ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα και Αχαΐα αρνητική πρωτιά στα τρακαρίσματα

Facebook
Twitter

Μετά την Αττική και κυρίως την περιοχή της Αθήνας ο νομός Αχαΐας καταγράφεται στατιστικά ως η περιοχή της χώρας με τη μεγαλύτερη συχνότητα σε ατυχήματα στους δρόμους και άρα με τις μεγαλύτερες ζημιές κάλυψης με βάση την τελευταία, επικαιροποιημένη έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Προ ημερών η ΕΑΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια Στατιστική Επετηρίδα Ασφάλισης Αυτοκινήτων με καταχωρημένα στοιχεία που αφορούν και στο έτος 2022. Την γενική εποπτεία της Επετηρίδας και των στοιχείων που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν είχε η Επιτροπή Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, πρόεδρος της οποία είναι ο Δ. Ζορμπάς.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Στη δε εισαγωγή της σχετικής πολυσέλιδης έκθεσης ο κ. Ζορμπάς και η νέα γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Ελίνα Παπασπυροπούλου αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι στην φετινή αναβαθμισμένη μορφή της Επετηρίδας Ασφάλισης Αυτοκινήτου «ουσιαστικές προσθήκες είναι η πρόσθεση του γεωγραφικού προσδιορισμού των δεικτών σχετικά με τις ζημιές, με βάση την διεύθυνση έκδοσης ασφαλιστηρίων συμβολαίων και η βελτιωμένη παρουσίαση των μεγεθών με την χρήση γραφημάτων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, παρέχεται χρήσιμη πληροφόρηση στα μέλη της ΕΑΕΕ ενώ ταυτόχρονα δίνεται μία στατιστική επισκόπηση του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτου στους ενδιαφερόμενους μελετητές».

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Η ΑΧΑΪΑ

Με βάση, λοιπόν, την προσθήκη του γεωγραφικού προσδιορισμού των ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών η Αχαΐα βρίσκεται στο «κόκκινο» μαζί με την Αττική, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και τρεις απ’ τους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο).

Έτσι στον δείκτη «Συχνότητα ζημιών» που υπολογίζεται με βάση το Πλήθος ζημιών/Πλήθος ασφαλιζομένων καλύψεων η Αχαΐα παρουσιάζει αναλογία 8,17%, δεύτερη πίσω απ’ την Αττική που έχει 9,10%. Το δε μέσο κόστος ζημιάς -και αυτό είναι αξιοσημείωτο- είναι 1.444 ευρώ, δεύτερο υψηλότερο σ’ όλη τη χώρα.

ΣΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ

Να σημειωθεί ότι στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία οι αντίστοιχες αναλογίες είναι πολύ χαμηλές (μόλις 5,44% ο δείκτης συχνότητας ζημιών) ενώ στην Ηλεία είναι ακόμα χαμηλότερα, στο 5,28%.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ…

Και επειδή έχουν αξία και οι συγκρίσεις, για την Αχαΐα οι δείκτες αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα και τις ζημιές που κλήθηκαν να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες επιδεινώθηκαν το 2022 συγκριτικά με το 2021 κατά 1,11%.

Η Επετηρίδα περιέχει αθροιστικά δεδομένα από 28 ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας με εκτιμώμενο αθροιστικό μερίδιο αγοράς 88%, οι οποίες άσκησαν δραστηριότητα στους κλάδους ασφάλισης αυτοκινήτων κατά την διάρκεια του 2022.

ΤΟ 70% Ι.Χ. ΚΑΙ ΤΑΞΙ

Κατά προσέγγιση στην Αχαΐα το 70% των ασφαλισμένων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι επιβατικά Ι.Χ. ή ταξί, 14,6% είναι αγροτικά, φορτηγά και λεωφορεία και το υπόλοιπο 14,4% αφορά πάσης φύσεως δίκυκλα, από μοτοποδήλατα έως μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτες.

Τώρα, σ’ επίπεδο χώρας η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων για το 2022 ήταν 1,10 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 2,99% σε σχέση με το 2021 ενώ η ασφάλιση κατά ζημιών κατέγραψε συνολική παραγωγή 2,56 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 6,63% έναντι του 2021.

ΟΡΙΑΚΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάστηκε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ο δείκτης ζημιών (loss ratio) το 2022 ανήλθε στα 54,56% από 45,64% το 2021. Το μέσο κόστος ζημιών από 1.142 ευρώ το 2021 ανήλθε σε 1.210 ευρώ το 2022 και το μέσο κόστος ζημιών αστικής ευθύνης οχημάτων από 1.320 ευρώ ανήλθε σε 1.385 ευρώ το 2022.

Αυξήθηκε και η συχνότητα ζημιών από 8,88% το 2021 ανήλθε σε 9,96% το 2022 και η συχνότητα ζημιών αστικής ευθύνης οχημάτων από 6,27% το 2021 ανήλθε σε 7,15%. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κερδοφορία του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων είναι περιορισμένη αν όχι οριακή για τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top