ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Ο κλάδος των περιπτέρων πεθαίνει – Τα POS τον αποτελειώνουν

Facebook
Twitter

Ο κλάδος των περιπτέρων τελειώνει και αν το κακό για τους περιπτεράδες ξεκίνησε από την οικονομική κρίση, όλα αυτά που ακολούθησαν, αλλά και τα υπόλοιπα που έρχονται, συμπληρώνουν το «γλυκό».

Τι έρχεται για τα περίπτερα από το τέλος του Φεβρουαρίου και μετά; Το υποχρεωτικό POS (που μέχρι τώρα ήταν προαιρετικό), σε συνδυασμό με την ύπαρξη ταμειακής μηχανής και οι φόροι που καλύπτουν ειδικότερα στα καπνικά προϊόντα πάνω από το 60% του κέρδους που είχαν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Ήδη άλλωστε τα περισσότερα από τα περίπτερα της Πάτρας έχουν κλείσει. Από τα 250 που υπήρχαν στην πόλη πριν από την οικονομική κρίση έχουν απομείνει μόλις 114, ενώ κάποια από αυτά φυτοζωούν και ετοιμάζονται να κλείσουν.

Μέσα στους επόμενους μήνες, εφόσον εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, με την φορολόγηση και το υποχρεωτικό POS, ένα 20% των περιπτέρων που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά, θα κλείσουν μέχρι τα τέλη του έτους.

Η πλειοψηφία των περιπτέρων που κλείνουν δεν ανοίγουν και αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι ο κλάδος πεθαίνει.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος ήδη έχει προχωρήσει στην αποξήλωση 95 κλειστών περιπτέρων που καταλαμβάνανε εδώ και χρόνια χώρους, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική για να ανοίξουν.

Οι πρώην περιπτεράδες πλέον επιλέγουν να ανοίξουν κυρίως μικρά ψιλικατζίδικα, ξέροντας όμως ότι και στον κλάδο αυτόν τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα αφού ο κόσμος δεν αγοράζει ούτε ψιλικά, ούτε αναψυκτικά, ούτε εφημερίδες και έτσι η μόνη σταθερή κίνηση που έχουν είναι στα καπνικά και στα είδη που σχετίζονται με το νοικοκυριό.

Ο κλάδος όμως των περιπτέρων πεθαίνει, έχει ολοένα και μικρότερη κίνηση, ενώ η δουλειά είναι αρκετά δύσκολη, καθισμένοι σε μια καρέκλα για πάνω από 10 με 12 ώρες τουλάχιστον την ημέρα, έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από την αναδουλειά και τον φόβο της παραβατικότητας, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top