ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ: Έμποροι μετακομίζουν… δεχόμενοι πιέσεις για αυξήσεις ενοικίων!

kentriki 4

Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Στην Πάτρα δεν έχουμε μόνο ανοιχτά ή κλειστά καταστήματα αλλά και αυτά που είναι… υπό μεταφορά! Έμποροι της πόλης διαπιστώνοντας πως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων τους (των ακινήτων) δεν ανταποκρίνονται στην έκκλησή τους για σταθερές τιμές ενοικίων ή και για μείωση, αφού τα έξοδα πλέον και λόγω ρεύματος είναι πολλά, αποφασίζουν να «μετακομίσουν» είτε σε άλλες συνοικίες της πόλης (με ενοίκιο πολύ χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν μέχρι σήμερα) είτε σε άλλη οδό στο κέντρο!

Από την άλλη πλευρά σε καταστήματα που έχουν μείνει ξενοίκιαστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε σημαντικότατη μείωση των τιμών των ενοικίων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Κατάστημα στην οδό Πατρέως (γύρω στα 75 τετραγωνικά) νοικιάζεται προς 800 ευρώ (τιμή συζητήσιμη) ενώ κατάστημα στην οδό Φιλοποίμενος επίσης 800 ευρώ. Δύο καταστήματα στην οδό Καραϊσκάκη (συνολικής κάλυψης 75 τετραγωνικών) προς… 750 ευρώ και τα δύο!

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων (στη Γούναρη, την Κορίνθου και τη Μαιζώνος) που επιμένουν να προσφέρουν σε υψηλή τιμή το κατάστημά τους, εκτιμάται όμως ότι… δεν θα βρουν «κορόϊδο» να το μισθώσει, αφού άλλοι καταστηματάρχες προσφέρουν σε πολύ κοντινή απόσταση… τα ίδια τετραγωνικά σε εξαιρετικά χαμηλότερη τιμή! Πάντως είναι γεγονός πως εδώ και δύο χρόνια τα ενοίκια των καταστημάτων της Πάτρας έχουν «τσιμπήσει» αυξήσεις. Εκτός του κέντρου (Γούναρη – Αγίου Ανδρέου – Καραϊσκάκη – Καρόλου) καταστήματα 100 τετραγωνικών μέτρων ενοικιάζονται πλέον προς… 500 – 600 ευρώ μηνιαίως!

«Επώνυμα» καταστήματα της πόλης μεταφέρονται, ενώ το «κύμα» όσων αποχωρούν από την «έδρα» τους, λόγω υψηλού ενοικίου θα μεγαλώνει μήνα με μήνα.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ

Στο μεταξύ μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των εμπόρων στις ομαδικές αγωγές για το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, «δεν ‘αγγίζουν’ την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και αυτό πλέον είναι δεδομένο»! Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Μάκης Μακρής όλα όσα ανακοινώθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη αφήνουν εκτός την επιχειρηματικότητα για το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Όσο για το δίμηνο του Μαΐου – Ιουνίου; «Η βοήθεια που παρέχεται στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις έχει να κάνει με διάφορες διακυμάνσεις που θα φανούν στην πράξη. Οπότε δεν γνωρίζουμε να πούμε με ακρίβεια τι είδους βοήθεια είναι αυτή και αν πραγματικά θα δώσει μία ανάσα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο ζήτημα του ρεύματος που αποτελεί πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα για όλα τα καταστήματα»!

Το δεδομένο είναι ότι για το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή αυτό κατά το οποίο οι λογαριασμοί έφθαναν διογκωμένοι, κυρίως εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι επιχειρήσεις δεν θα πάρουν καμία επιδότηση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των οφειλών τους! Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτιμάται ότι το ποσοστό των καταστημάτων που μπήκαν τους τελευταίους έξι – εφτά μήνες σε καθεστώς διακανονισμών, πληρώνοντας δόσεις, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο σύνολο των εξοφλητικών λογαριασμών τους, ξεπερνάει στην Πάτρα το 90%.

dikastiria

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΟΙ

Θα πρέπει να τονιστεί πως τρεις Πατρινοί έμποροι (δύο από κοινού και ένας ενήργησε μόνος του) δικαιώθηκαν προσωρινά από το Δικαστήριο Πατρών σε σχέση με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, όταν για παράδειγμα ο τρίτος εξ αυτών, στον τελευταίο λογαριασμό που έλαβε τα 3.000 από τα 6.800 ευρώ που έπρεπε να πληρώσει αφορούσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. 

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, στο οποίο εκδικάστηκε η υπόθεση, δικαίωσε τον επιχειρηματία «παγώνοντας» με προσωρινή διαταγή την πληρωμή της υπέρογκης ρήτρας. Το ίδιο έκανε και για τους άλλους δύο. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τουλάχιστον ως τον Ιούνιο που θα ληφθεί η τελική απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει στην εταιρία μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση του ρεύματος και όχι αυτό της ρήτρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.