλαβε χώρα μεταξύ νεαρών και επενέβησαν άνθρωποι της «ασφάλειας» καταστήματος για να απομακρύνουν τους νεαρούς. Λίγο πιο πέρα, σε άλλο μαγαζί, είχε καταφθάσει ασθενοφόρο για να παραλάβει ένα νεαρό κορίτσι που είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ και μεταφέρθηκε σε ημι-κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο!

Αυτά, είναι δυο περιστατικά που συνέβησαν μόνο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, και μόνο σε γεωγραφικό χώρο των 100 μέτρων περίπου. Αν σκεφθούμε όσα συμβαίνουν παντού στην Πάτρα, σε μεγαλύτερο εύρος χρονικά, εύκολα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος και φαινομένου. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι τα μαγαζιά, σχεδόν όλα, είναι… γεμάτα από ανήλικους, από 15-16 έως 17 ετών!

Στην «Πολιτεία» έχουν καταφθάσει πολλές φωνές διαμαρτυρίας από γονείς που λένε ότι στα σπίτια επικρατεί «χαμός» κάθε φορά που επιχειρούν να περιορίσουν τα παιδιά τους (εφήβους) απ’ το να ξενυχτίσουν, φοβούμενοι έκτροπα ή το ποτό. «Όλοι βγαίνουν…» είναι η «πληρωμένη» απάντηση των παιδιών επικαλούνται οργανωμένα «πάρτι» που όντως οργανώνονται προσελκύοντας νέους και νέες της ηλικίας τους.

Το ερώτημα που θέτουν οι γονείς, είναι ποιος ελέγχει. «Την ώρα που ελέγχονται τα πανηγύρια για ηχορύπανση – και σωστά – είναι δυνατόν να μην υπάρχει έλεγχος στην διασκέδαση ανηλίκων μεταμεσονύκτια;», αναρωτιούνται οι γονείς.

 

ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ… 
| Οι «μπομπες» θα ερχονταν και στην Πατρα;

1 μπόμπες παρασκευαστήρια 1 1

Εντωμεταξύ, στις 10 του περασμένου Μαΐου μια είδηση πέρασε στα «ψιλά» λόγω προεκλογικής περιόδου, όμως χρήζει αυξημένης προσοχής διότι εμμέσως αγγίζει και την Πάτρα. Σύμφωνα με αυτήν, ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, εντόπισαν σε αποθήκες του Ασπροπύργου και της Καλλιθέας παράνομα εργαστήρια παρασκευής και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών και δυο χώρους αποθήκευσης νοθευμένων  ποτών και πλαστών υλικών εμφιάλωσης και συσκευασίας. Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; Ότι τα κυκλώματα τοποθετούν ετικέτες και πώματα, φαινομενικά «γνήσια», ώστε οι φιάλες να δείχνουν «σφραγισμένες» και ο πελάτης να είναι σίγουρος για την ποιότητα του ποτού. Παρότι αυτό είναι σκέτη… «μπόμπα»!

 «ΜΠΙΖΝΑ» 250.000 ΕΥΡΩ

1 μπόμπες παρασκευαστήρια 4 1

Στα σημεία ελέγχου κατασχέθηκαν 1.360 φιάλες αλκοολούχων ποτών και πλαστικών δοχείων pet, 1.030 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, 2.000 πώματα που έφεραν πλαστά σήματα επώνυμων αλκοολούχων ποτών, 1.000 χαρτοκιβώτια συσκευασίας, μεγάλο πλήθος κενών φιαλών επώνυμων αλκοολούχων ποτών οι οποίες θα επαναγεμίζονταν με το παράνομο – νοθευμένο αλκοολούχο ποτό, μηχανήματα εμφιάλωσης, πλήρωσης φιαλών, αντλίες με αντίστοιχα φίλτρα καθαρισμού ύδατος και εργαλεία θερμοκόλλησης ετικετών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο έλληνες, ηλικίας 44 και 43 ετών αντίστοιχα, εις βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, παράβαση του νόμου περί σημάτων και αθεμίτου ανταγωνισμού, καθώς και του Αγορανομικού Κώδικα.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος της «μπίζνας», αρκεί να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το ΣΔΟΕ «η ζημία των δικαιούχων σημάτων (παραγωγών αλκοολούχων ποτών) και το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ».

