ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Η εισήγηση του Πελετίδη στο δημοτικό συμβούλιο, τί θα ζητήσει από την κυβέρνηση

peletidis poreia 850x460 2
Την εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη με τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει σε πορεία διαμαρτυρίας προς τη Αθήνα έκανε γνωστή η δημοτική άρχη η οποία  έδωσε στη δημοσιότητα την εισήγηση αλλά και τοα αιτήματα που θα θέσει  στη κυβέρνηση στις 29/1.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ενημέρωσε χθες, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία Πάτρα – Αθήνα και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το Σάββατο 29 Γενάρη, ώστε να διεκδικήσουν σύσσωμοι οι φορείς της Πάτρας, όλα όσα η πόλη, ο Δήμος και ο πατραϊκός λαός δικαιούνται.

Στη εισήγησή του ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Το Νοέμβριο έγινε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Εκεί μπήκαν ζητήματα που χτύπησαν το «καμπανάκι» για όλους τους Δήμους της χώρας και αφορούσαν τη χρηματοδότηση των Δήμων και την οικονομική ασφυξία στην οποία οδηγούνται λόγω των επιλογών της κυβέρνησης.

Στις 3 Δεκέμβρη είχαμε, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Τέθηκαν, από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, όλα αυτά για τα οποία οι Δήμοι ανησυχούν, ζητήθηκαν 750 εκ. ευρώ χρηματοδότηση για τους δημοτικούς δρόμους τους οποίους οι Δήμοι παλεύουν με ψίχουλα να συντηρήσουν.

Στη συνέχεια, στη συνάντηση με τον κ. Βορίδη και τον κ. Πέτσα ακούσαμε ότι τίποτε από αυτά που ζητούν οι Δήμοι δεν θα ικανοποιηθεί.

Ο κύκλος της διαβούλευσης έκλεισε και ο Δήμoς δεν μπορεί να μένει άπραγος.

Τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σύμφωνα με το νόμο («Καλλικράτης») που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, ο Δήμος Πατρέων έπρεπε να παίρνει από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) 91 εκ. ευρώ. Αντί αυτών παίρνουμε 22.236.000 ευρώ συν 3 εκ. περίπου που πήραμε ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν από την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19. Σε αυτά αν προσθέσουμε τα ανταποδοτικά τέλη και τους ίδιους πόρους φθάνουμε τα 53 εκ. ευρώ το χρόνο.

Από αυτά δίνουμε για μισθοδοσία των εργαζομένων 32 εκ. ευρώ το χρόνο, 8 εκ. ευρώ για επιχορηγήσεις στα νομικά πρόσωπα, 4 εκ. ευρώ το χρόνο δίνουμε για το δημοτικό φωτισμό, πάνω από 2 εκ. ευρώ για καύσιμα – θέρμανση, 2 εκ. ευρώ το χρόνο για την εξόφληση παλαιών δανείων που έλαβαν προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, άλλα 2 εκ. ευρώ θα δώσουμε φέτος για τέλος ταφής απορριμμάτων, έχουμε ακόμα τα έξοδα για τις αρμοδιότητες (Ναυαγοσωστική κάλυψη, αδέσποτα, κλπ.)  που μας μεταβίβασαν οι κυβερνήσεις χωρίς να τις συνοδεύσουν με τα αντίστοιχα κονδύλια, καταλαβαίνετε ότι δεν μένουν χρήματα για προμήθειες υλικών αυτεπιστασίας, δεν μένουν χρήματα για να γίνει στοιχειώδες έργο που έχει ανάγκη η πόλη και οι δημότες.

Ταυτόχρονα υπάρχουν ζητήματα ανοικτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα οποία η πόλη διεκδικεί.

Έχουμε πάρει απόφαση για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να την ικανοποιήσει.

Έχουμε ζητήσει το Ριγανόκαμπο για να φτιάξουμε το Ανατολικό Πάρκο που θα αναβαθμίσει και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και θα το απολαμβάνει όλη η πόλη, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ το αρνείται.

Το ίδιο συμβαίνει με μια σειρά άλλα μεγάλα ζητήματα για τα θέματα δημόσιας υγείας στην περιοχή, για την ανεργία που στην Πάτρα έχουμε 33.000 ανέργους, για τον κίνδυνο κατάρρευσης των δημοτικών υπηρεσιών αφού δεν γίνονται προσλήψεις, για τα κονδύλια για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχουμε τρεις δρόμους να επιλέξουμε.

