ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα: «Φουλ» των κινητοποιήσεων σήμερα (6/5), συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο

patra poreia ugeia ergatiko kentro 6
Ημέρα απεργίας η σημερινή (6/5), λόγω της μεταφοράς της πρωτομαγιάς, αλλά και κινητοποιήσεων καθώς σωματεία, συνδικάτα, σύλλογοι, υγειονομικό προσωπικό, εμποροϋπάλληλοι και πολλοί ακόμη θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωσή που διοργανώνει στις 10.30 το πρωί το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

Στο «στόχαστρο» το κινητοποιήσεων βρίσκεται το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΠΑΡΩΝ Ο ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ, Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και μέλη της Δημοτικής Αρχής, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, θα συμμετάσχουν σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνεται στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, δήλωσε για την Εργατική Πρωτομαγιά:

«Η Πρωτομαγιά του 1886 ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ, με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε.

Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!

Σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι σύγχρονο και ρεαλιστικό να δουλεύουμε λιγότερο, εξασφαλίζοντας περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.

Να έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Παιδεία, σύγχρονες κατοικίες, δωρεάν πρόσβαση στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στις διακοπές, στην αναψυχή, να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος.

Η πραγματικότητα που ζούμε, όμως, δεν συμβαδίζει με την κοινωνική εξέλιξη, με τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς. Αυτές οι δυνατότητες, αντί να απελευθερωθούν, αξιοποιούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες ως πεδία κερδοφορίας και εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα οι νέοι που ζουν χειρότερα από τους γονείς τους και τους παππούδες τους! Μόνο αν φύγει από τη μέση το κυνήγι του κέρδους των λίγων θα μπουν στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, θα μπει φραγμός στην εκμετάλλευση και θα γίνει πράξη η ζωή που μας αξίζει!

Στη φετινή απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, που πραγματοποιείται στις 6 Μάη στο Εργατικό Κέντρο, και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών, τιμάμε την ημέρα σύμβολο του αγώνα και της προοπτικής της εργατικής τάξης όλου του Κόσμου, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Συμμετέχει και ο Εμπορικός Σύλλογος

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου και ως τέτοια σηματοδοτεί τον αγώνα για δικαιοσύνη ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία.

Στην σημερινή συγκυρία και ενώ η κοινωνία μας βιώνει μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες βρίσκονται στο στόχαστρο πολιτικών που εξυπηρετούν ξένα προς την πλειοψηφία της κοινωνίας συμφέροντα. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου με «έξυπνα» 10ωρα  όπως και της θεσμοθέτησης των ελαστικών μορφών εργασίας. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό προς όφελος των πολυεθνικών αλυσίδων. Οι μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις εκ φύσεως έχουν σταθερές και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι πολύτιμοι συνεργάτες και όχι αναλώσιμα υλικά.

Η πανδημία του covid-19 επέφερε βαρύ πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο εισόδημα των πολιτών και εκτόξευσε την ανεργία. Είναι αναγκαίο αντί να προωθούνται αντεργατικοί και αντικοινωνικοί νόμοι να παρθούν από την κυβέρνηση γενναία μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της Ελληνικής Οικονομίας.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να διευκολύνουν τους εργαζόμενους που επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης 6 Μαΐου που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία τους.

Ο εμπορικός κόσμος και οι εργαζόμενοι συμμετέχουμε σε έναν διαρκή αγώνα, διεκδικώντας ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για την κοινωνία μας.

Η ανακοίνωση της Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει:

Σε μια περίοδο που η κοινωνία βοά για τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα με νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο. Ιδιαίτερα σήμερα, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωσή του με νόμο στην Ελλάδα.

Μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί εργατικοί αγώνες, η κυβέρνηση θέλει να την αποτελειώσει. Την ίδια στιγμή πετυχαίνει σημαντικό χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση με το φακέλωμα των σωματείων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την περιστολή των απεργιών.

