ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Έως τις 7 Ιουνίου τα Καρναβαλικά εργαστήρια στα Παλαιά Σφαγεία

Facebook
Twitter
Ολοκληρώνονται την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 τα εκπαιδευτικά δημιουργικά καρναβαλικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια όλης της φετινής σεζόν στα Παλαιά Σφαγεία στην Ακτή Δυμαίων με τη συνεργασία της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας και της εκπαιδευτικής κοινότητας (Διεύθυνση Α/θμιας και Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας και τους τομείς τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα).

Ήταν μια ιδιαίτερα γόνιμη περίοδος με τα εργαστήρια να πραγματοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση πρωτίστως στις αίθουσες των δημιουργικών εργαστηρίων, στην αίθουσα του Καραγκιόζη, ενώ υπήρξαν και δράσεις που έγιναν στις αίθουσες του Καρναβαλιού και στην αίθουσα εκθέσεων-σεμιναρίων του πολυχώρου.

Όλον αυτό τον καιρό τα Παλαιά Σφαγεία, το σπίτι του Πατρινού Καρναβαλιού, γέμισαν με τα παιδιά-μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σχολείων που μετέφεραν τη ζωντάνια, τη φρεσκάδα, το ενδιαφέρον τους.

Οι μαθητές με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ανάλογα με την ηλικία τους, μάθαιναν για την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, παρακολουθούσαν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα ή παραστάσεις θεάτρου σκιών που συνδέονται με το Καρναβάλι, ενώ εκπαιδεύονταν μέσα σε ένα ψυχαγωγικό πλαίσιο από καταρτισμένους εκπαιδευτές να δημιουργούν οι ίδιοι καρναβαλικές μάσκες έχοντας μια ξεχωριστή καρναβαλική εμπειρία. Ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα παιδιά, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του έργου Sparc, συμμετείχαν σε μια εικονική εμπειρία εστιασμένη στη μασκαράτα, την ξεχασμένη αυτή καρναβαλική τέχνη όπου ο συμμετέχων φορούσε μία ευμεγέθη υπεράνθρωπη κατασκευή και συμμετείχε στα Καρναβαλικά δρώμενα και η οποία ευδοκίμησε στις δεκαετίες του ΄50, του ΄60 και του ΄70. Με τον τρόπο αυτό βίωσαν μία «εκ των έσω» εμπειρία Καρναβαλικής δημιουργίας και ανακάλυψης.

Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή τη λειτουργία της έκθεσης «Το Ίνσταγκραμ του Καραγκιόζη» με φιγούρες και ιστορικές ρεκλάμες του θεάτρου σκιών από το αρχείο του Κώστα Μακρή στην αίθουσα συνεδρίων –εκδηλώσεων (Κ4) των Παλαιών Σφαγείων, για τα μικρότερα παιδιά τα εκπαιδευτικά δημιουργικά εργαστήρια εμπλουτίστηκαν με ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα εκθέματα της έκθεσης και θεατροπαιδαγωγική δραστηριότητα από μέλη του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών  με τη συμμετοχή των παιδιών, όπυ αναπαριστούν σκηνικά με λόγο, κίνηση και φαντασία το περιεχόμενο των αφισών (ρεκλάμες) της έκθεσης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές της Β΄θμιας Εκπαίδευσης ολοκληρώθηκαν, ενώ στις 7 Ιουνίου ολοκληρώνονται και για τα παιδιά της Α΄θμιας Εκπαίδευσης.

«Δείτε τις Μάσκες μας»

Με αφορμή τη λήξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας ετοιμάζει για το Σάββατο 18 Ιουνίου στις 19.30 στα Παλαιά Σφαγεία μια γιορτή χαράς με τίτλο «Δείτε τις Μάσκες μας». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

-Ξενάγηση στην έκθεση μασκών

-Εκπαιδευτικά καρναβαλικά εργαστήρια

-Θεατρικό δρώμενο από το 8ο  Γυμνάσιο Πατρών

-Προβολή βίντεο από τα τμήματα των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα

-Παιχνίδια πλατείας

-Χορευτική παράσταση με τίτλο «Η Ωδή της Χαράς» σε χορογραφία Όλγας Σπυράκη

-«Ας χορέψουμε όλοι μαζί…»

Η είσοδος για την εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Θα είναι η ιδανική κατάληξη, η τελευταία πράξη για φέτος ενός συναρπαστικού ταξιδιού για τα παιδιά, ενός πλούσιου εκπαιδευτικού προγράμματος που συνδύασε την ψυχαγωγία με την επιμορφωτική διαδικασία, τη συμμετοχική διεργασία και την εξάσκηση έμπρακτων τεχνικών κατασκευής Καρναβαλικής μάσκας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

djukdocsva6296413b9ce43
sselzzzcfv6296417ea463c
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top