ΣΤΟ… ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Στο δίκτυο δρομολογίων του κυκλώματος εμπεριέχεται και η Δυτική Ελλάδα, εξ ου και το ζήτημα, όπως αναφέρουμε στην αρχή, αγγίζει και την περιοχή μας και δη, και την Πάτρα. Όταν μάλιστα μαγαζιά διασκέδασης σφύζουν από κόσμο που μέρος του δεν είναι καν ενήλικοι αλλά 15χρονα και 17χρονα παιδιά που… νομίζουν ότι ξέρουν, αλλά δεν ξέρουν πώς να προσέξουν τι πίνουν…!

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΠΙΝΟΥΝ ΜΕ… ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ «ΚΟΛΠΟ»

1 μπόμπες παρασκευαστήρια 2 1

Το έχουμε άλλωστε γράψει κατ’ επανάληψη, με στοιχεία, ότι χώροι διασκέδασης της πόλης, χειμώνα – καλοκαίρι, γεμίζουν από ανήλικους παρότι η πώληση οινοπνευματωδών ποτών απαγορεύεται. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι σε ορισμένα καταστήματα πωλούνται αφειδώς τέτοια είδη, με τη «βοήθεια» του γνωστού κόλπου που εφαρμόζεται:

Ένας ενήλικας στην παρέα, μόλις που ‘χει κλείσει τα 18 και παραγγέλνει νομίμως ένα μπουκάλι ποτό κι οι υπόλοιποι ανήλικοι μαζί του ως παρέα… Σε ενδεχόμενο έλεγχο υποτίθεται οι ανήλικοι πίνουν… χυμό και ο ενήλικας μόνος του… όλο το μπουκάλι!

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αυτό ΔΕΝ ακολουθείται ως τακτική από το σύνολο αλλά ούτε καν από την συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι αντιθέτως είναι αμείλικτοι και πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά θέματα ανηλίκων, αλλά από… λιγοστούς και ορισμένους!

ΠΟΙΟΣ… ΕΛΕΓΧΕΙ;    

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα όσα ακούγονται στην αγορά των νέων, (ανηλίκων), είναι εύλογα. Επικεντρώνονται όμως στα παρακάτω δύο πιο σημαντικά και καίρια:

  1. Ελέγχεται αν και σε τι βαθμό, πωλούνται αλκοολούχα ποτά σε ανήλικους;
  1. Ελέγχεται η ποιότητα των αλκοολούχων ποτών που χρησιμοποιούνται στην πόλη; Υπάρχει ο τρόπος κι αν ναι, εφαρμόζεται από τις τοπικές αστυνομικές αρχές;

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΠΟΜΠΕΣ»;

Οι «μπόμπες» είναι τεσσάρων κατηγοριών:

  1. Αραιωμένα ποτά. Όσα δηλαδή αραιώνονται με νερό.
  2. Με ψεύτικη ετικέτα. Δηλαδή, φθηνά ποτά που σερβίρονται ως επώνυμα.
  3. Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη, (μεθανόλη ή ξυλόπνευμα ή αλκανόλη), αντί της αιθυλικής αλκοόλης που υπάρχει στα ποτά.
  4. Νόθευση με βιομηχανική αλκοόλη. Ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει. Ουσιαστικά χρησιμοποιείται η αλκοόλη από βιομηχανικά υγρά (χρώματα κ.λπ.) που περιέχουν τοξικές προσμίξεις.

ΜΥΘΟΣ ΤΟ… «ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ»

Όπως γράψαμε εξ αρχής, δεν αποτελεί εγγύηση ότι ανοίγουν μπροστά σου το μπουκάλι. Οι επιτήδειοι συλλέγουν χρησιμοποιημένες φιάλες ακόμα και απ’ τα… σκουπίδια καταστημάτων διασκέδασης. Τα μπουκάλια συγκεντρώνονται σε στοίβες στις αποθήκες κι εκεί ακολουθεί η εμφιάλωση με την ετικέτα της «επώνυμης» μάρκας που παραπλανά τον πελάτη. Φαίνεται λοιπόν «σφραγισμένο» αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή