ΠΑΤΡΑ – Μπαράζ κατασχέσεων απ’ την Εφορία: «Βγάζουν στο σφυρί ό,τι κινείται και δεν… κινείται»!

Facebook
Twitter
ρεπορτάζ: Αχιλλέας Ροδίτης
Και ενώ η ακρίβεια καλπάζει έχοντας φέρει τα πάνω – κάτω στον καθημερινό προϋπολογισμό των νοικοκυριών και παράλληλα, οι ολέθριες οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι προ των πυλών, οι πλειστηριασμοί της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμα και για χρέη 15.000, 20.000 και 30.000 ευρώ, δίνουν και παίρνουν «σαρώνοντας» όσους λογαριασμούς είναι ακατάσχετοι ή κατάσχοντας ακόμα και ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία καταλήγουν στα πάρκινγκ της αρμόδιας δημόσιας Αρχής.

«Δεν αφήνουν τίποτα. Προβαίνουν σε κατάσχεση σε ό,τι κινείται ή δεν κινείται κι αυτό που κάποτε κατείχε πρωτιά στην επικαιρότητα τώρα περνά στα… ψιλά ελέω άλλων θεμάτων που καθημερινά απασχολούν. Όμως είναι μια δυσοίωνη πραγματικότητα που βιώνουν, πιστέψτε με, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, συμπολίτες Πατρινοί, κι όχι μόνο βέβαια», δηλώνει στην «Πολιτεία» ο γνωστός Πατρινός Δικηγόρος, Παναγιώτης Αλεξόπουλος, από τους πιο έμπειρους και πολυάσχολους ειδικά σε αυτόν τον τομέα, των ιδιωτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δήλωση που όμως επιβεβαιώνεται πλήρως και επαυξάνεται από πληθώρα συναδέλφων του, επίσης ειδικευμένων στον ίδιο τομέα, που, όπως λένε στην «Πολιτεία», τα δικηγορικά τους γραφεία έχουν αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να γεμίζουν από πελάτες που έλαβαν εξώδικα και ειδοποιητήρια για κινητά και ακίνητα τα οποία η εφορία βγάζει στο… σφυρί λόγω χρεών τους.

Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ Ο 45ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ

Μία από τις πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή 45χρονου εμπόρου, παντρεμένου με δύο παιδιά και με πατέρα 74χρονο χήρο συνταξιούχο του ΙΚΑ, ο οποίος ελάμβανε μια μικρή σύνταξη των 650 ευρώ κάθε μήνα, αλλά σε τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο είχε με συν-δικαιούχο τον γιο του και τον οποίο δεν είχαν μετατρέψει σε «ακατάσχετο».

Έτσι η εφορία βρήκε «ανοιχτή πόρτα» για να προβεί στην κατάσχεση των χρημάτων, για οφειλή του 45χρονου γιου, που αγγίζει τις 23.οοο ευρώ! Με αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος συνταξιούχος να χάσει από τη μια μέρα στην άλλη όλες του τις πενιχρές οικονομίες που με θυσίες είχε μαζέψει -όχι όμως πάνω από 3.000 ευρώ- αλλά και να χάσει για αρκετούς μήνες όλη τη σύνταξη του αφού με το που μπαίνει στον λογαριασμό «εξαφανίζεται» αφού κατάσχεται από την εφορία.

«Ο πελάτης μου είναι σε κατάσταση κατάθλιψης», περιγράφει ο Δικηγόρος του 45χρονου, λέγοντας ότι αυτός και ο πατέρας του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού λόγω έλλειψης χρημάτων. «Ο πατέρας του έχασε τα χρήματα του και για πολλούς μήνες από εδώ και πέρα δεν θα παίρνει σύνταξη. Και ο γιος αδυνατεί να συντηρήσει τον πατέρα αλλά και την οικογένεια του. Δεν ξέρουν πώς θα επιβιώσουν. Ζουν ένα ασύλληπτο δράμα. Και δεν είναι οι μοναδικοί σ’ αυτή την πόλη», τονίζει.

kato

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΙΧ

Σε άλλη περίπτωση, κατασχέθηκε από την εφορία ΙΧ αυτοκίνητο αξίας όχι πάνω από 6.000 ευρώ, για οφειλή ύψους 15.800 ευρώ. Ο υπόχρεος, ηλικίας 39 ετών, εργαζόταν για χρόνια ως εμπορικός αντιπρόσωπος αλλά τον τελευταίο χρόνο είχε μείνει εκτός εργασίας εξαιτίας προβλήματος υγείας και προσπαθούσε να επανέλθει.

Και το αυτοκίνητο του ήταν «εργαλείο» δουλειάς που τώρα το στερήθηκε, άρα στερείται και της δυνατότητας να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας για να μπορέσει να ορθοποδήσει οικονομικά. Με δυο λόγια, ο 39χρονος εγκλωβίστηκε από μια κατάσχεση που του στερεί τη δυνατότητα να εργαστεί και να ξεχρεώσει.

ΛΙΓΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ «ΟΠΛΑ», ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ…

Στο παιχνίδι των κατασχέσεων, βέβαια, έχουν μπει πιο δυναμικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κοινώς, οι Τράπεζες. Η εφορία προβαίνει σε κατασχέσεις κυρίως τραπεζικών λογαριασμών ή οχημάτων, αλλά σε περιπτώσεις ακινήτων, το πολύ να προχωρήσει σε μπλοκάρισμα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να το πουλήσεις. Αλλά οι τράπεζες είναι που αποτελούν τον μεγαλύτερο βραχνά για οφειλέτες που διαθέτουν ακίνητα στο όνομα τους τα οποία καταλήγουν να βγαίνουν στο σφυρί.

Οι πλειστηριασμοί έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι διαδικασίες για να «βγει» ένα σπίτι σε πλειστηριασμό έχουν απλοποιηθεί και επιταχυνθεί με την νομοθεσία και τις τροποποιήσεις στην διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να ενισχύουν τους δανειστές έναντι των οφειλετών. Οι τροποποιήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια περίπου. Πρώτη και βασικότερη απώλεια των οφειλετών ήταν η κατάργηση της δυνατότητας αίτησης αναστολής κατά την έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Πρακτικά σήμαινε ότι ο οφειλέτης όταν λάμβανε ειδοποίηση ότι ξεκινάει η  κατάσχεση της περιουσίας του, μπορούσε να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει την αναστολή μέχρι να κριθεί το ένδικο μέσο που είχε ασκήσει κατά της εκτέλεσης. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον. Τα «όπλα» τα δανειοληπτών μειώνονται και τα υπάρχοντα αποδυναμώνονται με τους νέους νόμους και την ηλεκτρονική διαδικασία πλειστηριασμού.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΚΗΣ ΒΑΒΑΡΟΥΤΑΣ

Α. ΒΑΒΑΡΟΥΤΑΣ: «ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ»

Ο Πατρινός Δικηγόρος Άκης Βαβαρούτας όχι απλώς επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, σε σχέση με τα λιγοστά νομικά «όπλα» που έχουν πλέον στη φαρέτρα τους οι Δικηγόροι, άρα και οι οφειλέτες, από τη στιγμή που εκδοθεί απόφαση πλειστηριασμού ακινήτου. «Υπάρχουν περισσότερα εργαλεία να αντιδράσεις πριν ληφθεί και σου κοινοποιηθεί η απόφαση πλειστηριασμού ενός ακινήτου. Αφού συμβεί αυτό δυστυχώς πλέον περιορίζονται οι δυνατότητες αντίδρασης, ωστόσο πάντα υπάρχει περιθώριο».

Τονίζει επίσης, με νόημα, ότι: «το τελευταίο διάστημα γίνεται κυριολεκτικά… χαμός μεπλειστηριασμούς ακινήτων στην Πάτρα», περιγράφοντας μια κατάσταση που εύκολα τον κάνει να πει: «Χάνονται περιουσίες ολόκληρες και αλλάζουν χέρια, περνώντας από τους οφειλέτες που τις απέκτησαν ή έκτισαν, στα χέρια τραπεζικών ιδρυμάτων ή funds ή άλλων ιδιωτών».

Ο κ. Βαβαρούτας διευκρινίζει επίσης ότι «οι τράπεζες μάλιστα στοχεύουν πολύ σε ακριβά και μεγάλα ακίνητα» και επιβεβαιώνει πλήρως ότι επικρατεί καθημερινό πανδαιμόνιο, με τα δικηγορικά γραφεία να γεμίζουν με φακέλους υποθέσεων που αφορούν σε προγραμματισμένες εκποιήσεις ακινήτων.

44 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Πράγματι, με μια πρόχειρη αναζήτηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα προγραμματισμένων πλειστηριασμών ακινήτων επαληθεύσαμε ότι στα όρια του Δήμου Πατρέων επικρατεί «οργασμός» επικείμενων εκποιήσεων. Μόνο εντός του επόμενου διμήνου, δηλαδή από σήμερα μέχρι και την 1η Ιουνίου 2022, πάνω από 43 περιπτώσεις διαμερισμάτων, καταστημάτων, οικοπέδων, ακόμα και μισών τίτλων ιδιοκτησίας (50% επικαρπία ή κυριότητα κ.λπ.) έχουν προγραμματιστεί.

Χαρακτηριστική η περίπτωση διαμερίσματος 60 τετραγωνικών, «φάτσα θάλασσα», στην Ηρώων Πολυτεχνείου, και μάλιστα ρετιρέ, βγαίνει στο σφυρί για 40.000 ευρώ στο 100% της κυριότητας του. Όπως επίσης και γωνιακό παλαιό αρχοντικό 89 τετραγωνικών μέτρων, στη Ρήγα Φεραίου (στο απόλυτο κέντρο της πόλης) που εκποιείται για  50.000 ευρώ. αλλά και διαμέρισμα 121 τ.μ., 4ου ορόφου, που εκποιείται για 9.200 ευρώ!

Παρόμοιες περιπτώσεις; Πάμπολες. Μεγαλύτερα και μικρότερα ακίνητα, περιουσίες που αποκτήθηκαν με κόπους και χάνονται…

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top