Πάτρα: Οι Μπούλες στα Ριζοχώρια του Παναχαϊκού – ΦΩΤΟ

Facebook
Twitter
Το αυθόρμητο παραδοσιακό έθιμο με τις Μπούλες πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Σούλι Πατρών, την Κυριακή της Αποκριάς.

Οι «μπούλες» – παρέες ντόπιων κατοίκων συνεχίζονται ακόμη και σήμερα στο χωριό του Σουλίου αναλλοίωτο με το παραδοσιακό τρόπο. Οι παρέες της κοινότητας μεταμφιέζονται με ρούχα παλιά –κυρίως αγροτικής εμφάνισης, μιας και οι περιοχές από τα ριζοχώρια του Παναχαϊκού ειναι αγροτικές.

Στο πρόσωπο η κάλυψη γίνεται με αυτοσχέδιες μάσκες που κατασκευάζονται από εφημερίδες, διάφορα υφάσματα κ.ά. Οι «μπούλες» επισκέπτονται σπίτια-φίλους δίχως να μιλάνε γιατί δεν πρέπει να τους αναγνωρίσουν, όπως το έθιμο επιτάσσει!

Οι κάτοικοι «κερνάνε» τις μπούλες, τους πιάνουν κουβέντα για να καταλάβουν ποιοι είναι. Όμως οι μπούλες κρατάνε κλίτσες, μαγκούρες και μπαστούνια από διάφορα ξύλα και στάχτη για να τους εμποδίζουν να πλησιάσουν.

boules0001 boules0002 boules0003

Συνεχίζοντας την παράδοση και τα έθιμα της Αποκριάς

Οι κάτοικοι του Παναχαϊκού όρους την περίοδο της Αποκριάς αυτοσχεδίαζαν και παρέες-παρέες πήγαιναν στα σπίτια φίλων. «Μεταμφιεσμένοι» με ρούχα από την καθημερινή αγροτική ζωή τους, με τον τρόπο αυτό ντύνονταν «μπούλες». Ανάλογα με τα χωριά έκαναν και διάφορα δρώμενα τα οποία φυσικά είναι καταγεγραμμένα αλλά κυρίως γινόταν κάποια επίσκεψη. (Οι Μπούλες έχουν καταγραφεί σε πολλά από τα Χωριά όπως Σούλι, Πουρναρόκαστρο, Ρωμανού, Ελικίστρα, Καρυά,Καστρίτσι, Μοίρα κ.α). Εδώ βαστούν γερά την Παράδοσή μας. Ένα έθιμο που θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες για τις όμορφες αυτές στιγμές μέσα από τα δρώμενά της & όχι μόνο. Η παραδοσιάκη Αποκριά διατηρείτε στα Ριζοχώρια Του Παναχαϊκού ακόμη και στις μέρες μας ανόθευτη, απλή και λιτή… αυθόρμητη θα λέγαμε αφού βιώνεται από διαφορετικές και άγνωστες κατά πολλούς παρέες προσφέροντας μας κάθε φορά ευχάριστες στιγμές.

Τέλος, τονίζουμε ότι κάποιες από τις παρέες στα διάφορα χωριά που έχουμε δει είναι επηρεασμένοι από το σήμερα δίχως αυτό να εμποδίζει τη βιωματικότητα αλλά και τη συνέχεια αυτού του όμορφου συναισθήματος! Το έθιμο αυτό εμφανίστηκε έντονα κυρίως στην Ορεινή Αχαΐα και μεταπήδησε αργότερα στη πεδινή και φυσικά στη πόλη μας, την Πάτρα με όλες τις αστικές επιρροές αργότερα.

boules0004

boules0007

boules0009

boules0005

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top