ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Μετά 3 χρόνια …σαλπάρει η «βασίλισσα των ωκεανών»;

1 Κρουζιεροπλοιο 1

του Αχιλλέα Ροδίτη

Αυτές τις μέρες «κλείνει» τρία χρόνια αραγμένο στο λιμάνι της Πάτρας το «Queen of the Oceans» και ίσως η είδηση που φέρνει στο «φως» σήμερα η «Πολιτεία», αναφορικά με το σοβαρό ενδεχόμενο να σαλπάρει σύντομα το κρουαζιερόπλοιο, να επαληθευτεί λίαν συντόμως.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει επιταχύνει την διαδικασία αν κι είναι δύο τα σενάρια για το μέλλει γενέσθαι του πλοίου. Είτε αυτό να πουληθεί και να περάσει σε άλλον ιδιοκτήτη, είτε να δρομολογηθεί από την τωρινή ιδιοκτήτρια εταιρεία αφού προηγουμένως περάσει από την αναγκαία επισκευή.

Στο πρώτο σενάριο, πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη τέτοια συζήτηση. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το κρουαζιερόπλοιο θα ενταχτεί στο πλάνο κρουαζιέρων του σημερινού ιδιοκτήτη, όπως εξ αρχής είχε σχεδιαστεί όμως το πρόβλημα σε αυτό το σκέλος θα είναι σε ποιο ναυπηγείο θα επισκευαστεί το σκάφος. Ο Σκαραμαγκάς αδυνατεί κι έτσι θα πρέπει να επιλεγεί ναυπηγείο του εξωτερικού (πιθανόν στη Γερμανία). Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως είναι πια ζήτημα λίγου χρόνου μέχρι η «βασίλισσα» να αποχωριστεί οριστικά την Πάτρα. Ίσως και στο τέλος του καλοκαιριού.

Θυμίζουμε ότι το κρουαζιερόπλοιο προσδέθηκε στο παλιό λιμάνι Πατρών τον Ιούλιο του 2020. Εν μέσω πανδημίας είχε αποκτηθεί η Oceana στην SeaJets του Μάριου Ηλιόπουλου που τα τελευταία χρόνια διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο ταχυπλόων στη Μεσόγειο.

 

Η ιστορία του πλοίου…

Το «Queen of the Oceans» είναι χωρητικότητας 77.499 GT, έχει μήκος 261.30 μέτρα και πλάτος 32.25 μέτρα, διαθέτει συνολικά 11 καταστρώματα και πλέει με ανώτερη ταχύτητα τους 21 κόμβους. Επίσης, οι εγκαταστάσεις επιβατών περιελάμβαναν 12 μπαρ και 4 εστιατόρια, εκ των οποίων το ένα υπαίθριο! Διαθέτει ακόμα: γυμναστήριο, αθλητικό γήπεδο, καζίνο, προσομοιωτή γκολφ, σπα, τέσσερις πισίνες και τον κύριο χώρο ψυχαγωγίας, ένα θέατρο 530 θέσεων.

 

Από το 2000 έως το 2002 το όνομά του ήταν «Ocean Princess» (Πριγκίπισσα του Ωκεανού) και ανήκε στο στόλο της Princess Cruises. Ονομάστηκε από τον Ali MacGraw και τον Ryan O’Neal και τέθηκε σε υπηρεσία ως «Πριγκίπισσα του Ωκεανού» στις 16 Φεβρουαρίου 2000. Τη χειμερινή περίοδο τοποθετήθηκε στη νότια Καραϊβική, ενώ το καλοκαίρι λειτουργούσε στα ύδατα της Αλάσκας. Λίγο μετά την έναρξή της, η P&O απομυθοποίησε τις λειτουργίες του κρουαζιερόπλοιου και η «Ocean Princess» περιήλθε στην ιδιοκτησία της P&O Princess Cruises, ενώ συνέχισε να υπηρετεί στο στόλο της Princess Cruises. Από το 2002 έως το 2020 έφερε το όνομα «Oceana» (Ωκεανία) και μπήκε στην υπηρεσία με τις κρουαζιέρες P&O, που λειτουργούν από το οχυρό Lauderdale στη Φλώριδα.

 

1Η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε στο Σαουθάμπτοντης της Αγγλίας στις 21 Μαΐου 2003 ενώ βαπτίστηκε από την πριγκίπισσα Άννα του Ρόγιαλ. Το 2003, Η P&O Princess Cruises συγχωνεύτηκε με την Εταιρεία Carnival UK. Το πλοίο ανακαινίστηκε για τελευταία φορά στις 29 Νοεμβρίου 2017, αφού υποβλήθηκε σε ανακαίνιση ύψους 31 εκατομμυρίων λιρών στο ναυπηγείο Blohm+Voss στο Αμβούργο. Στις 7 Ιουλίου 2020, εν μέσω της πανδημίας COVID-19, η P&O ανακοίνωσε ότι είχε πωλήσει την Oceana σε άγνωστο αγοραστή. Στις 8 Ιουλίου 2020, η ελληνική εφημερίδα Naftemporiki ανέφερε ότι η οικογένεια Ηλιόπουλου, η οποία ηγείται της Seajets, σκεφτόταν να αγοράσει την Oceana για να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις κρουαζιέρας. Οι αναφορές επιβεβαιώθηκαν αργότερα μετά την παράδοση της Oceana στη Seajets, στις 21 Ιουλίου 2020, στην Πάτρα.

 

 

 

 

 

You may also like

Comments are closed.