Πάτρα: Μέσο όρο 310 ευρώ το μήνα «δίνουν» τα Airbnb

Facebook
Twitter

Αυτή την ώρα, περισσότερα από 500 καταλύματα στην Πάτρα (για την ακρίβεια 533) έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα Airbnb. Με τιμές που ποικίλλουν. Ξεκινώντας, παραδείγματος χάριν, από 30 ευρώ για μια διανυκτέρευση σε καθαρό και αξιοπρεπές δωμάτιο στην Πάτρα και ανεβαίνοντας κλιμακωτά σε ποσά στην «περιοχή» των 100 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση σε μεζονέτες δυο ή και τριών δωματίων έξω απ’ την πόλη.

Υπάρχει, όμως, και η ενδιάμεση λύση. Φέρ’ ειπείν, ωραίο και καινούργιο διαμέρισμα σε πεζοδρομημένη περιοχή κοντά στην διανοιγμένη Κανακάρη, κάτω απ’ το Κάστρο, εμφανίζεται στην πλατφόρμα με τιμή 50 ευρώ τη βραδιά.

Όμως, αξίζει τον κόπο κάποιος να διαθέσει το ακίνητο του ως Airbnb αντί της κλασικής εκμετάλλευσης μέσω της μόνιμης μίσθωσης και του μηνιαίου ενοικίου; Το ερώτημα αυτό απασχολεί όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες που είχαν καταφύγει στην «οδό» του Airbnb. Ειδικά όσο μπαίνουμε βαθύτερα στο χειμώνα και η κίνηση μοιραία υποχωρεί.

Η ίδια, πάντως, η πλατφόρμα Airbnb στους όποιους επικριτές της απαντά με συγκεκριμένα επιχειρήματα που έχουν αξία και είναι δύσκολο να παραβλεφθούν. Η δε ισχύς τους έχει εφαρμογή και στην Πάτρα.

Παράδειγμα, έρευνα (Αύγουστος 2023) έδειξε ότι «το 52% των οικοδεσποτών δήλωσαν ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις (σ.σ. Airbnb) τούς βοήθησαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα καθημερινά τους έξοδα. Για περισσότερο από το ένα τρίτο, ο διαμοιρασμός κατοικίας ήταν απαραίτητος για να τα βγάλουν πέρα».

Επίσης, η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι οικοδεσπότες, κατά μέσο όρο, κερδίζουν περίπου 3.700 ευρώ τον χρόνο (περίπου 310 ευρώ το μήνα) σε επιπλέον εισόδημα. «Αυτά τα χρήματα ωφελούν άμεσα τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τις τοπικές οικονομίες τους, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη της φιλοξενίας φτάνουν στους ντόπιους, υποστηρίζοντας τοπικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Το όφελος για τους καθημερινούς ανθρώπους είναι άμεσο, θετικό και σημαντικό», επισημαίνει η πλατφόρμα.

Παράπλευρη συνέπεια. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν «αφαιρέσει» πολλά ακίνητα απ’ την «αγορά» μισθώσεων της Πάτρας με αποτέλεσμα την καλπάζουσα αύξηση στις τιμές των ενοικίων, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΟΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top