Ομολογούν με προκλητικό τρόπο, ότι η παραπάνω επίθεση στις κορυφαίες εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, αποτελεί προαπαιτούμενο για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους, για να στηριχθούν οι τράπεζες και να συνεχίσουν το μακάβριο έργο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της περιουσίας του λαού που υποφέρει. Και όλα αυτά χρυσοπληρωμένα από τον ιδρώτα των εργαζομένων, συνολικά των λαών της ΕΕ.

Εκεί θα κατευθυνθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για να προσληφθούν υγειονομικοί ,για να παρέχονται σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση σας για την οποία δεν ευθυνόμαστε!

Οι υγειονομικοί συμπαρατασσόμαστε με τα σωματεία εργαζόμενων για διεκδίκηση σύγχρονου δωρεάν συστήματος υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, για απόσυρση του νομοσχεδίου κατάργησης του 8ωρου,για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 / 5 ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30πμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣE ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

Η κατάργηση του 8ωρου από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι αιτία πολέμου!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη απεργία στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ολική επαναφορά στον 19ο αιώνα, με το νομοσχέδιο που φέρνει για 10ωρη απλήρωτη δουλειά! Αν αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα γίνει νόμος του κράτους, δεν θα μαζεύουμε ελιές από τα χωράφια, όπως γελοιωδέστατα ισχυρίστηκε ο υπουργός Χατζηδάκης, αλλά τα κομμάτια μας από τους χώρους δουλείας!

Συγκεκριμένα, στο νέο ΝΟΜΟ ΕΚΤΡΩΜΑ προβλέπεται:

Kατάργηση του 8ωρου και η καθιέρωση του 10ωρου, χωρίς μάλιστα πληρωμή για τις δύο επιπλέον ώρες.
Απελευθερώση του όγκου των υπερωριών, απλήρωτων και χωρίς καμία προσαύξηση.
Δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να αποφασίζει τι ώρα θα πιάνει δουλειά ο εργαζόμενος, αν το ωράριό του θα είναι σπαστό ή ενιαίο, το σύνολο του χρονικού διαστήματος της επιπλέον από το 8ωρο απασχόλησης, την αντικατάσταση των υπερωριών από ρεπό ή μειωμένο ωράριο όποτε ο εργοδότης θα το αποφασίζει.
Ενίσχυση της τηλεργασίαςπου γίνεται υποχρεωτική και βάζει τον εργαζόμενο σε κατάσταση αναμονής 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα
Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και γενίκευση των ατομικών συμβάσεων.
Κατάργηση της αργίας της Κυριακής

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του 8ωρου, καταργείται η ιδιότητα του μισθού ως αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας! Φυσικά, γελάει και ο Σούπερμαν στην τούρτα του Χατζηδάκη ότι τα παραπάνω θα γίνονται ύστερα από ατομική, “ελεύθερη” διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, πάντα με τη “σύμφωνη γνώμη” του τελευταίου, όπως προκλητικά λένε τα κυβερνητικά στελέχη.

Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και με το νέο συνδικαλιστικό νόμο επιχειρείται η επιβολή  “σιγής νεκροταφείου” στους εργασιακούς χώρους. Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, που πατάει σε προηγούμενα σχετικά νομοθετήματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται, δυνατότητα παρέμβασης της εργοδοσίας με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που χτυπά ουσιαστικά τη ζωντανή συλλογική συζήτηση, οργάνωση και δράση. Ποινικοποίηση της συνδικαλιστική δράσης, καθώς θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη η περιφρούρηση των απεργιών, η ενημέρωση των εργαζομένων από τα σωματεία τους. Επίσης, διευκολύνει την απόλυση συνδικαλιστών και όσων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και προσπαθεί να βάλει νέα εμπόδια στην απεργία. Τέλος, προβλέπει αποζημίωση στον εργοδότη εάν μια απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Να σημειωθεί ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το 90% των απεργιών κρίνονται ως τέτοιες!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Ένας χρόνος πανδημίας έφερε στην επιφάνεια τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού όλα μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους, στη λογική του κέρδους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι μεγαλοκλινικάρχες και τα ιδιωτικά διαγνωστικά μετράνε εκατομμύρια ευρώ κέρδη! Τα κέρδη τους είναι οι νεκροί μας!
Αξίζουμε μια ζωή που η δουλεία μας θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας και δε θα πλουτίζουν από τον ιδρώτα μας μια χούφτα παράσιτα.
Η υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων στη ζωή και τη δουλειά βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στην οργανωμένη δράση μέσα από το σωματείο μας!

