ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Εκδήλωση στην Πλατεία Ομονοίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Facebook
Twitter
Ξεκίνησαν σήμερα και επίσημα οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποιήθηκε πολιτιστική δράση, μουσικό δρώμενο και κατάθεση στεφάνων, ενώ απηύθυνε ομιλία και Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης:

«Ο Δήμος Πατρέων ξεκινά σήμερα τις εκδηλώσεις τιμής στον ηρωικό αγώνα του 1821, που υλοποιεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός. Τιμούμε τις τεράστιες θυσίες και τα ολοκαυτώματα των λαϊκών αγωνιστών, των επαναστατών που πάλεψαν να ξεκολλήσουν από την τότε λάσπη τη ρόδα της προόδου.

Η μεγάλη Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε για την Αχαΐα, για την πόλη μας, αποφασιστικής σημασίας γεγονός.

Η Πάτρα και γενικότερα η Αχαΐα, ήταν πεδίο σημαντικών γεγονότων, ανάμεσα στα οποία ήταν η παρουσία των Παπαφλέσσα, Μελετόπουλου, Λόντου και άλλων και η αντιπαράθεσή τους στη σύσκεψη της Βοστίτσας με όσους καθυστερούσαν την επανάσταση. Η πρώτη νικηφόρα ναυμαχία στον κόλπο της Πάτρας το 1822 και η κρίσιμη μάχη στο Σαραβάλι, αλλά και οι αλλεπάλληλες πολιορκίες του Φρουρίου από το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και η επαναστατική του στάση ενάντια σε όσους υπέγραφαν προσκυνοχάρτια στον Ιμπραήμ.

Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 δίνει τη δυνατότητα στον πατραϊκό λαό, στη νεολαία, να γνωρίσει, να αναζητήσει, τους βαθύτερους λόγους που οδήγησαν στην Επανάσταση, στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.

Μπορούμε να διδαχτούμε πολλά, γιατί οι επαναστάσεις είναι οι καλύτεροι “δάσκαλοι” της ιστορίας, είναι αυτές που κινούν την ιστορική εξέλιξη…».

Ακολούθησε αφήγηση της βιογραφίας του αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη Καρατζά με παρουσίαση δεκάλεπτου θεατρικού δρώμενου, αφιερωμένο σε αυτόν, από την θεατρική ομάδα της ΕΛΜΕ Αχαΐας. Οι παραστάτες με παραδοσιακές στολές του ’21, ήταν από τον σκοπευτικό σύλλογο Πατρών.

karatzas

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Οργανισμών, o επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Πατρών» Γιώργος Ρώρος, εκπρόσωπος της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

Έγινε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top