ΠΑΤΡΑ | Χωρίς θέατρο… χωρίς Αρχαίο Δράμα, ο φετινός Σεπτέμβρης!

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Χωρίς το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας, ο φετινός Σεπτέμβρης. Μια πολιτιστική διοργάνωση που από το 1981, και χάρη στον αείμνηστο εμπνευστή της και ιδρυτή του ΟΚΠΕ Ανδρέα Ανδριόπουλο, έγινε ταυτόσημη με την πόλη και τους κατοίκους της, εκπέμποντας μοναδική «λάμψη» και μετατρέποντας το Ρωμαϊκό Ωδείο σε μια μικρή «Επίδαυρο».

Κάνοντας ως εκ τούτου πολλούς θεατρόφιλους, όχι μόνο της πόλης, αλλά και γύρω περιοχών, να καταφθάνουν κατά δεκάδες για να παρακολουθήσουν μια Αρχαία τραγωδία και να ζήσουν από κοντά αυτό το διαφορετικό συναίσθημα που μπορεί να σου προσφέρει. Στην αρχή ήταν η πανδημία, τώρα όμως είναι το κλειστό για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης Ρωμαϊκό Ωδείο.

Συνεπώς ο ΟΚΠΕ δεν έχει ένα ικανό διαθέσιμο θέατρο για την πραγματοποίηση των θεατρικών παραστάσεων και ούτε το θέατρο που δημιούργησε ο Δήμος της Πάτρας φαίνεται να μπορεί να φιλοξενήσει μια Αρχαία Τραγωδία. Με άλλα λόγια, ελλείψει ιδανικού θεάτρου, δεν θα έχουμε φέτος Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος από τον ΟΚΠΕ.

 

Προβληματισμένος ο Ανδρέας Ανδριόπουλος ο νεότερος για το ότι φέτος υπήρξε αδυναμία να γίνει το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αλλά σίγουρος για δυναμική επάνοδο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του Ρωμαϊκού Ωδείου…

2ο θέμα
Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΕ μιλά για τον φετινό Σεπτέμβρη χωρίς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αλλά ελπίζει σε δυναμική επάνοδο

 

 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ

Η «Πολιτεία» συνάντησε τον συνεχιστή του Οργανισμού, γιο του αείμνηστου ιδρυτή του, τον Ανδρέα Ανδριόπουλο τον νεότερο. Εμφανώς προβληματισμένος, μας επιβεβαίωσε την αδυναμία πραγματοποίησης φέτος του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος μη κρύβοντας την ελπίδα του για πιο δυναμική επάνοδο μετά την ολοκλήρωση του έργου συντήρησης του αρχαίου Ωδείου.

Δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει το γεγονός ότι μια πόλη σαν την Πάτρα δεν έχει φροντίσει να διαθέτει ένα θέατρο ικανό να «αγκαλιάσει» και να αναδείξει επαρκώς αρχαίες τραγωδίες. Προφανώς θέλοντας να αποφύγει κάθε συζήτηση που να εμπεριέχει το παραμικρό ίχνος γκρίνιας ή αντιπαράθεσης με οποιονδήποτε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η παραπάνω διαπίστωση είναι γεγονός και καταγράφεται με αρνητικό πρόσημο.

 

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ανδριόπουλος από το 2021 σχεδίαζε να πραγματοποιήσει έναν επετειακό κύκλο εκδηλώσεων αφού ο ΟΚΠΕ έχει συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής. Με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει και συμμετοχή ηθοποιών, συντελεστών και σκηνοθετών που με το παρών τους είχαν εξ αρχής στήριξαν τον θεσμό, στην μεγάλη «πρώτη» του 1981.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 1981, με πρώτη την παράσταση «Εκκλησιάζουσες» και σκηνοθέτη τον αείμνηστο Αλέξη Σολωμό, την Μαίρη Αρώνη που υποδυόταν την Πραξαγόρα, τους Παντελή Ζερβό και Ντίνο Ηλιόπουλο! Και που λόγω της τεράστιας επιτυχίας, το κοινό απαίτησε να ξαναπαιχτεί η παράσταση, κάτι που συνέβη χωρίς να έχει προγραμματιστεί.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Καταγραφή στο Web 13 9 2022 122136 www.skai .gr

Το Ρωμαϊκό Ωδείο έκλεισε στις 6 Ιουνίου 2022, με απόφαση του Κ.Α.Σ. και ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Το έργο «Αποκατάσταση και Συντήρηση Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών» είναι συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

 

Απο την εφημεριδα Αχαϊκη Πολιτεια:

21 2 e1663061265487

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top