Η 1η Μάη είναι μέρα απεργιακού αγώνα, μέρα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
6 ΜΑΗ – ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 10:30πμ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

Το κάλεσμα από την Ώρα Πατρών

Τα καθιστούν πάντα επίκαιρα τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς, οι αντιθέσεις του πολιτικού συστήματος και η διαρκής προσπάθεια που γίνεται από την άρχουσα τάξη της επιβολής μέτρων στους εργαζόμενους του δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, στους μικρομεσαίους, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ενώ βγαίνουμε από το τρίτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση με αντιδημοκρατικά μέτρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες που δημιουργεί η ίδια η πανδημία. Καταδικάζει, καταγγέλλει, σπέρνει τον πανικό, για συγκεντρώσεις και πορείες που η ίδια προκαλεί με την πολιτική της. Απαξίωσε το δημόσιο σύστημα υγείας, αποψίλωσε τα νοσοκομεία από ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, στοίβαξε τους μαθητές ανά 25 μέσα σε τάξεις χωρίς κανένα μέτρο, μοίρασε ψυχούλα στους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του πολιτισμού κ.α. Αντάμειψε πλουσιοπάροχα τους ημετέρους και τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ελαστική φθηνή εργασία είναι στο προσκήνιο ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας δεν διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες με σεβασμό στα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες των εργαζομένων. Όσο για τη νεολαία η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ζοφερό μέλλον και κατακρεουργεί τις κατακτήσεις χωρίς δικαιώματα και αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

Μέσα στην πανδημία ψήφισε τον πτωχευτικό κώδικα για να περάσει η περιουσία και η πρώτη κατοικία της κοινωνίας σε ξένα εγχώρια funds, ψήφισε αντεργατικούς νόμους, κατάργησε το ωράριο και την Κυριακάτικη αργία. Κατάργησε τις δημοκρατικές θεσμικές αλλαγές του Κλεισθένη στην τοπική αυτοδιοίκηση, το πλάτεμα δηλαδή της δημοκρατίας, την ενεργοποίηση υγιών δυνάμεων της κοινωνίας. Κατάργησε την απλή αναλογική δίνοντας εξουσίες εκτός δημοτικών συμβουλίων, στην οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής ακυρώνοντας έτσι τα δημοτικά συμβούλια καθιστώντας τα αδρανή, παθητικό δέκτη αποφάσεων.

Το νομοσχέδιο που απεργάζεται θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον κόσμο της εργασίας. Απέναντι σε αυτή την πολιτική δεν μπορεί να μείνουμε αμέτοχοι. Οφείλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο και άλλοι φορείς για να προασπίσουμε και διευρύνουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Συγχρόνως εκφράζουμε την αντίθεσή μας προς κάθε μορφή εξουσίας και την Δημοτική αρχή, που με την πολιτική της απαξιώνει το δημοτικό συμβούλιο (μη εφαρμογή αποφάσεων, έλλειψη ενημέρωσης κ.α) ενώ συγχρόνως νίπτει τας χείρας της, ως «Πόντιος Πιλάτος» για την τύχη των εργαζομένων στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας στέλνοντας τους στον Καιάδα της ανεργίας, αντί να οργανώσει όλες τις δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για πόρους αλλά και διεύρυνση των θεσμικών αλλαγών.

Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος που θα φέρει το αντεργατικό νομοσχέδιο, η παράταξή μας Ώρα Πατρών έθεσε το θέμα συμμετοχής στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Καλούμε όλες και όλους στη συγκέντρωση για να προστατέψουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.

You may also like

Comments are closed.