ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα: Κλειστά Κέντρα Υγείας μετά τις 10 το βράδυ!

kentro yeias zaroyxlaiika
H ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: Έντονες είναι πλέον οι διαμαρτυρίες για το ωράριο λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και ειδικά αυτό των Ζαρουχλαιίκων (ΤΟΜΥ -πρώην ΙΚΑ- Νοτίου Τομέα).

flamis 1

Αναγνώστρια της «Πολιτείας» περιγράφει στην Έντυπη Έκδοση, χθες Δευτέτα 1/8/2022, την περιπέτειά της όπως την έζησε με τον υπερήλικα πατέρα της:

«Είμαι κάτοικος της Συνοικίας Ζαρουχλαίικα Πάτρας και χρειάστηκε να προσφύγω στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα (28/07/2022) για αλλαγή του ουροκαθετήρα του πατέρα μου, ο οποίος βούλωσε ξαφνικά.

Ο πατέρας μου είναι 90 ετών και είναι δύσκολη η μετακίνηση του. Θεώρησα φυσικό να προσφύγω στο Κέντρο Υγείας το οποίο απέχει 5 λεπτά από το σπίτι μου.

Όταν έφτασα στο Κέντρο, το οποίο ήταν κατασκότεινο, η εξωτερική πόρτα ήταν κλειστή και είχε ένα σημείωμα το οποίο έγραφε: ‘ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22.00 ΕΩΣ 08.00 ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ 6985197460’.

Πράγματι τηλεφώνησα (23.22) και το σήκωσε μια κυρία, η οποία μου δήλωσε το επώνυμο της και μου συνέστησε να πάω στο νοσοκομείο. Λόγω τον προβλημάτων του πατέρα μου προτίμησα να καλέσω ιδιώτη γιατρό στο σπίτι.

Εάν το πρόβλημα υγείας του πατέρα μου ήταν καρδιακό, τι θα γινόταν; Θα πέθαινε έξω από το Κέντρο Υγείας;

Τι νόμος είναι αυτός που ο άρρωστος θα καλεί τον δημόσιο γιατρό στο κινητό του;

Και αν δεν ειχα τηλέφωνο μαζί μου;

Αν ερχόταν ο γιατρός τι θα έκανε χωρίς νοσοκόμα;

Είναι γνωστή αυτή η συμπεριφορά στη Διοίκηση;

Από γείτονες μου σήμερα το πρωί έμαθα ότι αυτό γίνεται όταν κάποιος πάει βράδυ για βοήθεια.

Επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που δεν ενδιαφέρεται για την υγεία μας, προτιμώ να το γνωρίσω σε εσάς μήπως και αλλάξει κάτι»!

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Με αφορμή την καταγγελία μιλήσαμε με τον γνωστό γιατρό και πρώην Δήμαρχο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο. Όπως μας είπε, δεν έχει προβλεφθεί στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη να λειτουργεί τη  νύχτα. «Κανονικά έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για την λειτουργία των Κέντρων Υγείας με νυχτερινή εφημερία. Γιατί έτσι θα γλιτώναμε πολλά.

Τα Νοσοκομεία είναι για τριτοβάθμια περίθαλψη. Απλά περιστατικά έπρεπε να αντιμετωπίζονται στα Κέντρα Υγείας. Έτσι δεν θα στοιβάζονταν κάθε βράδυ τα εξωτερικά ιατρεία δεκάδες άνθρωποι με μέσο όρο αναμονής 4 και 5 ώρες» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος έχει διατελέσει και Διευθυντής στο  πρώην ΙΚΑ Ζαρουχλαιίκων.

ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας δηλώνει πως ετοιμάζει ριζικές αλλαγές στα Κέντρα Υγείας  στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία από άσκοπες επισκέψεις ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και σε μικρότερες μονάδες υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας.

Γι αυτό άλλωστε και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπεται να υπάρχει προσωπικός γιατρός και στις δημόσιες μονάδες, ώστε οι ασθενείς να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία, αλλά να βρίσκουν τον γιατρό που έχουν εγγραφεί ακόμη και στα Κέντρα Υγείας..

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το πρώτο βήμα θα γίνει με την επιλογή των Κέντρων Υγείας που θα μετατραπούν σε αστικού τύπου. Θα αποτελούν τις βασικές Μονάδες εξυπηρέτησης των πολιτών, ώστε να μη χρειάζεται να σπεύδουν στα νοσοκομεία για μικρά προβλήματα υγείας. Ήδη μάλιστα έχει σχεδιασθεί ο σχετικός χάρτης της Αττικής. Όμως για την Δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη προς το παρόν!

 

You may also like

Comments are closed.