ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Οι ντελιβεράδες απεργούν-Δείτε πότε και γιατί

DSC 7854 logo

Σε ανακοίνωσή του Συνδικάτο Διανομέων-Ντελιβεράδων Ν. Αχαΐας καλεί τα μέλη του στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου. 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Συναδέλφισες, συνάδελφοι, οι συνθήκες της ζωής και της δουλειάς μας όλο ένα και χειροτερεύουν. Με την πανάκριβη ενέργεια, την ακρίβεια στα τρόφιμα που φουντώνει, και τον πληθωρισμό, το εισόδημα μας έχει τόσο υπονομευτεί, που δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Μας λένε κάθε μέρα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Μάλιστα είχε το θράσος η κυβέρνηση να μας καλέσει να προσαρμοστούμε λέγοντας μας ότι όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει . Τους θυμίζουμε όμως ότι για εμάς τους διανομείς κανένας χειμώνας δεν ήταν εύκολος αφού δουλεύουμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες ( καταιγίδες, χιονοπτώσεις) .Εκτός όμως από μαθημένοι σε δύσκολους χειμώνες, τώρα πια ξέρουμε και από δύσκολους αγώνες, και μπορούμε να κάνουμε τον δικό τους χειμώνα ακόμα πιο δύσκολο.

Πριν λίγες μέρες χάσαμε ακόμα ένα συνάδελφό μας, στην Αθήνα του οποίου το όνομα έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη λίστα των διανομέων που έχασαν την ζωή τους την ώρα του μεροκάματου. Αυτό επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την απαίτηση μας για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση, και να τρέμουμε κάθε μέρα μήπως χάσουμε και άλλον συνάδελφο μας.

Η πλειοψηφία των διανομέων στην πόλη μας εργάζεται με ελάχιστα ένσημα και χωρίς δώρα, αφού οι μαγαζάτορες επικαλούνται την ακρίβεια και την αναδουλειά που υπάρχει για να τα γλιτώσουν, λες και εμάς δεν μας ακουμπάει η ακρίβεια και ζούμε σε άλλο κόσμο. Τα ένσημα και τα δώρα είναι δικαιώματα που έχουν κερδίσει οι εργάτες με τους αγώνες τους και τους κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν πάμε βήμα πίσω από αυτό. Καλούμε κάθε διανομέα που βιώνει αυτή την εκμετάλλευση να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, και οργανωμένα μέσα από το σωματείο να τους δώσουμε μία απάντηση.

Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν κλάδος, ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να βάλει το κερασάκι στην τούρτα με το ‘συνεργατικό μοντέλο’ που δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαρτημένη εργασία που απαλλάσσει τους εργοδότες από εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Αποτελεί μια προφανή εξαπάτηση από τη πλευρά των εταιρειών και του υπουργείου Εργασίας. Στο όνομα της ευελιξίας του ωραρίου, της “αύξησης” του εισοδήματος διαμόρφωσαν εργασιακές συνθήκες χωρίς καμία προστασία, χωρίς δικαιώματα, επιβάλλοντας με το “καρότο” 10 και 12 ώρες οδήγησης.

Στις 9 Νοέμβρη ενώνουμε την φωνή μας με τα ταξικά συνδικάτα και όλους του εργαζόμενους, ιδιαίτερα με αυτούς που δουλεύουμε στις ίδιες εταιρίες, όπως είναι οι συνάδελφοι μας στα τηλεφωνικά κέντρα των μεγάλων εταιριών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνάδελφοι καθημερινά πιέζονται να ανταπεξέλθουν σε στόχους που έχει θέσει η εργοδοσία. Πιέζονται ασφυκτικά από τον τεράστιο όγκο δουλειάς και πολλές φορές καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πάνω από μια αρμοδιότητα παράλληλα. Στο τηλεφωνικό κέντρο οι κλήσεις απαντώνται αυτόματα ενώ ένας συνάδελφος που κάνει τσατ μιλάει ταυτόχρονα με μέχρι και 4 πελάτες. τα διαλείμματα είναι πετσοκομμένα και με χρονόμετρο. Όλα αυτά υπό τον φόβο της αξιολόγησης που έρχεται σε πολλαπλές μορφές, αφού οι συνάδελφοι καθημερινά λαμβάνουν αξιολογήσεις από τους ανώτερους που τους παρακολουθούν δίχως προειδοποίηση, καλούνται να κάνουν αυτοαξιολόγηση ακόμα και να δώσουν αξιολόγηση σε άλλους συναδέλφους. Στο κομμάτι της τηλεργασίας δεν υπάρχει η πλήρης κάλυψη των αναγκών αλλά ένα χαρτζιλίκι το οποίο φυσικά δεν αρκεί ούτε για το κόστος διαδικτύου.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα :

-Συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς

-Δώρα, ένσημα και ασφάλιση για όλους τους διανομείς

-Να χορηγηθούν όλα τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους διανομείς, εταιρικό μηχανάκι, συντήρηση και καύσιμα στην αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη.

-Ένταξη ΤΩΡΑ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!

-Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση του συνεργατικού μοντέλου ως εξαρτημένη εργασία.

-7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

-Απαγόρευση της διανομής σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

-Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων.

 

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:00 πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ».

You may also like

Comments are closed.