ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: «Μπραβιλίκια» και προστασία, στον… κόσμο των ανηλίκων!

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Στον… κόσμο των νέων και της Πάτρας δυστυχώς έχουν εισβάλλει πολλά στοιχεία που συνήθως χαρακτηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του λεγόμενου «υπόκοσμου», προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις αστυνομικές αρχές ακόμα όμως και σε σχετικά ειδικούς (Ψυχολόγοι, Εγκληματολόγοι κ.α.) της επιστημονικής κοινότητας.

Ληστείες, κλοπές και επιθέσεις είναι λέξεις που πια αφορούν την καθημερινότητα ανηλίκων της πόλης και το διαπιστώνουμε από τις συνεχείς ανακοινώσεις της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης που παραπέμπουν σε περιπτώσεις απειλής νέων από νέους με στόχο την απόσπαση χρηματικών ποσών και αντικειμένων, συνήθως κινητών τηλεφώνων. Συμβάντα για τα οποία η «Πολιτεία» έχει αφιερώσει πληθώρα ρεπορτάζ αποκαλύπτοντας την δράση ομάδων νεαρών που οργανώνουν και επιδίδονται σε τέτοιου χαρακτήρα δράσεις, σε βάρος συνομηλίκων τους.

ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ… ΠΩΛΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!

Επιπρόσθετα σε όλα τα παραπάνω, η «Πολιτεία» σήμερα αποκαλύπτει και κάτι εξίσου σοβαρό και άκρως ανησυχητικό: Την ύπαρξη ομάδων νέων που λειτουργούν στα μαφιόζικα πρότυπα επιδιδόμενες σε μπραβιλίκια. Παρέχοντας σε νεαρούς ανήλικους, προστασία με το αζημίωτο, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε πρόβλημα ή την οποιαδήποτε διένεξη με κάποιον άλλο νεαρό!

Είναι κάτι που στα αυτιά ημών των μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών ακούγεται ως κάτι το εξωφρενικό και πρωτόγνωρο. Αλλά στους κόλπους των νέων της μαθητικής κοινότητας της πόλης, αντιθέτως, είναι πασίγνωστο και σύνηθες!

«Αν κάποιος συμμαθητής μου με ενοχλεί, μου κάνει μπούλινγκ ή με προκαλεί με κάθε τρόπο, υπάρχουν τα άτομα που με λίγα χρήματα τον… βάζουν στη θέση του και εξασφαλίζεις την ηρεμία σου…», μας λέει ο Πέτρος Ρ., παιδί της τρίτης γυμνασίου!

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, το ότι υπάρχουν παιδιά που σου κάνουν τη… δουλειά με λίγα χρήματα και σε προστατεύουν. Υπάρχει εδώ κι αρκετά χρόνια και είναι πολλοί που τους χρησιμοποιούν με ένα απλό τηλεφώνημα…», τονίζει άλλος μαθητής, της τρίτης λυκείου!

Με άλλα λόγια, το παιδί που αντιμετωπίζει μια δυσκολία δεν απευθύνεται ούτε στον γονιό, ούτε στον εκπαιδευτικό, αλλά στις ομάδες αυτές. Που αποτελούνται κυρίως από 16χρονα και 17χρονα παιδιά τα οποία δεν διστάζουν να εκφοβίζουν τον «στόχο» ακόμα και βραδινές ώρες, σε σκοτεινά πάρκινγκ και δρομάκια, προκαλώντας του τέτοιο τρόμο που σταματά κάθε «ενοχλητική» ενέργεια σε βάρος του ανήλικου ο οποίος ζήτησε «βοήθεια» από την ομάδα… προστασίας!

ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΕΣ

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, την περασμένη Πέμπτη κατέφθασε ένα ακόμα δελτίο τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, που αφορούσε στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος δύο αγνώστων δραστών για ληστεία σε βάρος 14χρονου, την Τετάρτη το βράδυ, στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο δράστες, επίσης νεαροί, έκλεισαν το δρόμο στον ανήλικο ενώ γύρισε το βράδυ στο σπίτι του, κοντά στην περιοχή της Β. Ηπείρου, και με την απειλή μαχαιριού του αφαίρεσαν το κινητό του τηλέφωνο.

Η είδηση, ωστόσο, δεν μας εξέπληξε καθώς ανάλογα ρεπορτάζ έχει παρουσιάσει η «Πολιτεία» στο παρελθόν. Όπως την περίπτωση του νεαρού που πριν δύο μήνες επιτέθηκε μόνος του σε δύο 17χρονους, πιο ψηλούς και γεροδεμένους από εκείνον, αποσπώντας τους σε χρόνο ρεκόρ τα κινητά τους τηλέφωνα. Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε σημειωθεί στη συμβολή της Ακτής Δυμαίων με την Β. Ηπείρου, ενώ τα δύο θύματα γύριζαν σπίτι τους από βόλτα τους στο νότιο πάρκο.

Προϋπήρχε η καταγραφή από την εφημερίδα, των αλλεπάλληλων επιθέσεων ληστείας εναντίον ανηλίκων, που έχουν λάβει χώρα στην παραλιακή ζώνη της πόλης, από το νότιο πάρκο μέχρι και το μόλο της Αγίου Νικολάου. Με ομάδες 17χρονων παιδιών που ακινητοποιούν άτομα ίδιας ηλικίας ή και μικρότερης, για να τους κλέψουν τα χαρτζιλίκια και τα κινητά τηλέφωνα (όσοι διαθέτουν μεγάλης αξίας κινητά), με την αστυνομία να έχει επέμβει σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top