ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: «Καμπάνες» χιλιάδων ευρώ για απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος!

Dei 1
Με οφειλές χιλιάδων ευρώ απειλούνται Πατρινοί που δεν πλήρωναν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. Ήδη τα Δικαστήρια της Πάτρας έχουν εκδώσει αποφάσεις – κόλαφο για τα νοικοκυριά, αφού η ΔΕΗ εκτός των οφειλόμενων και τον τόκο που αναλογεί λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών, ζητά και μέχρι 5.000 ευρώ για… αποζημίωση και ηθική βλάβη!

1 12 e1664180728203

Την αποκάλυψη έκανε ο γνωστός συνδικαλιστής της ΔΕΗ Θεόδωρος Κανελλόπουλος. Όπως δήλωσε στην «Πολιτεία» υπάρχει απόφαση με την οποία καταναλωτής που είχε απλήρωτο λογαριασμό ύψους 800 ευρώ, κλήθηκε να πληρώσει ένα επιπλέον ποσό για τόκους αλλά και 5.000 ευρώ για την «ηθική βλάβη»! Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα δικαστικά έξοδα και τις αμοιβές δικηγόρου, μία τέτοια καταδίκη στοιχίζει στον καταναλωτή, πάνω από 8.000 ευρώ!

Ανάλογες υποθέσεις συνεχίζουν και συζητούνται στα αρμόδια δικαστήρια και όπως είπε ο κ. Κανελλόπουλος δημιουργείται «αναταραχή» καθώς κάποια νοικοκυριά κινδυνεύουν με… εξαθλίωση! Και φυσικά δεν πρόκειται μόνο  για μία περίπτωση! Είναι δεκάδες οι αγωγές που ήδη έχει στείλει η ΔΕΗ για να διεκδικήσει δικαστικά τα οφειλόμενά της. Όμως το να «προσθέτει» στην αγωγή την «ηθική βλάβη» και τις 5.000 ευρώ είναι γεγονός απαράδεκτο κατά τον Πατρινό συνδικαλιστή. Θα πρέπει να τονιστεί πως επειδή η οφειλή είναι αυταπόδεικτη, η καταδίκη του καταναλωτή που χρωστάει λογαριασμό είναι δεδομένη. Μάλιστα η διαδικασία της ακροαματικής διαδικασίας γίνεται στο… άψε σβήσε!

Πάντως ο κ. Κανελλόπουλος επεσήμανε πως με τις νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, πολλά νοικοκυριά θα πάρουν «ανάσα» ενώ οι λογαριασμοί κατά μέσο όρο θα είναι φθηνότεροι από αυτούς του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021.

ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Ειδικοί, εξηγούν ποιες είναι συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα και ποιες λιγότερο.

Πόσο ρεύμα «καίνε» οι συσκευές σε μία οικία:

 • Ο φούρνος (3-4 kw) και οι εστίες (1-2 kw), 2 με 3 ευρώ ανά ώρα χρήσης
 • Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας (4 kw)
 • Ο βραστήρας, που παρόλο που είναι μικρή συσκευή έχει ισχύ 2 kw και μπορεί να καταναλώνει περίπου 0,07 ευρώ ανά 10 λεπτά
 • Η τοστιέρα (κόστος 0,07 ευρώ η χρήση, ανάλογα με το μέγεθος)
 • Το ψυγείο ανάλογα και την ενεργειακή του κλάση κοστίζει από 50 έως 60 ευρώ τον χρόνο
 • Η τηλεόραση που μπορεί να κοστίζει 30 ευρώ τον χρόνο
 • Ένας εκτυπωτής κοστίζει 15 ευρώ τον χρόνο
 • Ηλεκτρονικός υπολογιστής κοστίζει από 20 ως 30 ευρώ τον χρόνο
 • Ένας φορτιστής κινητού τηλεφώνου μπορεί να κοστίσει 2 με 3 ευρώ τον χρόνο
 • Ένα κλιματιστικό κοστίζει από 100 έως 300 ευρώ τον χρόνο
 • ενώ ένα μεγάλο κλιματιστικό κοστίζει έως 600 ευρώ τον χρόνο

Όπως τονίζουν οι ειδικοί πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι πολλές συσκευές είναι μόνιμα συνδεδεμένες στην πρίζα, επομένως έχουν κατανάλωση ακόμα και όταν είναι κλειστές. Στον φούρνο πρέπει να δούμε την θερμοκρασία που χρησιμοποιείται και στα μάτια πρέπει να χρησιμοποιούμε σκεύη που εφαρμόζουν πλήρως, να μαγειρεύουμε με χύτρες ταχύτητας και να κλείνουν πιο νωρίς το μάτι και τον φούρνο! Αναφορικά με την θέρμανση οι ειδικοί προτείνουν αντλίες θερμότητας ως την πιο οικονομική λύση.

Aπό την έντυπη έκδοση της “Πολιτείας” σήμερα 26/9/2022

You may also like

Comments are closed.