 • Να μείνουμε άπραγοι κι όπου βγει.
 • Να κάνουμε επίθεση στις τσέπες των δημοτών και να τους φορολογήσουμε, δεύτερη και Τρίτη φορά, όπως μας δείχνει να κάνουμε η κυβέρνηση και που εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι.
 • Να ακολουθήσουμε το δρόμο της διεκδίκησης για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Αυτό το δρόμο του αγώνα ακολουθούμε όλοι μαζί με τους φορείς της πόλης, για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να μας δώσει τα 91 εκ. το χρόνο, να μας επιστρέψει τα χρήματα που μας έχει παρακρατήσει, να μας δώσει όλα εκείνα που δικαιούμαστε και που μας οφείλει».

                                                 ΚΑΛΕΣΜΑ

Δημοτική Αρχή Πάτρας                             Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ! ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ!

Παλεύουμε μαζί για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας,

για την ικανοποίηση των αναγκών μας!

Η μεγαλειώδης πορεία Πάτρα – Αθήνα ήταν η αρχή, θα μας ξαναβρούν μπροστά τους! Η Δημοτική Αρχή  μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τον Πατραϊκό λαό, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς της πόλης, συνεχίζουν να αγωνίζονται για ζωή, δουλειά με δικαιώματα!

Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, δίνει έναν ωραίο αγώνα μαζί με τον Πατραϊκό λαό. Έναν αγώνα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα δίκαιο και τίμιο. Δύσκολο γιατί οι προσπάθειές της πραγματοποιούνται μέσα από ένα θεσμό που λειτουργεί με τα ασφυκτικά κριτήρια ενός κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στο λαό μας. Δίκαιο και τίμιο γιατί αφορά τις ίδιες τις ανάγκες του Πατραϊκού λαού και των παιδιών του, την ποιότητα ζωής του, την ίδια του τη ζωή και τις διεκδικήσεις του.

Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών μας όσα εμπόδια κι αν μας βάλουν! Έχουμε δίπλα μας τον Πατραϊκό λαό, τους χιλιάδες εργατοϋπάλληλους και άνεργους της πόλης μας, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επαγγελματίες και φτωχούς αγρότες, τη νεολαία της Πάτρας, τους μαθητές και φοιτητές μας, που έχουν σήμερα τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα και να βάλλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Δεν μπορεί να χάνεται άλλος πολύτιμος χρόνος. Η επίθεση σε βάρος μας δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς!

Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία όταν σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να αντιμετωπίζονται τέτοιες ασθένειες. Τα νοσοκομεία της πόλης μας στενάζουν, οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι στα όριά του. Φτάνει πια το θράσος την κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, ως άλλοθι για να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, να αφήνει ανοχύρωτο το λαό μας και την ίδια στιγμή οι κλινικάρχες αντί να επιταχθούν, θησαυρίζουν στην πλάτη του, το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» που έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει κλειστό!

Δεν ανεχόμαστε να έχει η πόλη μας το 2022, νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα και τα παιδιά τους να διαβάζουν με το κερί, που δεν έχουν θέρμανση, που λόγω της ακρίβειας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε βασικές τους ανάγκες, όπως είναι η τροφή, η ένδυση, η θέρμανση. Δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το λαϊκό εισόδημα, να χτυπιούνται οι μισθοί και οι συντάξεις, να καταργείται με αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα.

Δεν ανεχόμαστε να έχει η πόλη μας 38.000 ανέργους, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά και πετιούνται στο περιθώριο, ανακυκλώνονται κάθε «τρεις και λίγο» με τα προγράμματα της φτώχειας και της «κοινωφελούς εργασίας» αντί να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Δεν ανεχόμαστε το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε ή να ζούμε με το φόβο ενός σεισμού λόγο της πλήρης έλλειψης από το κράτος αντιπυρικών, αντιπλημμυρικών και αντισεισμικών έργων που θα προστατεύουν τη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και το φυσικό πλούτο της περιοχής μας.

