ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα – κορονοιός: Στο νοσοκομείο Ρίου τα πρώτα 70 μονοκλωνικά σκευάσματα

0NE9a2ktUE1hv7Qq0rU2
Στη διάθεση των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας βρίσκονται 70 μονοκλωνικά σκευάσματα για τη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη Covid-19 και άλλα 20 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωάννινων.

Πρόκειται για μέρος από την πρώτη παρτίδα των 2.000 σκευασμάτων έχει ήδη παραλάβει η χώρα μας και τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή λοίμωξη covid-19 σε ασθενείς που νοσηλεύονται.
Σήμερα, θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι θεράποντες ιατροί θα υποβάλλουν τα αιτήματα προς την αρμόδια επιτροπή ειδικών.

«Το αίτημα θα εξετάζεται από Κεντρική Επιτροπή στην Αθήνα, η οποία βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα επιλέξει σε ποιόν ασθενή θα χορηγηθεί το μονοκλωνικό σκεύασμα και ειδοποιηθεί το αντίστοιχο Νοσοκομείο εντός 24-48 ωρών. Η χορήγηση των μονοκλωνικών σκευασμάτων είναι ενδοφλέβια και θα γίνεται τις πρωινές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα», ανέφερε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, στον απόηχο της ης τηλεδιάσκεψης που είχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλος με τους διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων που έχουν επιλεγεί για την χορήγηση των νέων σκευασμάτων.

ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για θεραπεία εγχυόμενη που δίδεται άπαξ μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης (θετικό PCR τεστ), καθώς από τις κλινικές μελέτες έχει επιδείξει 70% αποτελεσματικότητα στη μείωση του ιικού φορτίου και την επιτάχυνση της ανάρρωσης.
Όλο το πλαίσιο χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων και του τρόπου λειτουργίας της αρμόδιας γνωμοδοτικής επιτροπής θα καθορίζεται σε ειδική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
ΠΟΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Η διάθεση θα ξεκινήσει από τα πανεπιστημιακά και άλλα «κομβικά» νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιδημίας το τελευταίο 1,5 έτος. Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων (κασιριβιμάμπη και ιμδεβιμάμπη) των φαρμακευτικών εταιρειών Regeneron-Roche είναι το πρώτο από τα στοχευμένα για τον κορωνοϊό νέα θεραπευτικά σκευάσματα που διατίθεται στην Ελλάδα.
Μεταξύ των πρώτων νοσοκομείων που έχουν στη διάθεσή τους τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τα «Αττικόν», «Σωτηρία», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, «Ευαγγελισμός», «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου στην Πάτρα, ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κ.α. Στη συνέχεια προβλέπεται να είναι διαθέσιμα σε κάθε νοσοκομειακή δομή που προκύπτει η ανάγκη και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τους γιατρούς.

Για ποιους ενδείκνυται η θεραπεία

[ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΑΧΑΪΑ – ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ]

Το σκεύασμα δεν είναι συνταγογραφούμενο και χορηγείται μετά από ιατρική γνωμάτευση, με έγχυση -διαδικασία που κατ’ εκτίμηση διαρκεί περίπου μία ώρα- σε ενήλικες ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, χωρίς να απαιτείται η παραμονή τους στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, το στάδιο της νόσησης και η συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς θα συνεκτιμώνται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να αποφασίζεται εάν ο ασθενής μετά την έγχυση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με συγκεκριμένες οδηγίες ή θα χρήζει περαιτέρω ιατρικής παρακολούθησης στο νοσοκομείο.
Στην Ελλάδα, οι επιστημονικές ενδείξεις έχουν ήδη καθοριστεί από υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για τη λήψη της καινοτόμου θεραπείας για τη λοίμωξη covid-19 είναι:
α) όσοι έχουν χαμηλή ανοσολογική απόκριση, όπως για παράδειγμα οι ογκολογικοί ασθενείς ή οι ανοσοκατασταλμένοι,
β) όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με λοίμωξη covid-19, π.χ. οι πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα και
γ) οι έγκυοι που διανύουν το γ’ τρίμηνο της κύησης, δεδομένης της επιδημικής έξαρσης αλλά και των επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την επικινδυνότητα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο όταν μολυνθούν από κορωνοϊό.
Ωστόσο, έχει ζητηθεί και η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής ως προς την προτεραιοποίοηση των ασθενών, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η παράμετρος -της περιορισμένης διαθεσιμότητας- επιδρά στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων σε όλες τις χώρες σχετικά με την προτεραιοποίηση των ασθενών με covid-19.

You may also like

Comments are closed.