ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Κατέβασαν ρολά από χθες Μικροβιολογικά και Διαγνωστικά Κέντρα

ergastirio monoklonia 1
Τριήμερη απεργία πραγματοποιούν από χθες Δευτέρα έως και αύριο Τετάρτη διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.

Το συντονιστικό τους όργανο ζητεί διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και υποχρεωτική επιστροφή (clawback), αναστολή προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές και πλήρη κατάργησή του.

Το θέμα προκαλεί και πολιτική αντιπαράθεση, με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό να επιτίθεται στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Ξανθός κάνει λόγο για δυσβάστακτες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) και διαρκή επιδείνωση της κατάστασης στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης. “Θεωρούμε ότι  η κινητοποίηση αυτή εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου, που καλύπτει σημαντικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας και καλούμε τον υπουργό Υγείας σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο μαζί τους”, αναφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, μεταξύ άλλων, να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη πολυεπίπεδων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, ώστε να περιοριστεί το clawback σε βιώσιμα επίπεδα για τους παρόχους Υγείας. Ζητεί, επίσης, ναα ελεγχθεί αποτελεσματικά η ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων, να αυξηθούν οι “κλειστοί” προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ και να μην υλοποιηθεί η πρόσφατη ρύθμιση για κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (εξειδικευμένου ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ).

Απάντηση

Απαντώντας στον κ. Ξανθό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σχολίασε τα εξής:

“Η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Ξανθό, που ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για την μείωση του claw back και αντιθετως ενέταξε στην αποζημίωση δεκάδες εξετάσεις χωρίς να μεταφέρει πόρους στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών κατά τη θητεία του, κάνοντας δήθεν κοινωνική πολιτική αυξάνοντας το clawback.

Πρώτη φορά οι προϋπολογισμοί των διαγνωστικών κέντρων έχουν αυξηθεί 57 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 και 55 εκατομμύρια ευρώ για το 2022, ενώ αναμένεται και επιπλέον ενίσχυση. Παράλληλα, ρυθμίστηκε το θηριώδες clawback που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 120 δόσεις και λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την μείωση του. Με real time έλεγχο, δείκτες ποιότητας και έλεγχο συνταγογράφησης προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη δραματική κατάσταση που παρέδωσε ο ίδιος στον κλάδο.

Με περισσό θράσος ο κ. Ξανθός που συκοφαντεί τους κλινικοεργαστηριακούς, τα διαγνωστικά κέντρα και όλους τους ιδιώτες παρόχους σε κάθε τοποθέτηση του ότι δήθεν δεν συνέβαλαν τίποτα στην υγειονομική κρίση, κοπτεται τώρα για το clawback το οποίο η κυβέρνηση του το γιγάντωσε”.

You may also like

Comments are closed.