Δεν δεχόμαστε την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης του Δήμου Πατρέων από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα τη μεταφορά ολοένα και νέων αρμοδιοτήτων οι οποίες θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, όπως οι παιδικοί σταθμοί ή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την οποία θέλουν να διαλύσουν εντελώς, περνώντας την στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης.

Δεν ανεχόμαστε τα παιδιά μας να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις αυλές των σχολείων, τις δημοτικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, έχοντας δίπλα τους μόνιμους γυμναστές, εργαζόμενους για δημιουργική απασχόληση, επιστασία. Οι υπηρεσίες μας στελεχωμένες, μπορούν να παράγουν πολλαπλάσιο έργο.

Δεν ανεχόμαστε να μην ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματα του Πατραϊκού λαού, για υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο έως Κανελλοπούλου, για παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο ώστε να δημιουργηθεί το Ανατολικό Πάρκο, για χρηματοδότηση έργων προσβασιμότητας για ΑμΕΑ.

Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του Πολιτισμού, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αντίστοιχων δομών. Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη!

Δε δεχόμαστε την «τιμωρία» του Δήμου μας, την «τιμωρία» των συμπολιτών μας, μέσω της επιβολής δεύτερης και τρίτης φορολόγησης, για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ήδη πληρώσει και έπρεπε να είναι αυτονόητες. Δε δεχόμαστε την επιβολή προστίμων, όπως είναι το τέλος ταφής των απορριμμάτων, για να πληρώσει άλλη μια φορά ο λαός την «πράσινη» πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων. Δε δεχόμαστε την οικονομική αφαίμαξη του Δήμου, μέσω της αύξησης των τιμών σε ρεύμα, πετρέλαιο, εφόδια για την αυτεπιστασία κτλ.

Θα μας βρουν μπροστά τους! Δεν ικανοποιούμαστε με τα λίγα, ούτε παραιτούμαστε από τις διεκδικήσεις μας για μια καλύτερη ζωή!

Διεκδικούμε:

 • Την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση και το κράτος, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Πατραϊκού λαού και των εργαζομένων του Δήμου, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, των σχολείων μας, των κοινωνικών δομών της πόλης, των χώρων αθλητισμού και πολιτισμού.
 • Την κατάργηση του Νόμου που θεσπίστηκε και διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις που γνωρίσαμε, που απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Άμεση έναρξη διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ για πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού προσωπικού στο Δήμο Πατρέων και τη ΔΕΥΑΠ.
 • Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ της Πάτρας. Άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών κ.α. σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην πόλης μας.
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Είμαστε δίπλα στον αγώνα των αγροτών που παλεύουν για την προστασία του εισοδήματός τους με πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής και ελάχιστες εγγυημένες τιμές που να εξασφαλίζουν μια ανθρώπινη ζωή στα χωριά μας.
 • Άμεση αποζημίωση στο 100% των πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών της περιοχής μας. Άμεσα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.
 • Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα.

Κανείς δε θα μας τα χαρίσει όλα τα παραπάνω.

Ό,τι κέρδισε ο λαός μας, το κέρδισε με τους αγώνες του!

Δεν χωράνε περιθώρια για αυταπάτες! Χορτάσαμε από λογικές ότι το «καλάθι έχει για όλους μας», από προεκλογικές διακηρύξεις, «σωτήρες» και κυβερνητικές εναλλαγές.

Η Δημοτική Αρχή Πάτρας μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τα σωματεία και τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της πόλης καλούμε το λαό της Πάτρας να δώσει τη δική του απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που μας καταδικάζει στη φτώχεια και την ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα.

Πορευόμαστε όλοι μαζί με όλα τα μέσα από την Πάτρα στην Αθήνα

Αναχώρηση από Άγιο Ανδρέα στις 7:30πμ

Διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα το Σάββατο 29 Γενάρη 2022

και ώρα 12:00μ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ!

You may also like

317563752 2275069279341644 1195958024336886083 n ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Αιγιάλεια: Συνεχίζεται το δράμα της 47χρονης αλλά και … η αδιαφορία του Δήμου! Με σοβαρά προβλήματα υγείας και αποκλεισμένη από το σπίτι της…

Συνεχίζεται το δράμα της 47χρονης γυναίκας από την Αιγιάλεια με σοβαρά προβλήματα υγείας! Το σπίτι ...

Comments are closed.