ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνδικάτο Ντελιβεράδων: Καταγγέλει εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα σε μεγάλη ταχυ-μεταφορική

apergia dianomeon efood amp 8211

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Διανομέων-Ντελιβεράδων Ν. Αχαΐας, αναφέρει:

Η ανακοίνωση τηςEfood σχετικά με το νέο τρόπο που θα δουλεύουν και θα αμείβονται οι συνάδελφοι “freelancers” επιβεβαιώνει ότι το λεγόμενο «συνεργατικό» μοντέλο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαρτημένη εργασία που απαλλάσσει τους εργοδότες από εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Αποτελεί μια μεγάλη απάτη , από τη πλευρά της εταιρείας και του Υπουργείου Εργασίας. Στο όνομα της ελευθερίας του ωραρίου, της «αύξησης» του εισοδήματος διαμόρφωσαν εργασιακές συνθήκες χωρίς καμία προστασία, χωρίς δικαιώματα, επιβάλλοντας με το «καρότο» 10 και 12 ώρες οδήγησης για πληρωμή με το κομμάτι.

Από την αρχή οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις πλάτες του νόμου  καθόριζαν χωρίς καμία συμμετοχή των λεγόμενων «συνεργατών» ,την τιμή της αμοιβής , τους όρους λειτουργίας της πλατφόρμας και στην ουσία καθόριζαν και το ωράριο εργασίας , εφόσον τις ώρες αιχμής η τιμή ήταν τέτοια όπως και ο όγκος παραγγελιών όπου δεν άφηνε στην ουσία περιθώριο άλλης επιλογής. Αυτοί οι ρυθμοί εργασίας σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας που με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν έχουν ακόμα επιβληθεί , είναι και η βασική αιτία που από την ώρα που εφαρμόστηκε μετράμε συνέχεια θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Έχουν ήδη θυσιαστεί ζωές συναδέλφων στο βωμό των κερδών τους.

Ταυτόχρονα έχει δοθεί η δυνατότητα να ξεφυτρώσει το δουλεμπόριο ακόμα και στη διανομή , με εργολάβους που εκμεταλλεύονται συνήθως συναδέλφους μετανάστες , επιβάλλοντας ακόμα πιο άσχημες συνθήκες εργασίας χωρίς να τηρείται κανένα εργασιακό δικαίωμα , όπως κανονικές απολαβές, εφαρμογή του 4611/19 , πληρωμή δώρων Πάσχα ,Χριστουγέννων κ.λπ.

Με την νέα απόφαση της EFOOD επιβάλλεται νέα παρέμβαση στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των συναδέλφων που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς. Πιο συγκεκριμένα καθορίζονται τα λεγόμενα slots  όπου στην ουσία θα είναι καθορισμένες βάρδιες σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη από την εταιρεία  για εργατικό δυναμικό. Οι διανομείς θα πρέπει να προλάβουν να δηλώσουν κάθε βδομάδα διαθεσιμότητα ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε περιοχές όπου θα πηγαίνουν περισσότερες παραγγελίες μπας και βγάλουν μεροκάματο.

Μάλιστα ανακοινώθηκε και ο νέος πίνακας αμοιβών , όπου υπάρχει σημαντική μείωση στην αμοιβή κάθε παραγγελίας , ώστε με αυτό τον τρόπο να απορροφηθούν οι αποζημιώσεις που οφείλει να δίνει η εταιρεία όσον αφορά τη συντήρηση του οχήματος , τη χορήγηση του κράνους κ.α. Αυτά που ήταν να δώσει ως έξτρα παροχές τα παίρνει από την μείωση της αμοιβής, με το έτσι θέλω, ελεύθερα , ως ο μοναδικός freelancer.

Αυτές οι απαράδεκτες αποφάσεις της εταιρείας , δεν μας εκπλήσσουν. Αποτελούν πάγια τακτική της γερμανικής πολυεθνικής DELIVERYHERO σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου δραστηριοποιείται. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε όλες τις χώρες όπως στην Τουρκία, τις Φιλιππίνες , την Μιανμάρ και αλλού και για αυτό το λόγο βρίκοσνται8 και αυτοί συνεχώς σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας ακόμα και δικαστικά , να αναγνωριστεί η εργασία τους ως εξαρτημένη.

Κατανοούμε, ότι υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι βρέθηκαν στο συγκεκριμένο επάγγελμα συγκυριακά, κατά τύχη ή από οικονομική ανάγκη. Το συγκεκριμένο μοντέλο με τις άμεσες και «υψηλές» αμοιβές που θα προέκυπτε  μετά από πολλές ώρες εντατικοποιημένης εργασίας δελέασε αρχικά ακόμα και συναδέλφους που είναι χρόνια στο επάγγελμα.

Έχουμε χρέος και καθήκον να αντισταθούμε σε αυτό το έκτρωμα τόσο για τον κλάδο μας αλλά και για όλους τους κλάδους που μελλοντικά θα συμβεί το ίδιο, μακριά από ψευδαισθήσεις για εξανθρωπισμό ενός μοντέλου που οι μόνοι που έχουν κέρδος είναι τα αφεντικά.

Με βάση τα παραπάνω , καλούμε όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν ως «freelancer» να οργανωθούν στο σωματείο μας και να παλέψουμε από κοινού μισθωτοί και free για τα κοινά μας συμφέροντα. Τώρα είναι η ώρα της ενότητας και της μαζικής αγωνιστικής απάντησης στην εταιρεία και το Υπουργείο.

Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα που θα μας εξασφαλίζει ασφάλεια , προστασία της ζωής μας , αξιοπρεπές εισόδημα.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ FREELANCE ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

You may also like

Comments are closed.