
του Αχιλλέα Ροδίτη
Όπως έγινε γνωστό την περασμένη Τετάρτη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Οργανισμού Λιμένα Πατρών Α.Ε. σε συνεργασία με την Διοίκηση του Οργανισμού, τιμώντας την εορτή της μετακομιδής των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, γιόρτασε στο φερώνυμο Ναΐσκο του κυματοθραύστη του Βορείου Λιμένα της Πάτρας.
Έτσι, προγραμματίστηκε επί διήμερο η μεταφορά των προσκυνητών με μικρό πλοιάριο που απέπλευσε από τον μόλο της Αγίου Νικολάου και τον προβλήτα στην οδό Άστιγγος. Σημειωτέον, ο ναός του Αγίου Νικολάου κατασκευάστηκε σε ανάμνηση του Ιερού Ναού που βρισκόταν κατά τον 19ο αιώνα στον μόλο της Αγίου Νικολάου και εγκαινιάστηκε το 1983.
Το θέμα όχι μόνο έγινε viral μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης των Πατρινών, με τις συζητήσεις να δίνουν και να παίρνουν, αλλά και τις αμέτρητες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, αλλά το ακόμα πιο εντυπωσιακό που ομολογουμένως ξάφνιασε, ήταν ότι πολλοί που δεν έτυχε να πληροφορηθούν έγκαιρα για την δυνατότητα μετάβασης στον κυματοθραύστη και το ανακάλυψαν κατόπιν εορτής, έσπευσαν να εκφράσουν την απογοήτευση τους, διατυπώνοντας δημόσια το αίτημα να «ανοίξει» επιτέλους σε μόνιμη βάση ο δίαυλος μετάβασης πολιτών προς και από τον πολύ-φωτογραφημένο κυματοθραύστη της πόλης.
Η ΑΠΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
Το γεγονός επαναφέρει ρεπορτάζ – παρέμβαση της «Πολιτείας», τον Σεπτέμβριο του ‘22, με αφορμή παρατήρηση από ζευγάρι Αθηναίων Αρχιτεκτόνων – γονέων πρωτοετούς φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών – που θαύμασαν τον κυματοθραύστη αλλά με πικρία συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα περάσματος σε αυτόν.
«Μα τέτοιο αξιοθέατο στην πόλη σας και δεν έχετε τρόπο να πάνε οι επισκέπτες;», είχε απορήσει τότε η μητέρα της φοιτήτριας, η οποία μάλιστα επικαλούμενη την επιστημονική της ιδιότητα είχε χαρακτηρίσει το θέμα ως μια σοβαρότατη παράλειψη της πόλης.
Η «Πολιτεία» είχε μεταφέρει τις δηλώσεις με την ελπίδα να δοθεί έμφαση στο ζήτημα, δεδομένου ότι η παραπάνω απορία ταυτίζεται με την απορία που συχνά πυκνά εκφράζεται από πληθώρα Πατρινών. Διότι ο κυματοθραύστης (μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου, εκ των οποίων η μισή απόσταση είναι δυνατόν να περπατηθεί) και ο Ναΐσκος του Αγίου Νικολάου πάνω σε αυτόν, αποτελούν από τα ωραιότερα και πολύ δημοφιλή αξιοθέατα της Πάτρας.
ΠΑΛΙΑ ΕΣΦΥΖΕ ΑΠΟ ΖΩΗ
Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η δυνατότητα καθημερινής μετάβασης ήταν εξασφαλισμένη με βαρκάκια που σε πηγαινο-έφερναν με τιμή εισιτηρίου τότε: 50 δρχ. Αποτελούσε δε, το πλέον δημοφιλές τόπο προσέλκυσης επισκεπτών. Τα μετέπειτα χρόνια έγινε μια ακόμα προσπάθεια επανασύνδεσης, που όμως δεν καρποφόρησε και γρήγορα «ναυάγησε». Από τότε, ο κυματοθραύστης της πόλης μένει μη προσβάσιμος και απολύτως ερειπωμένος.
Η πρόταση – δέσμευση του «σπιράλ»
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΨΩΜΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ’90 ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ!
Μεταξύ των προσκυνητών ήταν και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «σπιράλ» και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων, κ. Πέτρος Ψωμάς ο οποίος γέμισε το προφίλ του στο φέισμπουκ από φωτογραφίες από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον κυματοθραύστη, γράφοντας:
«Όταν κοιτάς από… μακριά, μοιάζει η πόλη… ζωγραφιά! Πρωινές θαλασσινές λήψεις από την εξαιρετική θαλασσινή επίσκεψη στο όμορφο θαλασσινό αξιοθέατο των Πατρών, με αφορμή τη σημερινή γιορτή του κατ’ εξοχήν θαλασσινού Αγίου μας».
Σχολιάζοντας στην «Πολιτεία» είπε: «Έχω και εγώ αναμνήσεις από το βαρκάκι που έκανε κάποτε το δρομολόγιο μόλος – κυματοθραύστης. Όμορφη εμπειρία, άλλες εποχές. Το μακρινό 1990 είχα φιλοξενήσει στην Πάτρα φίλους από το εξωτερικό. Ξεναγήθηκαν πολύ στην πόλη και στα πέριξ τότε, αλλά τη βόλτα στον κυματοθραύστη την θυμούνται ακόμα με νοσταλγία και θαυμασμό.
Είναι τόσο εύκολο να αξιοποιηθεί αυτό το τοπόσημο της πόλης μας, ξανά. Με νέους όρους, με συνθήκες σύγχρονου μάρκετινγκ, για την προβολή της πόλης. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για ντόπιους και επισκέπτες.
Πέρα από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, τη γραφική διαδρομή με το καΐκι, την ιστορικότητα του λιμανιού μας και την εναλλακτικότητα της εμπειρίας, η από κει ματιά προς την πόλη δίνει μια μοναδική ευκαιρία να την δούμε αλλιώς, να την αγαπήσουμε ξανά, να την οραματιστούμε βελτιωμένη. Στο πλάνο του σπιράλ για μια άλλη Πάτρα, ο κυματοθραύστης έχει τη δική του μοναδική θέση».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: