ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα- Λέων: Πρέπει να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το νέο πόρισμα

leon 1 1
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μίλησε για την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, την αιτία θανάτου της Μαλένας και το αίτημα για εκταφή της σορού του κοριτσιού.

Ερωτηθείς για τον μακρύ χρόνο που έχει παρέλθει χωρίς να έχουν υπάρξει οριστικές απαντήσεις από την έρευνα για τα αίτια θανάτου των τριών κοριτσιών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας,  απάντησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, πως «οι συνάδελφοι, οι οποίοι μελετούν τα στοιχεία, πρέπει να λύσουν στο 100% το ζήτημα. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα έκθεση, μια πραγματογνωμοσύνη, η οποία να έχει δεύτερες, τρίτες και τέταρτες σκέψεις ή απόψεις ή ερωτηματικά. Πρέπει ξεκάθαρα να πουν την αιτία και τον μηχανισμό θανάτου. Αυτό προϋποθέτει αφενός ότι θα επιβεβαιωθούν όσα ευρήματα είναι απολύτως σωστά και κατά δεύτερο λόγο δεν θα τεθούν υπόψη όσα ευρήματα είναι υπό αμφισβήτηση».

Όπως πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο, που οι ιατροδικαστές αναμένονται για να ξεκλειδώσουν πάρα πολλές έρευνες που είναι πολύ πιο ώριμες από τη δική μας. Εκτιμώ πως οι ιστολογικές εξετάσεις έχουν επανελεγχθεί, προφανώς και τα πορίσματα τα έχουν ήδη οι συνάδελφοι. Αντιστοίχως, οι τοξικολογικές εξετάσεις πρέπει να ολοκληρώνονται. Από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθούν όλα τα ευρήματα, χρειάζεται ελάχιστος χρόνος πλέον για να καταγραφούν όλα αυτά σε μια ορθή πραγματογνωμοσύνη. Αυτή είναι το ζητούμενο. Οι ιατροδικαστές πλέον έχουν τον χρόνο, ναι μεν που τους πιέζει, αλλά από την άλλη μεριά, αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί αν έχουμε μια νέα αμφισβητούμενη έκθεση. Θα είναι πολύ χειρότερο και για την υπόθεση και για τη Δικαιοσύνη και για όλους μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Σχετικά με το αίτημα για εκταφή της Μαλένας, ο κ. Λέων είπε ότι «η εκταφή είναι το ύστατο μέσο στο οποίο καταφεύγουμε, και μόνο όταν υπάρχει λόγος να γίνει. Στη Μαλένα έχουμε τοξικολογικές απαντήσεις που είναι απολύτως καθαρές. Αυτό σημαίνει ότι πλησίον του θανάτου και ως αιτία θανάτου δεν υπάρχει φαρμακευτική ουσία σύμφωνα με τις εξετάσεις που έχουμε ως  τώρα. Άρα αν προσφύγουμε σε εκταφή το πλέον πιθανό είναι να μάθουμε τι έχει γίνει κατά το παρελθόν το οποίο είναι νομίζω σε δεύτερη μοίρα  σε σχέση με το να μάθουμε την πραγματική αιτία θανάτου της Μαλένας. Δεν είμαι βέβαιος ότι η εκταφή θα αποδώσει σ’ αυτήν τη φάση… Ο ιατροδικαστής ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση τρία χρόνια πριν, προφανώς ζητάει μια επιπλέον εξέταση, ίσως για να υπάρχει μία επιπλέον πληροφορία σε ένα παζλ για τον θάνατο της μικρής.  Όλοι πλέον αμφισβητούμε την αιτία θανάτου της ηπατικής ανεπάρκειας, άρα αυτό που αναμένουμε είναι, αξιολογώντας ορθά τα ευρήματα που έχουμε, και όχι με υποθέσεις, να καταλήξουμε σε ορθή αιτία θανάτου», κατέληξε ο Γρηγόρης Λέων.

You may also like

Comments are closed.