ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα: Η «παρέα της Κυριακής», μια συνήθεια… 47 ετών!

1. 1974

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Πριν από 47 χρόνια αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, μια παρέα «επώνυμων» Πατρινών απέκτησε τη συνήθεια να συναντιέται κάθε Κυριακή πρωί, στο τότε καφέ στο Δασύλλιο, προκειμένου να σχολιάζει τις εξελίξεις και τα πολιτικά τεκταινόμενα, να ερμηνεύει την πορεία που έπαιρνε η χώρα επί δημοκρατικού πια πολιτεύματος, να ανταλλάσσει απόψεις γύρω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πόλης, αλλά και να επεξεργάζεται προτάσεις επί θεμάτων που αφορούσαν την κοινωνία, που στη συνέχεια προωθούνταν αρμοδίως.

Η πρώτη συνάντηση στο Δασύλλιο έγινε ακριβώς την επομένη της μεταπολίτευσης. Κι εκείνο το ραντεβού έμελλε να εξελιχθεί στην άτυπη σύσταση μιας οργάνωσης ενεργών πολιτών, που απέκτησαν την συνήθεια να συναντιούνται κάθε Κυριακή για να μην μένει στάσιμο το όποιο ενδιαφέρον για τα κοινά. Μια… σκιώδης κυβέρνηση, επί τοπικών και εθνικών θεμάτων, δηλαδή, που συνέχισε να υπάρχει μέχρι σήμερα, με  απώλειες και προσθήκες, στο διάβα της ζωής.

Στην κεντρική φωτογραφία, που προέρχεται από την παρέα του «σήμερα», εικονίζονται οι: Ανδρέας Καράβολας, Σταύρος Ιντζεγιάννης, Λευτέρης Πολυκρέτης, Σήφης Μπουζάκης, Δημήτρης Βεργίδης, Παναγιώτης Ανθόπουλος, Γιώργος Παπασπυρόπουλος, Μίμης Αγγελόπουλος, Γιώργος Βιδάλης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Λευτέρης Σπετσέρης, Μιχάλης Κουράτος, Νίκος Κοτσώνης, Νίκος Τζανάκος.

2. 2004

ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ

Ιδρυτικά της μέλη υπήρξαν ο οδοντίατρος Αντώνης Φίλιας, ο φαρμακοποιός Ντίνος Καλλιβωκάς, ο διευθυντής οικονομικού του Δήμου Πατρέων Χρήστος Παλαμήδης, ο λογοτέχνης Σταύρος Ιντζεγιάννης και ο επιπλοποιός Γιάννης Μούρτος, με τον Γιώργο Αναλυτή. Σύντομα προστέθηκαν ο καθηγητής Αγγλικών Σπύρος Τραχάνης, ο πασίγνωστος σε πανελλήνιο επίπεδο «Γέρο-Παρατατικός» δημοσιογράφος Σπύρος Δεμέναγας, ο ποιητής Μάκης Πετρόπουλος και ο Φωτογράφος και λόγιος Κοσμάς Ανθόπουλος, με τον πρόεδρο  της εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας Λευτέρη Πολυκρέτη.

Πολύ γρήγορα, ο σκοπός των συναντήσεων επισημοποιήθηκε ως προς την ανταλλαγή απόψεων για την τοπική και παγκόσμια επικαιρότητα. Έδιναν κι έπαιρναν οι πολιτικές συζητήσεις, οι αναλύσεις επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο πάντα την πορεία της πόλης και το μέλλον της. Συζητήσεις οργανωμένες, σοβαρές εφ’ όλης της ύλης.

unnamed file 3

Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΔΡΑΣ…

Η μοναδική διαφορά που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τις αλλαγές σε πρόσωπα λόγω… βιολογικών εξελίξεων για ορισμένους, ήταν η αναγκαία αλλαγή του τόπου συνάντησης,  αφού σε κάποια στιγμή το παλαιό κτίριο στο Δασύλλιο γκρεμίστηκε και η παρέα συνέχισε σε άλλη έδρα.

Πριν από αρκετά χρόνια την βρίσκουμε να συγκεντρώνεται στο σπίτι του αείμνηστου οδοντίατρου και δημοτικού συμβούλου Αντώνη Φίλια, απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο. Σήμερα η παρέα συναντιέται κάθε Σάββατο, σε γνωστό παραθαλάσσιο καφέ και συνεχίζει την πορεία της με ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

3. 2015

ΑΔΙΑΡΡΗΚΤΟΙ ΔΕΣΜΟΙ

Ανάμεσα στα μέλη της έχουν αναπτυχθεί ισχυροί φιλικοί δεσμοί κάτι που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει παρακολουθώντας την εν ώρα δράσης. Αναλύσεις και συζητήσεις παντός περιεχομένου, αντιπαραθέσεις σκληρές πολλές φορές, πειράγματα, αλλά πάνω από όλα… σεβασμός μεταξύ τους!

Τα μέλη της παρέας έχουν δεθεί με αισθήματα φιλίας και αλληλοσεβασμού. Κανείς δεν είναι ανώτερος άλλου. Υπάρχει ισοτιμία. Κάθε μέλος της παρέας, ότι κι αν έχει κάνει στη ζωή του, είναι απλά και μόνο ένα… μέλος της παρέας. Και τον χαρακτηρίζουν μόνο τα όσα προσκομίζει για συζήτηση και τα όσα προτείνει.

Δεν ξέρουμε κατά πόσον σήμερα προωθούνται και γίνονται πράξη στην καθημερινότητα μας, όπως συνέβαινε παλαιότερα, οι ιδέες αυτής της παρέας, ξέρουμε όμως σίγουρα ότι πρόκειται για μια όμορφη, ιστορικής τοπικιστικής σημασίας συνήθεια, που έπρεπε να καταγραφεί και να γίνει γνωστή. Μια συνήθεια Πατρινών, που κρατάει 47 ολόκληρα χρόνια. Κι όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες τα φυσικά πρόσωπα με το πέρασμα των χρόνων αλλάζουν. Όμως η «παρέα» παραμένει σταθερή. Κι έτσι θα μείνει…

4. 2019

Και ένα ποίημα αφιερωμένο στην παρέα, από τον  Σταύρο Ιντζεγιάννη 

Η ΠΑΡΕΑ

Τα πρωινά της Κυριακής

-μικρή ανάπαυλα στην πλήξη-

Μια φιλολογική  παρένθεση με λήξη,

του βιοπορισμού ξεγέλασμα η χαρά

Οι τυπικές μας καλημέρες ,

καθένας μας τη θέση του έχει,

κανένας λόγος δε συντρέχει

κάτι ν` αλλάξει μια φορά

Θέμα των ημερών -ρουτίνα-

πως επεράσατε ένας θα ρωτήσει,

ωραία, μ` αδιαφορία θ` απαντήσει

ο διπλανός κι ο απέναντί του στη σειρά

Οι Κυριακάτικες εφημερίδες στο τραπέζι.

«Τις αγορεύειν βούλεται» ρωτούμε

Κάποιοι μαζί του, συμφωνούμε

κι άλλοι χειρονομώντας διαφωνούμε

Καφές τσιγάρα, τσάι κονιάκ

μας ξέρει ο σερβιτόρος ήδη

στης λογοτεχνικής  ζωής μας το παιχνίδι

σα βότσαλα σ` ακίνητα νερά

Τα πρωινά της Κυριακής

στη ίδια πάντα αριστερή γωνία

την αστική μας πολεμάμε ανία

αναμασώντας …μια φορά κι ένα καιρό !

Σταύρος Ιντζεγιάννης

You may also like

Comments are closed.