Η μεγάλη κάμψη των πωλήσεων, η οποία για πολλούς κλάδους του παραδοσιακού εμπορίου καταγράφει πτώση έως και 50% στους τζίρους και την κερδοφορία, κυριάρχησε στα «πηγαδάκια» των παρατάξεων που προηγήθηκαν μέχρι και την Κυριακή, καθώς και στην προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε καθαρά εκλογικό «χρώμα», καθώς επίκειται η απολογιστική γενική συνέλευση, με τις εγγραφές/διαγραφές μελών και τις κάλπες που θα στηθούν στον Σύλλογο στις 12 και 13 Ιουνίου, αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Το μέλλον εκατοντάδων εμπορικών επιχειρήσεων κρίνεται ως δυσοίωνο, καθώς η κατάσταση στην τοπική αγορά δεν είναι τόσο καλή, ενώ η ανάκαμψη που αναμενόταν από τις θερινές εκπτώσεις και την Πασχαλινή περίοδο δεν ήρθε.
Αυτό που κυριαρχεί πλέον στη συζήτηση και την εξέλιξή της έως και τις προσεχείς εκλογές είναι το διεκδικητικό πλαίσιο που θα πρέπει να καθορίσουν οι παρατάξεις, καθώς και οι νέοι συσχετισμοί που θα πρέπει να διαμορφωθούν με την εκλογή αντιπροσώπων στην ΕΣΕΕ.
Οι παρατάξεις που συγκροτούν το προεδρείο έχουν ήδη αξιολογήσει και συμφωνήσει ότι θα πρέπει να τεθεί ως προμετωπίδα ένα πλαίσιο ανάταξης της αγοράς, καθώς πολλές εμπορικές επιχειρήσεις – με εξαίρεση τα παιδικά ρούχα, τα παπούτσια, τα παιχνίδια και τις λαμπάδες – είδαν το Πάσχα τους τζίρους τους στο μισό, σε σχέση με το 2024. Μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις είδαν τους τζίρους τους να υποχωρούν και κατά τις χειμερινές εκπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ.
Παράλληλα με τα τεκμαρτά, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα νέα δεδομένα με την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας, οι έμποροι κρίνουν ως καθοριστικό το «πακέτο» των μέτρων που απαιτείται να ανακοινωθεί στην ΔΕΘ, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση πολλών συναδέλφων τους.